1515

Kry vill bota scenskräck med VR

I ett nystartat projekt vill den digitala vårdgivaren Kry bota patienters scenskräck med VR. 

Krys chefspsykolog Jesper Enander samt psykologen och projektledaren Lina Anderhell (till höger) hjälper Di Digitals Mimi Billing med scenskräck.
Krys chefspsykolog Jesper Enander samt psykologen och projektledaren Lina Anderhell (till höger) hjälper Di Digitals Mimi Billing med scenskräck.Foto:Jonas Eng

Scenskräck är en av de fobier som drabbar personer i flera olika situationer. Det rör sig inte bara om föreläsare utan även i situationer som att hålla tal på fester, tala på ett styrelsemöte eller till och med under en fredagsfika. 

Tidigare forskning vid Stockholms universitet har kommit fram till att man kan träna bort obehaget med hjälp av en instruerande psykolog och ett VR-headset. Det har den digitala vårdcentralen Kry tagit fasta på och testar det nu i ett projekt där startupbolaget Warpin (NTL) har tagit fram den tekniska lösningen. 

”Först har man en psykologbedömning via Kry-appen och om man kan vara med i projektet får man ett VR-headset hemskickat till sig. Sen övar man intensivt i de här olika miljöerna fyra gånger under en vecka”, säger Jesper Enander, chefspsykolog på Kry. 

Läs även: H&M-arvinge investerar i deras VR-bolag Warpin 

Med hjälp av en psykolog på länk får patienten bland annat möjlighet att öva på talet inför festen, hålla en presentation inför en styrelse och göra en föreläsning i ett auditorium.

De digitala vårdcentralerna anklagas ofta för att kosta samhället och landstingen mer än vad övriga vårdcentraler kostar. Men detta projekt, med tio VR-kit av märket Oculus Go, kommer inte att bekostas av varken patienten eller landstingen, enligt Jesper Enander.

”Eftersom det är ett projekt kommer Kry att stå för hela kostnaden och belastar inte det offentliga. Men om det här funkar bra så är det givetvis något som vi vill kunna erbjuda fler och då tycker jag också att det är något som man bör göra inom det offentliga”, säger han.

Vill landstingen betala för den här typen av vård? 

”Jag kan inte svara för vad alla landsting vill men har man den här typen av besvär är det väldigt handikappade och det är vårdens uppgift att hjälpa folk som mår dåligt”, säger Jesper Enander.

Läs även: Ministern: Ersättningen till digitala vårdcentraler ska sänkas 


Innehåll från SavelendAnnons

Enastående framgångsrikt Q2 för SaveLend

Efter sommarens börsnotering har har P2P-investeringsplattformen SaveLend haft fortsatt vind i seglet, med stora onboardingar och rekordmånga nya kunder.

– Vi ser det stora intresset som ett kvitto på att detta är ett vinnande koncept, säger vd Ludwig Pettersson.

Läs mer om SaveLends plattform 

Under sommaren börsnoterades investerings- och sparplattformen SaveLend med en överteckning på cirka 680 procent och har nu över 2000 aktieägare. Sedan dess har såväl investerare som aktieägare på plattformen ökat. 

Dessutom har fastighetsförvaltaren Fastum och fackförbundet Akavia genomgått framgångsrik onboarding på faktureringsplattformen och bidragit med kraftigt ökade transaktionsvolymer.

– Vi har haft tydliga finansiella mål på att växa 25 procent organiskt varje år – dessa mål kommer vi att överträffa och vi ser fram emot att sätta upp nya mål inför nästa år. Det fanns en viss oro för att en så stark utveckling skulle anstränga vår organisation, men vi har upprätthållit vår leveranskapacitet utan problem, även under hög belastning. Därmed har vi också fått bekräftelse på plattformarnas skalbarhet.

Överträffar uttalad målsättning

Nyfikenheten på kreditinvesteringar blir allt större, vilket SaveLends peer-to-peer-plattform är ett levande bevis på. Krediter anses vara ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta och avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde än andra tillgångsslag, eftersom det inte är avhängigt börsen i samma utsträckning. Detta har resulterat i att vi kontinuerligt har överträffat vår uttalade målsättning om att leverera 7-9 procents avkastning, vilket vi givetvis avser fortsätta med, betonar Ludwig.

Under augusti presenterades också SaveLends mycket positiva resultat för Q2. Plattformens samlade kapital ökade till 373 miljoner kronor jämfört med 222 miljoner kronor 2020, och snittavkastningen på utlånat kapital låg fortsatt mycket högt, på 10,7 procent. Samtidigt ökade nettoomsättningen med hela 75 procent. 

Med Europa som sitt spelfält

För närvarande är SaveLend aktiva i Sverige, Finland och Polen, vilka är stora marknader för kreditinvesteringar. Fokus ligger i dagsläget på att fortsätta befästa sin närvaro här, men i framtiden är målet att göra hela Europa till företagets spelfält. Ludwig konstaterar dock att det förutsätter en välutvecklad bankinfrastruktur, med fortsatt fokus på automatisering och bra tillgång till kreditdata. 

– Det finns alltid mycket att tänka på när man etablerar sig på nya marknader, men vi har en effektiv och smart modell med enorm potential. Det kommer att bli spännande att vidareutveckla den, avslutar Ludwig.

Sätt igång att investera i SaveLend 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?