1515
Annons

Kräver svar om elsparkcyklarna: Hur ska ni fixa 12.000 parkeringsplatser?

Från och med 1 september råder parkeringsförbud för elsparkcyklar på gator och trottoarer. Nu kräver oppositionen i Stockholm att stadsledningen presenterar en plan för hur de ska ordna 12.000 uppställningsplatser till dess. 

Foto:Christine Olsson/TT

I mitten på juni klubbade regeringen en förordningsändring som innebär ett generellt parkeringsförbud för elsparkcyklar på både gång- och cykelbanor från och med 1 september i höst. Då får de omdebatterade fordonen enbart parkeras i cykelställ eller i andra av kommunen angivna parkeringszoner.

Som mest får totalt 12.000 elsparkcyklar
ställas ut i Stockholm. Var ska alla dessa parkeras från den 1 september, undrar Socialdemokraterna i Stockholm i en skrivelse som på onsdagen lades fram i kommunstyrelsen i Stockholm. I den kräver oppositionen svar på en rad frågor kring från stadsledningen, och då främst finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Senast den 24 augusti vill Socialdemokraterna att König Jerlmyr kan presentera svar på följande frågor inför kommunstyrelsen:

”1. Var ska 12.000 elsparkcyklar parkeras från den 1 september 2022 när det idag saknas cykelställ för alla dessa?

2. Hur ska staden kunna flytta de tusentals elsparkcyklar som dagligen felparkeras på trottoarerna?

3. Hur ska staden hinna utbilda hundratals parkeringsvakter så att de har behörighet att flytta felparkerade cyklar enligt lagen om felparkerade fordon?

4. När kommer lånecyklarna att fungera i Stockholm i enlighet med den omfattande upphandling som har genomförts?”

Dagens industri har sökt Anna König Jerlmyr för en kommentar. 

Regeringen vill slopa höjd bränsleskatt

Finansminister Mikael Damberg (S).
Finansminister Mikael Damberg (S).Foto:TT

Sverige går mot kärvare ekonomiska tider och då är det inte läge med höjda skatter, säger finansminister Mikael Damberg (S) till TV4 och föreslår därför att den inflationsstyrda höjningen av drivmedelsskatten ska stoppas tillfälligt.

”Det är inte rimligt med de höga bensin- och dieselpriserna att vi då automatiskt skulle få en skattehöjning vid årsskiftet, det tycker inte jag är rätt politik i det här skede”, säger Damberg till kanalen.

Regeringen har tidigare gått fram med förslaget om att pausa uppräkningen av reduktionsplikten för bensin och diesel för 2023.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera