1515
Annons

Kry-grundarens CBD-olja överklagar förbud: ”Vi hoppas på reglering”

Kry-grundaren Josefin Landgård ville med sitt bolag Mantle ta den haussade CBD-oljan till Sverige, men har nu fått bakslag från Läkemedelsverket som har förbjudit försäljningen. ”Vi vill se en reglerad marknad”, säger Josefin Landgård.

Josefin Landgård är medgrundare till Mantle som säljer så kallad CBD-olja.
Josefin Landgård är medgrundare till Mantle som säljer så kallad CBD-olja.

Di Digital rapporterade tidigare under måndagen att Mantle förbjöds av Läkemedelsverket att sälja sin CBD-olja.

Läs mer: Stenbeck investerade – nu förbjuds Kry-grundarens haussade olja

Mantle lanserade i Sverige i början av året sin så kallade CBD-olja, från växten hampa, på den svenska marknaden. 

”Det har minst sagt varit en spännande tajmning att lansera ett nytt bolag precis innan pandemin, men vi har trots det lyckats bygga efterfrågan på vår produkt”, säger Josefin Landgård, som även är en av grundarna till nätläkaren Kry.

Produkten har blivit en het trend, särskilt i USA där kändisar och influerare som Kim Kardashian har hyllat produkten. Vissa förespråkar att CBD-olja kan lindra bland annat ångest, stress och smärta samt ha antiinflammatoriska egenskaper.

Enligt Läkemedelsverket finns det endast vetenskapliga bevis för att det kan hjälpa som delbehandling mot allvarligare sjukdomar som epilepsi och multipel skleros, men då i receptbelagd form.

I Sverige har dock oljan inte riktigt vunnit mark än och varit omtvistad. I fjol slog Högsta domstolen fast att om oljan innehåller THC ska den klassas som narkotika. Läkemedelsverket har också förbjudit ett antal företag att sälja CBD-olja utan THC med motiveringen att deras produkter ska klassas som läkemedel.

Läkemedelsverket har nu förbjudit Mantle och konkurrenten Hemply Balance från fortsatt försäljning med omedelbar verkan.

”Bolagen har sålt CBD-lösningar som inte är godkända som läkemedel, och det har förekommit att personer självmedicinerat olika sjukdomstillstånd med CBD-produkterna”, skriver myndigheten i ett beslut.

Josefin Landgård säger att Mantle har försökt att utbilda kunderna via hemsidan och sociala medier och aldrig ”påstått att Mantles CBD-olja kan bota några tillstånd”. Bolaget stoppade försäljningen under dagen. 

”Det var inte väntat att vi skulle få det här förbudet. Vi har haft en kontinuerlig dialog med Läkemedelsverket och tänkte att vi höll oss till reglerna”, säger Josefin Landgård.

Mantle kommer så snart som möjligt att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten.

”Vi siktar på att fortsätta få sälja medan målet prövas.”

Enligt Josefin Landgård finns det i dag ett tjugotal andra aktörer som säljer CBD-olja i Sverige och marknadsför påstådda hälsoeffekter. Hon ställer sig därför frågande till varför Läkemedelsverket ålägger just de bolag som har samarbetat med förbud.

”Kunderna vill uppenbarligen verkligen köpa den här produkten, och vi vill därför verka för en öppen och seriös bransch”, säger Josefin Landgård som efterfrågar en reglering av marknaden.

Läs mer: Deras CBD-olja lockar tunga namn: ”Sverige ligger långt efter”

Di Digital rapporterade i maj att Mantle tog in 4 miljoner kronor i investeringar från bland andra Kinneviks storägare Cristina Stenbeck, styrelseproffset Susanna Campbell och techprofilen Sophia Bendz. 

Du sa då att pengarna skulle användas till att ta mark i Sverige. Lägger ni om strategin nu?

”Det är för tidigt att säga. Men vi har planerat lansering i fler länder och det är möjligt att vi gör det snabbare nu. Målet är ändå att sälja den i Sverige, och vi är optimistiska. Vi håller också på att utveckla fler produkter.”

Läs mer: Kry-grundarens nya satsning: CBD-olja

 


Innehåll från PaypalAnnons

PayPal fortsätter satsa på Sverige efter Zettleköpet – Därför ska du jobba här

Det finns många anledningar till att PayPal investerar i Sverige och ännu fler anledningar att ansluta sig till Stockholmskontoret för att arbeta med framtidens teknologi, enligt Jonas Breding, chef för norra Europa på PayPal.

Fyra år efter köpet av Zettle fortsätter PayPal att satsa på Stockholm för att utveckla sömlösa betallösningar som används av allt fler bolag och kunder världen runt.

Varför satsar PayPal på Sverige?

–  Zettle hade inte kunnat skapas på någon annan plats. Vi hade följt dem i flera år innan uppköpet och visste hur mycket talang som fanns i bolaget. Visst var vi ute efter Zettles briljanta tekniska lösningar, men också efter den kultur som låg bakom. Det gör det helt naturligt att fortsätta satsa här i Stockholm, säger Jonas.

PayPal finns i 200 länder med 429 miljoner användarkonton och har över 30 000 anställda på fler än 50 kontor i fler än 30 länder. 

Vad är det som utmärker Sverige som teknikland?

– Det finns duktiga utvecklare över hela världen, men i Sverige finns det kunskap som är kopplad till mer än kod. Här finns en bredare förståelse för utveckling där design, användarvänlighet och andra kompetenser spelar stor roll. Man förstår helheten i det problem som ska lösas, hur kundupplevelsen blir så bra som möjligt, vilket Zettle har varit ett klockrent exempel på ända sedan starten.

Det pågår en konstant rekrytering i Sverige från PayPals sida och bolaget har nyligen börjat välkomna medarbetarna till det nya kontoret på Regeringsgatan mitt i centrala Stockholm för att arbeta enligt en hybridmodell där de jobbar både på kontoret och distans.

Varför ska man söka sig till PayPal i Sverige?

– Här får du den perfekta kombinationen av en svensk, öppen arbetskultur där man uppmuntras att ta egna initiativ och en internationell, kulturell mångfald som de flesta bolag bara kan drömma om - vi har nog ett hundratal nationaliteter representerade. Tillsammans med de otroliga förmåner du får ta del av redan som nyanställd blir det en fantastisk arbetsplats.

PayPal arbetar med en rad olika förmåner för sina medarbetare, dels för att säkra deras ekonomiska trygghet men även för det fysiska och psykiska välmåendet. Anställda erbjuds bland annat en månads extra betald ledighet vart femte år för att helt logga ut från den digitala världen och reflektera över sina karriärsambitioner. Jonas har själv precis kommit hem från fyra veckors bergsklättring i Nepal men det är inte förmånerna utan framför allt att få jobba med den absolut senaste teknologin och framtiden som han lockas av.  

– Oavsett vilken funktion du har så arbetar du i vissa delar med forskning och att tänka långsiktigt. På ett lönsamt bolag av den här storleken, som fokuserar på avancerad teknologi, arbetar du med det nyupptäckta - det handlar hela tiden om trender och framtida trender. Våra hack weeks är ett bra exempel. Utvecklarveckor som hålls flera gånger om året där alla bolagets funktioner ingår i olika team. Vi använder den senaste teknologin för att på sju dagar utveckla innovationer så långt att de, i vissa fall, kan tas direkt till marknaden. 

Läs mer här 

Mer från Paypal

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Paypal och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?