1515
Annons

Kris för miljardärens eltaxibolag – kassan på väg att ta slut

Minitaxitillverkaren Clean Motion, som har miljardären Niklas Zennström som storägare, flaggar för en likviditetsbrist och att pengarna i kassan inte kommer att räcka den kommande tremånadersperioden. 

Det svenska bolaget Clean Motion CLEMO -1,67% Dagens utveckling , som är noterade på First North, har stora likviditetsproblem. För närvarande har inte bolaget säkrat sin finansiering för den kommande tremånadersperioden, enligt bolagets färska kvartalsrapport.

”Vi jobbar givetvis aktivt på alla fronter för att säkra ordrar, få till avtal med investerare i Indien och på annat sätt hitta finansiering”, skriver vd:n Göran Folkesson.

Clean Motion tillverkar så kallade tuk-tuks, trehjuliga taxifordon som drivs på el. En av kunderna är startupbolaget Bzzt som kör bilarna på Stockholms gator – men man levererar även till den indiska taxijätten Ola.

Så sent som i maj 2019 genomförde Clean Motion en nyemission som inbringade 16,1 miljoner kronor till bolaget. Trots det håller pengarna i kassan nu på att ta slut.

Omsättningen under det andra kvartalet uppgick till 1,1 Mkr, precis som under samma period i fjol, medan rörelseförlusten landade på 1,2 Mkr.

Vd:n Göran Folkesson skriver att orsaken till likviditetsproblemen är att det gått för dåligt och tagit för lång tid att konvertera kunder från offert till beställning.

Den största externa ägaren i Clean Motion, utöver grundarna, är Skype-miljardären Niklas Zennström. Han äger 4,1 procent av bolaget, enligt Holdings, en post som värderas till 1,4 Mkr.

Niklas Zennström har dock successivt minskat sitt aktieinnehav i Clean Motion. Vid börsnoteringen av bolaget i maj 2016 kontrollerade han 6,8 procent av bolaget.


Innehåll från Wittra Sweden ABAnnons

Ny enkel lösning för 3D-positionering förutspås revolutionera möjligheten för IoT inom bygg och fastighet

Företaget Wittra har en ny lösning för automatisk 3D-positionering av sensorer, byggd på en öppen radiostandard som förstärker erbjudandet från redan existerande stora LPWAN leverantörer som LoRa och MIOTY, via Wittras nyligen lanserade Unified Gateway.

– Nu kan alla fastighetsutvecklare accelerera utvecklingen mot smarta fastigheter genom att enkelt och snabbt installera sensorer. Det är en game-changer för hela branschen, säger Patrik Johansson, Partner & Strategic Advisor på Wittra.

I smarta fastigheter används sensorer för digitalisering och automatisering av processer för att optimera drift och skötsel men också komfort och säkerhet. Det sänker de totala kostnaderna och ökar samtidigt värdet på fastigheten.

Den här utvecklingen har dock försvårats av höga kostnader för installation och igångsättning.

Det svenska företaget Wittra har efter 10 års arbete och över 60 patent utvecklat en kommersiell lösning för 3D-positionering som gör det enklare, billigare och snabbare att göra fastigheter smarta.

– Vi kan sätta upp sensorerna i varje rum och de vet själva i vilket rum de finns. En färdig installation i en fastighet som tidigare tagit två veckor till hög kostnad görs nu på en dag till låg kostnad, säger Håkan Dackefjord, Chief Commercial Officer på Wittra.

Wittras infrastruktur öppnar för många leverantörer

Sensorernas uppgift kan enkelt ändras genom FOTA, alltså ny programvara.

– Man kan alltså byta roll på sensorn och använda den i ett annat syfte. Det gör vår lösning digitalt hållbar, säger Patrik Johansson.

Wittra jobbar med globala distributörer så som Farnell och Mouser. Det möjliggör för partners och kunder att nyttja Wittras teknologi på en stadigt växande världsmarknad för IoT.

Wittras teknik har många användningsområden, som till exempel i byggsektorn. Där kan små sensortaggar placeras på material och utrustning.

– Man kan då enkelt följa materialflödet eller snabbt hitta rätt verktyg. Det ökar effektiviteten dramatiskt. Man kan mäta framdrift och avvikelser och få en bättre överblick, avslutar Patrik Johansson.

Läs mer på: www.wittra.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wittra Sweden AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?