1515

Kraftigt vinstfall för Zlatan

Det blev inget hattrick för Zlatan Ibrahimovićs affärer under 2017. Vinsten i fotbollsstjärnans svenska doldisbolag – som både äger hans varumärke och investerar i techsektorn – mer än halverades under fjolåret.

Zlatan Ibrahimovićs svenska ägarbolag heter Unkown AB.
Zlatan Ibrahimovićs svenska ägarbolag heter Unkown AB.Foto:Jesper Frisk

Zlatan Ibrahimović har firat stora triumfer även utanför fotbollsplanen. Under 2016 gjorde hans svenska bolag Unknown AB en vinst på 90 miljoner kronor – på sina första åtta månader.

I fjol gick det dock betydligt tyngre för Unknown, enligt en färsk årsredovisning som Di Digital har tagit del av. Resultatet på sista raden minskade drastiskt till runt 34 Mkr.

Ändå ökade bolaget sin omsättning till 49,3 Mkr, från 36,8 Mkr året innan. Merparten av intäkterna kommer från reklam och marknadsföring. Trots det blygsamma namnet äger bolaget rättigheterna till det eftertraktade varumärket "Zlatan".

Läs mer: Microsoft plockar ut miljarder från Mojang 

Bolaget förvaltar även en aktieportfölj med delägarskap i flera svenska techbolag, spelutvecklaren Isbit Games och e-sportplattformen Challengermode. Han har dock inte betalat med egna pengar, utan kvittat fordringar mot aktier efter att ha ställt upp i olika marknadsföringssyften.

”Jag väljer med hjärtat. Det jag tror på själv. Gärna svenska företag som vill ut i världen. Och det måste vara kvalitet. Jag jobbar bara med ett fåtal, men då är det på riktigt och jag ger det 200 procent”, sa Zlatan Ibrahimović om sin generella affärsfilosofi i en intervju med Di Weekend för två år sedan.

Orsaken till den kraftigt minskade vinsten i fjol kan härledas till att de finansiella intäkterna sjunker till 0,4 Mkr från 66 Mkr. Inga större aktieförsäljningar genomfördes i fjol, medan Zlatan Ibrahimović bland annat sålde sina andelar i dryckföretaget Vitamin Well under 2016.

Men det går knappast någon nöd på den forne landslagskaptenen, som numera spelar sin klubbfotboll i USA för Los Angeles Galaxy. Vid utgången av 2017 uppgick det egna kapitalet i Unknown AB till hela 211 Mkr.

En hel del av tillgångarna, närmare bestämt 171 Mkr, har under 2017 gått till inköp av långfristiga värdepappersinnehav. Det kan röra sig om aktier eller obligationer men redovisas inte närmre än så i bokslutet.

Läs mer: Filip Tysander om klockmiljarderna: ”Jag har fingertoppskänsla” 

Ett av Zlatan Ibrahimovićs projekt under fjolåret stavades Padel Zenter, en hall för racketsporten padel som slog upp portarna i Stockholm i mars 2018. Hallens ägarbolag, Downtheline Holding, erhöll under året ett aktieägartillskott från Zlatans bolag.

Under det första halvåret 2018 har Zlatan Ibrahimović fortsatt att investera. Nyligen kunde Di Digital berätta att fotbollsstjärnan pumpat in ytterligare 5 Mkr i e-sportplattformen Challengermode i samband med en nyemission. 

Samtidigt har han blivit affischnamn för det svenskgrundade bettingbolaget Bethard. Vd:n Erik Skarp har bekräftat att Zlatan Ibrahimović dessutom är fjärde största ägare i det Malta-baserade företaget.


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?