1515
Annons

Kryptoregn över Ukraina – svenska bolaget hakar på

Kryptodonationerna till Ukraina har ökat rejält som en konsekvens av kriget. 

Enligt uppgifter från CNBC har primärt stora mängder bitcoin och Ethereum-tillgången ether skickas till landet. 

Nu meddelar även det svenska kryptoföretaget Safello att de är igång med en lösning för svenskar att donera krypto. 

Frank Schuil, vd och grundare Safello, hakar på den globala trenden och öppnar upp för svenskar att skicka kryptovalutor till Ukraina.
Frank Schuil, vd och grundare Safello, hakar på den globala trenden och öppnar upp för svenskar att skicka kryptovalutor till Ukraina.

Ukraina har mottagit omkring 54 miljoner dollar, motsvarade ungefär 535 miljoner kronor, i kryptodonationer sedan den ryska invasionen påbörjades. Donationerna har gått till den ukrainska regeringen, men också till välgörenhetsorganisationen Come Back Alive, som ger stöd åt militären. Det rapporterar CNBC, som hänvisar till data från blockkedjeanalysfirman Elliptic. 

För några dagar sedan lade Ukrainas regering ut sin plånboksadress via deras officiella Twitter-konto. I inlägget ber de världen om stöd i form av kryptovalutor, samtidigt som de meddelar att de tar emot bitcoin, Ethereums ether och USDT.  

Nu öppnar även svenska Safello upp en tjänst för kryptodonationer. Det First North-noterade bolaget, med ett börsvärde på 124 miljoner kronor, har skapat en ”widgetlösning” – ett sidoprogram till den ordinarie växlingstjänsten – som gör det möjligt för vem som helst i Sverige att donera bitcoin till Ukraina.

”Genom vår 'widgetlösning' kan du donera pengar. Du behöver inte vara en användare eller ha ägt bitcoin sedan innan. Du skriver in summan du vill donera, identifierar dig med Bank-id, och betalar med Swish”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Safello meddelar i samma pressmeddelande att transaktionen är avgiftsfri och går direkt till den Ukrainska regeringens officiella plånboksadress, utan mellanhänder. Detta säkerställs via blockkedjetekniken, enligt bolaget.

Utöver omvärldens donationer tillkännagav Ukrainas vice premiärminister Mykhailo Fedorov under torsdagen att landet själva kommer att starta ett eget NFT-projekt för att samla in pengar till sitt försvar.

NFT är en förkortning av ”non fungible token” och är en form av digitala äkthetsbevis som lagras i blockkedjor. Modellen är vanligt inom det nya fenomenet med digital konst.

Exakt vilken typ av tillgångar som kommer att presenteras i form av NFT:er återstår att se. Men av ministerns tweet framgår att ett tidigare projekt att ge bort kryptotillgångar till de som bidrar till landets insamling – så kallad ”airdrop” – har skrotats till förmån för konstsatsningen.

Di Digital har tidigare rapporterat om den svenske NFT-pionjären Patrik Arnesson som själv har bostad i Kiev och nyligen lanserat just en NFT-satsning för att dra in pengar till det krigsdrabbade landet.

Innehåll från Synology IncAnnons

Därför är effektiv datalagring nyckeln till effektiva arbetsmodeller efter COVID

Inget företag kommer att gå oskatt ur Covid-19-pandemin. En enorm del av den globala arbetskraften skickades hem i mars 2020; förutom vissa mindre förändringar av restriktionerna har distansarbete sedan dess blivit det nya normala för de flesta, och så förväntas det fortsätta.

Det omfattande skiftet i våra arbetssätt har accelererat den digitala utvecklingen på alla plan och sporrat verksamheter till att anamma nya tekniker och system som klarar att möta förändringarna. Vissa av dessa förändringar handlar om kommunikation och cybersäkerhet, medan andra har kretsat kring kritiska aspekter såsom datalagring, fildelning och samarbete. 

Lyckligtvis har många företag under senare år redan anammat till exempel molntjänster och fildelning, inte minst för att de medför ett tydligare arbetsflöde och minskad risk för missförstånd. Delar man flera versioner av samma dokument i en mejlslinga är det som bäddat för kaos och förvirring – olika kollegor kanske arbetar på olika versioner av dokumentet samtidigt som viktiga tillägg eller revideringar tappas bort under arbetets gång. Kan alla istället arbeta utifrån samma dokument direkt minimeras risken för sådana misstag, vilket skapar en strömlinjeformad och effektiv approach till kollaborativt arbete. Det är således lätt att förstå att många företag redan ser dylika arbetssätt som självklara. 

Historiskt har sådana system och tekniker varit användbara och praktiska, men inte nödvändiga. I och med pandemin transformerades de till affärskritiska aspekter av de allra flesta verksamheter. Möjligheten att arbeta sida vid sida, att släntra tvärs över kontoret och småsnacka med kollegan eller att i grupp sitta och diskutera ett dokument finns inte längre. Majoriteten av allt samarbete sker nu istället via fildelning och molnbaserade lösningar, tjänster som idag är oumbärliga.   

Med detta sagt är inte alla system för fildelning i pandemins kölvatten lika effektiva. De företag som förlitade sig på datalagring on-premise för digital samverkan insåg snabbt att deras distansarbetare inte längre hade tillgång till nödvändigt material. Det finns emellertid on-premise-alternativ som erbjuder pålitlig och säker fjärraccess; nedan diskuteras hur dessa alternativ står sig i jämförelse med offentliga molntjänster. 

Under de rådande omständigheterna är det centralt för företag att se till att medarbetarna lagrar data och filer på rätt plats. Fjärrarbete medför alltid en fara för att känsliga filer och data sparas lokalt hos medarbetaren – kanske till och med på en privat enhet – eller i en offentlig molnlösning som verksamheten inte kan komma åt. Detta kan medföra brister i regelefterlevnad och kan i förlängningen både leda till böter eller att företagets rykte skadas. Kan den interna IT-avdelningen dessutom inte komma åt datan, kan den heller inte säkerhetskopieras ordentligt. Då uppstår en risk för att viktig information försvinner permanent, till exempel om något går fel med den enhet där den finns sparad. 

Välj rätt lagringsmetod

Molnbaserad datalagring har förståeligt nog ökat i popularitet. Jämför man med traditionell datalagring som oftast skett on-premise medför molnlagring möjlighet för de anställda att komma åt och samverka runt filer och information oavsett var de är, så länge de kan koppla upp sig till nätet. Detta har bidragit till att bana väg för mer agila arbetsmetoder, något som varit helt essentiellt under de gångna två åren. 

Leverantörer av offentliga molnlösningar erbjuder värdefull flexibilitet som tillåter företag att skala upp eller ner efter behov, vilket i sin tur betyder att man inte blir tagen på sängen om man plötsligt behöver extra lagringskapacitet. Eftersom hårdvaran hanteras av en tredjepartsleverantör behöver man dessutom inte tänka på att ha ett IT-team redo att rycka ut för att ta itu med eventuella fel. Som grädde på moset kan säkerhetskopiering av dina data ofta ingå som en del av tjänsten.

Det offentliga molnet är dock inte den enda lagringslösning som tillåter access på distans – och den är heller inte alltid den bästa. Network Attached Storage (NAS) är en on-premise-lösning som både tillåter fjärraccess och erbjuder många fördelar, till stor nytta för verksamheten. 

NAS är en lösning som både är praktisk och enkel att implementera, och som dessutom är relativt billig. Medan offentliga moln är väldigt flexibla kan de också utgöra ett dyrt alternativ när man behöver öka sin kapacitet. Med NAS återfår IT-avdelningen kontrollen över datan. Planerar man i förväg är det lika enkelt att öka kapaciteten på NAS som det är att sätta in ytterligare hårddiskar eller SSD-diskar. Eftersom det kommer till en fast kostnad kan det därtill vara ett billigare val. Synology erbjuder en rad NAS-modeller - inklusive Plus-serien, XS+-serien och SA-serien - samt ytterligare stöd och tjänster för att skapa säkerhetskopior och låta kunderna skapa sina eget privata moln på lokala lagringslösningar.

NAS är särskilt användbart för organisationer som hanterar stora mängder data. Ett exempel på detta är Synologys kund The Media Bunker, ett videoproduktionsföretag som regelbundet hanterar 2-3 inspelningar på 500GB-1TB data vardera, i veckan. Med hjälp av NAS kunde de skapa ett lagringssystem som möjliggjorde överföring av stora filer, att flera anställda kunde arbeta på samma videoprojekt på olika platser och att kunderna enkelt kunde få tillgång till data vid behov. Samtidigt kunde de vara trygga i vetskapen om att allt var ordentligt säkerhetskopierat.

Nu när restriktionerna har börjat avskaffas är det också viktigt att komma ihåg att en lokal NAS-lösning är särskilt användbar för on-premise, dataintensiva uppgifter såsom videoredigering – här skulle molnet sakta ner saker och ting avsevärt.

I slutändan är det så att en lösning inte passar alla vad gäller datalagring. Både offentliga moln och NAS har fördelar, vilket innebär att en hybridmolnstrategi – där den bästa lösningen tillämpas i varje situation – många gånger kan vara det bästa valet. Med hjälp av NAS-enheter tillgängliga både on premise och på distans, och samarbetstjänster i molnet, kan man skapa den perfekta kombinationen så att de anställda har den åtkomst de behöver, var de än befinner sig.

Ta kontakt med Synology för att få veta mer

 

Mer från Synology Inc

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Synology Inc och ej en artikel av Dagens industri

Nätmäklarjätte stänger all rysk kryptobrytning

Japans största nätmäklare SBI stänger ned sin kryptobrytning i Sibirien. Det är för osäkert och inte längre lönsamt, säger en talesperson för företaget till nyhetsbyrån Bloomberg

Kryptobrytning i sibiriska Nadvoitsy.
Kryptobrytning i sibiriska Nadvoitsy.Foto:Andrey Rudakov

Ryssland har lockat till sig en strid ström av kryptoutvinnare, där man kan dra nytta av låga energipriser tack vare naturgas och vattenkraftsdammar. Än mer relevant blev det efter att Kina i fjol förbjöd kryptobrytning.

Enligt SBI pausades all gruvdrift i Sibirien i invasionens inledning, vilket ledde till en förlust på 72 miljoner dollar för bolagets kryptoverksamhet under det senaste kvartalet. Nu drar sig SBI ut ur landet permanent.

”Rysslands invasion av Ukraina har skapat en osäkerhet kring utsikterna för gruvdriften i Sibirien, medan den globala rotationen gjort det mindre lönsamt att bryta tokens”, menar SBI:s talesperson. 

Det finns dock inga planer på att stänga ned den kommersiella bankverksamheten i Moskva. 

I april i år varnade Internationella Valutafonden för att kryptoutvinning kan vara ett sätt för Ryssland att komma runt sanktionerna, och under samma månad införde USA:s finansdepartement sanktioner mot schweiziska kryptogruvoperatören Bitriver. Amerikanska Compass Mining tvingades likvidera hårvara i Sibirien för 40 miljoner dollar för att undvika sanktioner. 

Kryptotillgångar har tappat kraftigt under året. I juni i år nådde Bitcoin en nivå på 17.601 dollar, den lägsta nivån sedan november 2020. Även Ethereum tappade kraftigt i juni. Sedan dess har valutorna återhämtat sig något. Den 14 augusti nådde bitcoin åter 25.000 dollar, men har sedan tappat igen. Ethereum har procentuellt sett återhämtat sig mer och ligger idag på 1.808 dollar, en ökning med över 100 procent sedan juni. 

 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera