1515

Kryptotillgångar på ny nivå efter fredagens hopp

Kryptotillgångar som bitcoin, ether (Ethereum) och XRP (Ripple) har efter den senaste tidens nedåthandel sett en viss återhämtning. 

Arkivbild med handel i bitcoin från februari.
Arkivbild med handel i bitcoin från februari.Foto:Henrik Montgomery/TT

Oron över en potentiell kollaps i kinesiska Evergrande och besked från Kinas centralbank som förklarade handel med kryptotillgångar olagliga tryckte ned marknaden i september.

Under fredagen tog dock större kryptotillgångar som bitcoin och ether ett skutt på omkring 8 procent. Bitcoin fortsatte upp under helgen och nådde då ett pris på omkring 49.000 dollar för första gången på nästan en månad. Detta efter att ha handlats på omkring 42.000 dollar per bitcoin i förra veckan. Bitcoin bottnade förra månaden den 22 september på omkring 40.500 dollar.

Läs mer: Hamster investerar i krypto – utklassar börsen

Senaste dygnet har dock bitcoin backat något igen till strax över 48.000 dollar kl 16 på måndagen.

”Rallyt har bevarat ett positivt momentum i ett mellanlångt tidsperspektiv”, säger strategen Katie Stockton från Fairlea Strategies enligt Bloomberg. Hon ser dock andra signaler som skulle behövas för att stärka trenden.

”Vi skulle vara mer bekväma om bitcoin får två marknadsstängningar över 48.000 dollar.”

Olika källor pekar på olika skäl för fredagens lyft. På torsdagen gick den amerikanska centralbanken Feds chef Jerome Powell ut med att USA inte planerar att förbjuda handel med kryptotillgångar. I sociala medier har det snackats om att oktober ska vara en stark månad för kryptomarknaden och döpt det till ”Uptober”. Andra hänvisar till oron för hög inflation i USA och i Europa och vissa placerare anser då att kryptotillgångar är en alternativ placering, rapporterar bland annat CNBC.


Innehåll från AccountorAnnons

Automatisering frigör tid, höjer kvaliteten och skapar kundvärde

Magnus Högvall och Cecilia Drugge på Accountor
Magnus Högvall och Cecilia Drugge på Accountor

Redovisningsbranschen består av tusentals små företag och några större aktörer, varav Accountor är en. Deras fokus de senaste åren har varit att investera i att digitalisera verksamheten för att leda branschen i rätt riktning samt skapa en jämn och hög kvalitet för sina kunder. 

– Jobbar man med redovisning och lön kan det bara bli rätt eller fel. Och det måste vara konstant rätt, säger Magnus Högvall, vd Accountor.

Inne på Accountors kontor får man leta länge och väl för att hitta några pärmar. Digitaliseringsresan har pågått i ett par år och övergått till att successivt bli en naturlig del av verksamheten.

– Våra systemleverantörer och våra kunder blir mer och mer digitala och som tjänsteleverantör är det viktigt att vi responderar på den förändringsprocessen. Vi måste jobba digitalt och hjälpa till att driva utvecklingen, säger Magnus. 

– För oss innebär digitaliseringen också en kulturförändring i företaget, vi jobbar tillsammans på ett helt annat sätt än tidigare; robotiseringen och digitaliseringen har resulterat i helt nya arbetsformer. Historiskt har man som konsult ofta suttit ensam och haft hela ansvaret på sina axlar, men med det nya arbetssättet blir man en del av ett team som tillsammans stöttar varandra och delar både framgångar och utmaningar, säger Cecilia Drugge, Head of process improvement.

Accountor har en global koncern i ryggen, och en stor bredd bland sina nästan 300 konsulter. En del av arbetet går ut på att stötta kunden i att använda dagens digitala teknik för sin redovisning, lönehantering och HR. 

– Vi vill att det ska vara enkelt att driva företag i Sverige. Bokföring och löner blir hack i skivan för många bolag idag, då kan det vara en stor hjälp att ha en kunnig och pålitlig byrå bakom sig, säger Magnus.

Digitaliseringen – en win-win

Att digitalisera och automatisera vissa processer minskar risken för att det blir fel och skapar därmed en förutsägbarhet, vilket i sin tur blir en stor trygghet för kunden. När enkla – men tidskrävande – arbetsuppgifter automatiseras kan konsulterna dessutom fokusera på att stötta kunden och skapa det värde som kunden efterfrågar. 

– Det är en modell som är mycket mer uthållig, trygg och framför allt innebär den en stabil leverans och mindre personberoende, säger Magnus.

– Vi kommer nog aldrig nå vägs ände med den digitala utvecklingen och automatiseringen men vi har kommit en bra bit på väg. Genom att skapa tydliga processer och strukturerade arbetssätt kan vi omfördela tiden och låta de monotona uppgifterna robotiseras. På så vis frigör vi mer tid att göra de roliga arbetsuppgifterna – de som skapar kundvärde. Det är en win-win-situation, avslutar Cecilia.

 

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?