1515

"Köttgucket" flödar i nätsuccén Stålenhags värld

Hans bilder av ett välbekant 80-talssverige som befolkas av magnetiska svävare och robotar har charmat världen. Nu släpper Simon Stålenhag nya skildringar av hur hans värld hotas av något skrämmande utomjordiskt – och Di Digital kan visa en hittills opublicerad bild.

Foto:Simon Stålenhag

Till och med Simon Stålenhags telefonsvarare doftar vildvuxen sci-fi.

”Du har kommit till IQ-svar som tillhör…” Den välbekanta kvinnliga rösten hos telefonbolaget hakar upp sig och börjar förvridas. Ett radiobrus växer fram, nästan detonerar, och plötsligt bryter sig Björn Skifs stämma ut i några toner ur Hooked on a Feeling. Sedan sjunker störningarna tillbaka, och när pipet som markerar att det är dags att tala in ett meddelande kommer är allt normalt igen.

Foto: Simon Stålenhag

Det är en passande metafor för Stålenhags konstnärsskap. Allt i de vardagliga 70- och 80-talsmiljöerna är vid första anblicken som vanligt. En tonåring med en grå, klumpig datorskärm i famnen har stannat upp utanför sitt hus, stående några meter från familjens Volvo 240. Adventsljusen i husets fönster lyser varmt och lockande i den mörka vintereftermiddagen, men tonåringens blick har fastnat på de stora upplysta luftskeppen som hänger ett hundratal meter upp i luften. De stora, retrofuturistiska skepnaderna passar så bra in att de till en början inte ens sticker ut.

Simon Stålenhag kallar dem Gaussfraktare.

”Det är jättestora fraktskepp som drivs av magnetism, och som bara kan gå norrut eftersom de drivs med hjälp av jordens magnetfält. Därför blir det  extremt sällsynt att se dem i söder, det blir verkligen tillfällen man minns. Vid vintern -91 var de här, liksom”, säger han.

Simon Stålenhags två crowdfundade böcker.

Stålenhag har med sina illustrationer gjort succé på nätet, och hans har nu fans i hela världen. Hans Kickstarterkampanj för de två böckerna Tales from the Loop hade målet att få ihop 10 000 dollar, men när kampanjens deadline nåddes satt man med hela 320 000 dollar i famnen. Under hösten skickas böckerna ut till de som stött kampanjen.

Nyligen fick Gaussfraktarna på Stålenhags hemsida sällskap av ett antal nya visioner från detta framtidsförflutna. Den nya serien heter Things From The Flood, och det obekanta har bokstavligt talat infiltrerat det kända, trygga. ”Saker med köttguck på”, kallar Stålenhag motiven. Vad bilderna exakt visar är tills vidare hemligt, men han kan berätta om ramen för händelserna.

Foto: Simon Stålenhag

”En översvämning äger rum ute på Mälaröarna under vintern 1994. På elektronik och prylar som man hämtar från området har det börjat växa något konstigt, och om man gör labbprover på dem så är det något som inte stämmer. Det är inte kopplat till jordiskt DNA. Något har gått väldigt snett helt enkelt”, säger han och skrattar.

Foto: Simon Stålenhag

Stålenhag beskriver sig som ett utomhusbarn, som när han var liten var ute och fiskade och fågelskådade. Svenska naturkonstnärer som Bruno Liljefors och Gustaf Brusewitz inspirerade honom, i det att naturen tilläts innehålla en känsla av något magiskt och mäktigt. Han vill göra Hollywood-film av sin vardagliga uppväxt, säger han och jämför med E.T.

”Det är ett vardagligt förortshem där yttre rymden kommer på besök. I mina grejer väljer jag att på ett liknande sätt ta från min omedelbara närhet. Bilderna innehåller barndomsminnen som betyder något för mig, som Luxor-teven och kassettbandspelaren. Sådana hade jag i min familj långt in på 90-talet”, säger han och kallar sig själv för ett "b-filmsbarn".

Foton: Simon Stålenhag

Vid första anblicken ser bilderna ut att vara målade för hand, med pensel mot duk, men Stålenhag säger att det inte finns en pixel i dem som inte är målad digital. Han använder Photoshop, och ritar på en Wacomplatta. I Sketchup gör han 3D-skisser över sina skepp och skepnader, som han sedan kan vrida och vända på.

Jag är en serieläsare sedan barnsben, och jag måste för mina egna drömmars skull fråga dig: varför har du inte medverkar i något seriealbum än?

”Jag läser inte särskilt mycket serier. Formatet i de här böckerna jag gör passar mig bättre. Stora böcker, lite text, mycket bilder och lite finare tryck. En av mina stora inspirationer är boken God morgon framtid, som Bra Böcker gav ut -84. Själva produkten är så fin, och jag älskade att sitta och titta i den. Serier är inte direkt mitt format, helt enkelt”, säger Stålenhag.

Attan också.

I nästa vecka kommer Simon Stålenhag på sin hemsida lägga upp fler bilder från serien Things From The Flood, men redan nu kan Di Digital visa upp en av dem. Och den är inte lovande för dig som tänkte sätta dig i Volvon och ta en sväng förbi ICA för att plocka upp ingredienserna till en smörgåstårta:

Foto: Simon Stålenhag


Innehåll från SavelendAnnons

Enastående framgångsrikt Q2 för SaveLend

Efter sommarens börsnotering har har P2P-investeringsplattformen SaveLend haft fortsatt vind i seglet, med stora onboardingar och rekordmånga nya kunder.

– Vi ser det stora intresset som ett kvitto på att detta är ett vinnande koncept, säger vd Ludwig Pettersson.

Läs mer om SaveLends plattform 

Under sommaren börsnoterades investerings- och sparplattformen SaveLend med en överteckning på cirka 680 procent och har nu över 2000 aktieägare. Sedan dess har såväl investerare som aktieägare på plattformen ökat. 

Dessutom har fastighetsförvaltaren Fastum och fackförbundet Akavia genomgått framgångsrik onboarding på faktureringsplattformen och bidragit med kraftigt ökade transaktionsvolymer.

– Vi har haft tydliga finansiella mål på att växa 25 procent organiskt varje år – dessa mål kommer vi att överträffa och vi ser fram emot att sätta upp nya mål inför nästa år. Det fanns en viss oro för att en så stark utveckling skulle anstränga vår organisation, men vi har upprätthållit vår leveranskapacitet utan problem, även under hög belastning. Därmed har vi också fått bekräftelse på plattformarnas skalbarhet.

Överträffar uttalad målsättning

Nyfikenheten på kreditinvesteringar blir allt större, vilket SaveLends peer-to-peer-plattform är ett levande bevis på. Krediter anses vara ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta och avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde än andra tillgångsslag, eftersom det inte är avhängigt börsen i samma utsträckning. Detta har resulterat i att vi kontinuerligt har överträffat vår uttalade målsättning om att leverera 7-9 procents avkastning, vilket vi givetvis avser fortsätta med, betonar Ludwig.

Under augusti presenterades också SaveLends mycket positiva resultat för Q2. Plattformens samlade kapital ökade till 373 miljoner kronor jämfört med 222 miljoner kronor 2020, och snittavkastningen på utlånat kapital låg fortsatt mycket högt, på 10,7 procent. Samtidigt ökade nettoomsättningen med hela 75 procent. 

Med Europa som sitt spelfält

För närvarande är SaveLend aktiva i Sverige, Finland och Polen, vilka är stora marknader för kreditinvesteringar. Fokus ligger i dagsläget på att fortsätta befästa sin närvaro här, men i framtiden är målet att göra hela Europa till företagets spelfält. Ludwig konstaterar dock att det förutsätter en välutvecklad bankinfrastruktur, med fortsatt fokus på automatisering och bra tillgång till kreditdata. 

– Det finns alltid mycket att tänka på när man etablerar sig på nya marknader, men vi har en effektiv och smart modell med enorm potential. Det kommer att bli spännande att vidareutveckla den, avslutar Ludwig.

Sätt igång att investera i SaveLend 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?