Den första riktiga kryptovintern ägde rum efter uppgångarna 2014, då bitcoin för första gången passerade 1.000 dollar. Åren som följde innebar en rejäl negativ utveckling, med priser under 300 dollar, innan nästa rusning fick tillgången att klättra upp mot 20.000 dollar, 2017.
Fallet kom snabbt och obönhörligt och nästa björnmarknad höll i sig i knappt tre år, mellan slutet av 2018 och slutet av 2020. Men det betyder egentligen ingenting i dag, menar Eric Wall, investeringschef på Arcane Assets, en del av det svensk-norska kryptobolaget Arcane Crypto.
”Björnmarknader som tidigare varat i tre–fyra år, det tror jag inte kommer hända igen”, säger han och utvecklar:
”Jag tror att det finns ett för stort intresse nu. När det hände 2014 var det en känsla av att ’hypen dog, nu blir det inget mer’. Men i dag är stora fonder investerade och jag tror mer att det kommer följa traditionella björn- och tjurmarknader, som är mycket kortare.”
Om vi är inne i en björnmarknad nu återstår möjligen att se, men Eric Wall bedömer år 2022 som ”oförutsägbart”.
”Har man suttit utanför kryptomarknaden och känt att man missat det lite, då hade jag börjat skala in mig nu”, säger han och syftar på att köpa sig in försiktigt.
”Hade jag haft 10.000 kronor hade jag börjat skala mig in med 2.000–3.000 kronor och se vad som händer den närmaste tiden. Och gått in med lite mer och det fortsätter sjunka.”
Så sent som 2020 var drömgränsen för bitcoin fortfarande 20.000 dollar. Sedan dess har kryptotillgången toppat på nära 70.000 dollar, för att nu ha fallit tillbaka till trakterna kring 35.000 dollar.
”Volatilt” är med andra ord bara förnamnet, men att den skulle falla tillbaka under 20.000 dollar igen finner Eric Wall osannolikt.
”Då hade jag blivit väldigt förvånad.”
Det var inte länge sedan man pratade om krypto som en ”säker hamn” som inte skulle korrelera med börsen. Hur mycket pratas det om det i dag?
”Det var många som pitchade kryptomarknaden med dragningar om hur okorrelerat det var mot aktiemarknaden. Det var bara att kasta de bilderna från sina presentationer”, säger Eric Wall och utvecklar:
”Inte sedan början av coronakrisen har bitcoin korrelerat så mycket med börsen som nu. Då föll bitcoin med övriga marknaden, eftersom makrobilden var utmanande. När allt vände upp gick krypto ännu bättre än börsen. Det är därför inte så förvånande att krypto vänder ned ännu mer än börsen nu.”
På den tiden det bara var entusiaster som investerade i bitcoin fanns det en förklaring till att tillgången inte följde övriga marknadssvängningar. ”Vi läste inte övriga ekonominyheter”, skojar Eric Wall.
I dag när samma investerare kastar in pengar i krypto som på aktiemarknaden blir tillgångarna som vilken spekulativ produkt som helst.
”Fast ännu längre ut på riskspektrat”, säger Eric Wall.
Bland de senaste årens mer populära tillgångar finns förutom bitcoin och Ethereum också Solana, Cardano och Dogecoin. Den sistnämnda beskrivs ofta som ”skämtmynt” eftersom den inte skapades i något annat syfte än att haka på en internettrend.
Cardano och Solana är båda alternativa blockkedjor som utmanar Ethereum, som förstås är jätten inom blockkedjevärlden där valutor inte är det primära fokuset utan appar och digitala tjänster som bygger på en decentraliserad modell.
”Det finns egentligen två kategorier: Bitcoin och ’Defi’ (decentraliserad finans, reds anm.). Bitcoin är det ’digitala guldet’ och ’defi’ något som många bara trodde skulle finnas på Ethereum, men som i dag finns på massvis av blockkedjor”, säger Eric Wall och nämner Binance – som också är en kryptobörs – Solana, Avalanche, Fantom och Tezos som exempel.
Solana, som varit en haussad uppstickare, har under de senaste dagarna backat rejält och handlas i skrivande stund för drygt 80 dollar, efter att under året har toppat på nära 260 dollar.
”Solana har haft lite tekniska problem. De har inte lyckats hantera belastningen på nätverket. Medan Ethereum har en transaktionskö där du kan betala dig före genom en budgivning så har Solana sagt att de inte ska pressa upp priserna, istället kan man inte göra transaktioner om det är kö. Det blir det uppehåll i tjänsten”, förklarar han.
En ivrigt påhejad trend inom kryptovärlden just nu – som spås vara lösningen – är ”modulära blockkedjor”. Tekniken innebär att den centrala blockkedjan bara har som syfte att lagra data, och att mindre blockkedjor i anslutning till den centrala står för de ”smarta kontrakten” – det vill säga tjänsterna.
”Av de som finns i dag står Cosmos i centrum. Jag tror vi kommer se en liten rotation från monolitiska blockkedjor till modulära blockkedjor. Det finns ett nytt projekt som heter Celestia som också är väldigt spännande och lanseras snart”, säger Eric Wall.