1515

Kry vill bota scenskräck med VR

I ett nystartat projekt vill den digitala vårdgivaren Kry bota patienters scenskräck med VR. 

Krys chefspsykolog Jesper Enander samt psykologen och projektledaren Lina Anderhell (till höger) hjälper Di Digitals Mimi Billing med scenskräck.
Krys chefspsykolog Jesper Enander samt psykologen och projektledaren Lina Anderhell (till höger) hjälper Di Digitals Mimi Billing med scenskräck.Foto:Jonas Eng

Scenskräck är en av de fobier som drabbar personer i flera olika situationer. Det rör sig inte bara om föreläsare utan även i situationer som att hålla tal på fester, tala på ett styrelsemöte eller till och med under en fredagsfika. 

Tidigare forskning vid Stockholms universitet har kommit fram till att man kan träna bort obehaget med hjälp av en instruerande psykolog och ett VR-headset. Det har den digitala vårdcentralen Kry tagit fasta på och testar det nu i ett projekt där startupbolaget Warpin (NTL) har tagit fram den tekniska lösningen. 

”Först har man en psykologbedömning via Kry-appen och om man kan vara med i projektet får man ett VR-headset hemskickat till sig. Sen övar man intensivt i de här olika miljöerna fyra gånger under en vecka”, säger Jesper Enander, chefspsykolog på Kry. 

Läs även: H&M-arvinge investerar i deras VR-bolag Warpin 

Med hjälp av en psykolog på länk får patienten bland annat möjlighet att öva på talet inför festen, hålla en presentation inför en styrelse och göra en föreläsning i ett auditorium.

De digitala vårdcentralerna anklagas ofta för att kosta samhället och landstingen mer än vad övriga vårdcentraler kostar. Men detta projekt, med tio VR-kit av märket Oculus Go, kommer inte att bekostas av varken patienten eller landstingen, enligt Jesper Enander.

”Eftersom det är ett projekt kommer Kry att stå för hela kostnaden och belastar inte det offentliga. Men om det här funkar bra så är det givetvis något som vi vill kunna erbjuda fler och då tycker jag också att det är något som man bör göra inom det offentliga”, säger han.

Vill landstingen betala för den här typen av vård? 

”Jag kan inte svara för vad alla landsting vill men har man den här typen av besvär är det väldigt handikappade och det är vårdens uppgift att hjälpa folk som mår dåligt”, säger Jesper Enander.

Läs även: Ministern: Ersättningen till digitala vårdcentraler ska sänkas 


Innehåll från EOSAnnons

Industriell 3D-printing i metall öppnar upp för många nya möjligheter

Värmeväxlare, kopparapplikation och EOS Digital Factory.
Värmeväxlare, kopparapplikation och EOS Digital Factory.

Industriell 3D-printing, även kallat additiv tillverkning, är en precis, effektiv och tillförlitlig metod som klarar komplex design och är överlägsen traditionella tillverkningsmetoder när det kommer till att optimera produktion inom tillverkningsindustrin. Världsledande teknikleverantören EOS har nyligen inlett ett utvecklingspartnerskap med Audi, och det är bara ett av alla sätt där de hjälper kunder världen över med en mer effektiv produktion i både plast och metall.

EOS är internationellt ledande inom additiv tillverkning och erbjuder maskiner och support till servicebyråer och kunder inom stora tillverkningsindustrier som olja och gas, flyg-, fordon- och medicinteknik – industrier som står inför ständigt växande utmaningar såsom krav på resurseffektivitet, logistik och optimering.

Industriell 3D-tillverkning öppnar upp för många nya möjligheter och de senaste åren har intresset varit stort för just metall-3D-skrivare. EOS erbjuder, förutom 3D-skrivare, ett brett utbud av material som aluminium, titan, koppar och flertalet superlegeringar. Maskinerna finns i flera utföranden med en till fyra lasrar och varierande byggvolymer och automatiseringsgrad

– Med hjälp av en pulverbäddslaser appliceras tunna lager med metallpulver som sedan smälts till den geometri som användaren efterfrågar. En stor fördel med additiv tillverkning är att man kan skapa väldigt komplexa geometrier i ett stycke utan att behöva sätta samman flera komponenter. Pulverlagren är så tunna som 0,02-0,08 millimeter per lager, vilket ger ett väldigt precist resultat. Materialet och kraven på applikationen styr vilken lagertjockleck som används, säger Jesper Bjarneteg, Field Service Engineer, EOS.

Utvecklingspartnerskap med Audi

EOS M 400 är en av de större metallskrivarna i produktportföljen. Med 1000 watt lasereffekt är den optimal för serietillverkning av stora metalldelar, något som kommit väl till pass i och med samarbetet med Audi – som de benämner som ett utvecklingspartnerskap. Syftet är nämligen inte bara att bistå med system och processer, utan att även stötta dem med kunskap och utbildning i additiv tillverkning.

Jesper Bjarneteg tror att just kunskapen är central för att fler företag ska våga ta steget och investera i tekniken.

– Traditionell tillverkning är inte nödvändigtvis gynnsam men många är låsta till den design de haft innan. De vågar inte riktigt göra den stora investering det initialt är, även om de på längre sikt kommer vara en bra affär. Additiv tillverkning innebär stora materialbesparingar, kortare ledtider, större skalbarhet, effektivisering och optimering av produktionen. En annan fördel är att man slipper vara beroende av underleverantörer.

Ett helhetskoncept

Utvecklingen sker i en rasande fart och där man för fem år sedan använde tekniken för prototyper sker den nu i produktionsfas. I och med Industri 4.0 har EOS jobbat mot att digitalisera, effektivisera och analysera hela produktionsflödet.

– Vi har en lokal närvaro i Sverige och lång erfarenhet i branschen. Vi är inte bara maskinleverantör utan ger även support på en bredare skala och kan leverera ett helhetskoncept med stöttning hela vägen, avslutar Jesper.

Läs mer om EOS metall-3D-skrivare här 

Mer från EOS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EOS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?