Annons

Kraschade kryptoplattformens vd talar ut – men tyst om miljarderna

Sam Bankman-Fried, grundare till den kraschade kryptoplattformen FTX, har talat ut. Men han har inte gett några svar på var de försvunna miljarderna tagit vägen. USA:s finansminister jämför samtidigt kraschen med den i Lehman Brothers.

Sam Bankman-Fried.
Sam Bankman-Fried.Foto:Jeenah Moon

Sam Bankman-Fried, kryptovärldens före detta guldgosse, har tagit bladet från munnen i en större intervju för första gången sedan hans kryptobörs FTX tvingades ansöka om konkursskydd.

På en konferens anordnad av Financial Times natten mot torsdag svensk tid medgav Sam Bankman-Fried, som medverkade på länk från Bahamas, allvarliga brister i hur bolaget skötts.

”Jag har gjort många misstag. Det finns saker jag hade gett vad som helst för att gå tillbaka och göra om”, sade han.

Han medgav att han borde ha lagt mer fokus på att hantera risker och skydda kunderna. Däremot slog han ifrån sig anklagelser om att det skulle röra sig om ett bedrägeri.

Det var den 11 november som det stod klart att det inte gick att rädda FTX och bolaget tvingades ansöka om konkursskydd i USA. Dagarna innan hade kunderna rusat för att plocka ut sina pengar från plattformen.

Sedan dess har en rad frågetecken uppdagats sig kring FTX. Som till exempel ett hål i balansräkningen på 8 miljarder dollar.

Kundernas pengar har, enligt rapporter, slussats till Sam Bankman-Frieds investeringsbolag Alameda Research där de använts för högriskinvesteringar.

Konkursförvaltaren John J Ray III, som tog över bolaget i samband med konkursansökan, skräder inte orden.

FTX var det mest misskötta bolag han någonsin hade sett vad gäller kontrollfunktioner. Bolaget hade inte följt grundläggande redovisningsprinciper och badade i konflikter.

Exakt var kundernas pengar har hamnat och var de försvunna miljarderna tagit vägen gav Sam Bankman-Fried dock inget svar på under intervjun.

Han och bolaget utreds nu av amerikanska myndigheter och han riskerar en rad stämningar.

När FTX stod på toppen värderades bolaget till 32 miljarder dollar. Nu har bolaget skulder på drygt 3 miljarder dollar till de 50 största fordringsägare. Utöver det finns det miljontals andra fordringsägare världen över som inte får ut sina pengar.

FTX-kraschen har skapat svallvågor i kryptovärlden. Flera bolag med exponering mot FTX har också tvingats ansöka om konkurs, som kryptolångivaren Blockfi.

På samma konferens talade även USA:s finansminister Janet Yellen. Hon kallade FTX-kraschen för kryptobranschens Lehman Brothers, med hänvisning till kollapsen i den stora banken under finanskrisen 2008.

Innehåll från OxceedAnnons

Nytt succéår trots osäker omvärld – Fortsatt tillväxt för SaaS-bolaget Oxceed

Elif Schmidt, VD, Oxceed.
Elif Schmidt, VD, Oxceed.

När fintech-företaget Oxceed summerar 2022 kan de se tillbaka på ett framgångsrikt år meden ARR-tillväxt som landar på 74 procent, god omsättning och flera nya funktioner. Bakom bedriften ligger lyckade partnerskap, ambitionen att alltid ligga i framkant och en produkt som ligger rätt i tiden.

– Allt fler företag vill bort från att sköta den finansiella rapporteringen i Excel, framförallt för att minimera risken för fel, men också för att det är enkelt och sparar tid, säger Elif Schmidt, VD. 

Oxceed erbjuder en molntjänst för företag som ger dem möjlighet att få en tydlig överblick av sin ekonomi i realtid. Genom att koppla sitt bokföringssystem med Oxceed kan företag förenkla sin finansiella rapportering, budgetering och uppföljning. På senare tid har intresset för tjänsten ökat kraftigt. 

Under 2022 har bolaget lagt extra tyngd på att vidareutveckla och förbättra sina lösningar för företag, koncerner och redovisningsbyråer. Det innebär dels en fördjupad funktionalitet inom koncernrapportering, projektbudgetering och avancerade nyckeltal, men även ett breddat erbjudande gentemot redovisningsbyråer. 

Läs också: Techbolaget fick bättre finansiell överblick 

Stark efterfrågan visar på relevant lösning i tuffa tider

Den vässade produktportföljen, tillsammans med ett ökat behov av effektivare rapportering bland företag, har gjort att 2022 summeras som ett av de bästa åren i bolagets historia.

– Vi är glada över att arbetet som vi har lagt ned på att förbättra våra tjänster har tagits emot så positivt. Det är tydligt att intresset från företag, som vill automatisera sin rapportering, spara tid i den finansiella uppföljningen och enkelt kunna bevaka sina nyckeltal, har ökat. Samtidigt ser vi också att vår churn har minskat stadigt, vilket är ett tecken på allt nöjdare kunder, säger Elif Schmidt och fortsätter:

– Vår lösning behövs inte bara när det går bra, utan minst lika mycket när det går sämre för ekonomin. Då blir det extra kritiskt att snabbt kunna se avvikelser och på så sätt få möjlighet att agera snabbt. 

Läs mer: Ehandelsbolaget kapar kostnader med automatisk rapportering 

Fortsatt satsning på tillväxt och nya rekryteringar

Under 2022 har Oxceed förstärkt sina partnerskap, där deras lösning bland annat utgör ett centralt verktyg i redovisningsbyrån Grant Thorntons rapportering och rådgivning gentemot sina kunder. Oxceed är numera också en integrerad del av banken SEB:s företagserbjudande vilket innebär att deras företagskunder enkelt kan koppla på tjänsten ”Finansiell överblick” i Business Arena (tidigare internetbanken). 

Läs mer: Grant Thornton väljer Oxceed för budget och månadsrapportering 

Efter ett starkt 2022 inleder Oxceed det nya året precis som det avslutades: Full fart framåt med fokus på att fortsätta att växa genom att vässa på sina kunderbjudanden och stärka upp teamet med nya rekryteringar. 

– Vår målsättning framöver är glasklar, vi ska bibehålla samma tillväxttakt som vi haft tidigare. Det kommer att bli ett spännande år, avslutar Elif Schmidt. 

 

Mer från Oxceed

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oxceed och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera