1515

Kry köper miljardärfamiljens bolag – får 14 nya vårdcentraler

Nätläkaren Kry expanderar sin fysiska närvaro. Detta efter en affär med miljardärfamiljen Brandbergs vårdkoncern Helsa. Nu går Kry en handfull till 19 vårdcentraler. ”Vi tror att patienter kommer uppskatta tillgängligheten”, säger Krys vd Erik Hjelmstedt.

Erik Hjelmstedt är vd på Kry i Sverige som tar över Helsa, vilka ägs av familjen Brandberg. Erik Brandberg till höger.
Erik Hjelmstedt är vd på Kry i Sverige som tar över Helsa, vilka ägs av familjen Brandberg. Erik Brandberg till höger.

Att bedriva vård på nätet eller genom fysiska kliniker har länge varit skilda verksamheter. Men utvecklingen pekar stadigt mot att nätläkarna rör sig mot en kombination.

Ett avgörande steg i den riktningen tar nu Kry som i augusti övertar driften av Helsas 14 vårdmottagningar.

”När Kry går ihop med Helsa kan våra patienter fortsatt söka hjälp hos Kry digitalt, samtidigt som patienter även kan få vård på Helsas fysiska vårdcentraler. Vi tror att patienterna kommer att uppskatta den tillgänglighet som våra två vårdföretag gemensamt skapar”, säger Erik Hjelmstedt, Sverigechef på Kry.

Frågan om digitala mottagningar ska tvingas ha fysiska lokaler i de regioner där de vill verka ledde till debatt när det föreslogs i en statlig utredning i fjol. Men trots att det ännu inte blivit verklighet – och kanske aldrig blir det – verkar Kry nu själv se ett värde i det.

Läs mer: Vård och krediter lyfter – här är bolagen som lockar mest kapital just nu

För digitala patientbesök hos aktörer som Kry är maxersättningen i dag begränsad till 500 kronor. Men fysiska patientbesök har en större kostnad, i snitt runt 1 700 kronor, för staten. Vårdcentralerna räknar därmed hem en högre ersättning än nätläkarna, men den bestäms i exakthet av hur många listade patienter som finns vid enheten och den respektive regionen.

Samtidigt är enklare att behandla kroniskt sjuka genom fysisk kontakt. Denna patientgrupp som står för ungefär 85 procent av sjukvårdens utgifter totalt.

Kry skriver i ett pressmeddelande att de har som mål att bli ledande i att integrera traditionell och digital primärvård.

Helsa är ett av Sveriges största hälso- och sjukvårdsföretag med vårcentraler i Halland, Kronoberg, Skåne, Stockholm och Östergötland. Bolaget har omkring 500 anställda och ägs av familjen Brandberg.

Finansmannen Christer Brandberg blev miljardär 2015 när kamerabolaget Axis såldes till Canon. Hans tre söner driver numera riskkapitalbolaget Gullspång Invest, som investerar i teknikbolag i Sverige.

”Vår ambition med Helsa har varit att bidra till en mer modern patientupplevelse genom att nyttja digitaliseringens fördelar och kombinera det med fysiska vårdcentraler. Genom att gå samman med Kry kan vi gemensamt göra den resan och snabbare nå målet”, säger Erik Brandberg, delägare i Helsa och en av sönerna.

I bolagens gemensamma uttalande står att läsa att ”utvecklingen av arbetssätt kommer att ske stegvis för att öka synergin mellan digitala vårdmöten och fysiska besök”.

Köpeskillingen är inte offentliggjord, men Helsa omsatte drygt 450 miljoner kronor under 2019.

Läs mer: Kry-grundarens CBD-olja överklagar förbud: ”Vi hoppas på reglering”

 


Innehåll från Synology IncAnnons

Håll er data säker med en hybrid lagringsmodell

Det finns en förutfattad mening om att alla bör migrera sina data till molnet för att helt eliminera all lagring on-premise. Detta kan emellertid innebära enorma risker, inte minst med tanke på de återkommande attacker mot molnleverantörer som inträffat det senaste året. Det innovativa NAS-företaget Synology Inc ser därför allt mer intresse för en hybridmodell.

– Det är smartare, säkrare och snabbare att välja hybridlagring, säger Jeremie Francois på Synology Inc.

De senaste två åren har antalet attacker mot molnleverantörer och -tjänster ökat. De flesta av dessa leverantörer har rigorösa säkerhetslösningar på plats, men detta till trots är RansomCloud och dataintrång tyvärr ett faktum, vilket gör att företag riskerar omfattande förluster. Situationen understryker det stora behovet av att synkronisera och backa upp sin information, även om man väljer molnet som huvudsaklig lagringsmetod. 

– Att lagra data i molnet är flexibelt och effektivt, men är ingen garanti mot ransomware och andra cyberhot. Att ha en backup-lösning mot molnet på plats är både smartare och säkrare – på så vis riskerar du inte att förlora data vid en attack mot molnet, säger Jeremie, som är Business Development Manager på Synology.

Snabb och enkel access

En av de organisationer som tidigt under pandemin insåg vikten av att säkra sina data, var finska högskolan Tampere. Under början av 2020 kämpade högskolan med att anpassa sig till distansarbete och pandemins snabba förändringar; Tampere använde redan tidigare Microsoft 365, men snarare som ett komplement än som primär arbetsmiljö. Det innebar att över 1 000 medarbetare och 18 000 studenter hade filer och dokument i Microsofts moln. 

– Microsoft har förvisso en backup-tjänst, men datan raderas efter 30 dagar om du inte prenumererar på deras premiumtjänster.

Därför vände sig Tampere till Synology. Det erfarna företaget uppfyllde alla kriterier och kunde tillsammans med högskolan skapa en strategi för all datahantering. 

– En avgörande faktor var att vi inte licensierar våra produkter och tjänster. Det är kritiskt för en så stor organisation; förutom de 19 000 aktiva användarkonton vi redan har nämnt, finns ett behov av att kunna bibehålla data från tidigare studenter. Resultatet är att otroliga 70 000 konton behöver skyddas, vilket med en licensbaserad lösning skulle ha blivit en mycket dyr historia.

Helt integrerad med Microsoft 365

Det är framförallt när man vill återskapa filer och e-mail som man märker bristerna hos de flesta back-up-lösningar. Med Synology Active Backup kan varje användare vid Tampere komma åt samtliga filer som tillhör deras egna Microsoftkonto. Portalen integreras helt sömlöst med kontosystemet via Microsoft Cloud. 

– Vi är övertygade om att det är bästa praxis att bidra till att göra dessa arbetsflöden smidigare och enklare, i synnerhet eftersom det hjälper användarna att agera säkrare på lång sikt.

Synkroniserar i realtid

En annan klient som har valt Synologys lösningar är Lonely Leap, ett team av oberoende mediestrateger. Lonely Leap ville skaffa sig kontroll över sin infrastruktur på över 200TB data, för att undvika återkommande kostnader för molnlösningar. Upplägget skulle inkludera alla distansarbetare och frilansare för att säkerställa tillförlitligt och effektivt arbete på distans. Lonely Leap implementerade därför Synology Drive som ryggraden i sin infrastruktur, med målet att både tillhandahålla distansarbetarna möjlighet till filsynkronisering i realtid och trygga säkerhetskopior mellan kontoren i London och Stockholm.  

– Med andra ord: alla som arbetar hemifrån synkroniserar i realtid med centralnoden i Sverige. Denna nod synkroniserar i sin tur med en lokal nod i London, så att datan backas upp på minst tre olika platser. På så vis kan medarbetarna också samarbeta på projekt i realtid.

Modernt, effektivt och pålitligt

Noderna integreras också enkelt med Lonely Leaps existerande LTO och interna bandbibliotek – en fortsatt populär metod för långsiktig arkivering – vilket i sin tur ger ytterligare redundans.

– Synology kunde därmed lösa en komplex situation genom att introducera en modern, effektiv och pålitlig infrastruktur som stöttade distansarbete, samtidigt som den gav ökad säkerhet i och med effektiva back-up-lösningar och trygga säkerhetskopior – till en mycket lägre kostnad. Det är något vi är stolta över, avslutar Jeremie. 

Läs mer om Synologys erbjudande här  

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Synology Inc och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?