1515
Annons

Köps upp av kreditjätte efter värderingsras – ska bli neobank

Det svenska fintechbolaget PFC slukas av delägaren Svea Ekonomi. ”Tillsammans med Svea som långsiktig ägare kan vi mycket snabbare nå vårt mål att bli en bank som stärker och inspirerar generation z i början av deras finansiella liv”, säger bolagets vd Kevin Albrecht. 

Ekonomiappen PFC gick till marknaden i december 2018 med en ambition att utmana bankerna. Bolaget erbjuder ett konto med ett bankkort som lovar kunderna en bättre överblick av sin ekonomi. 

Största ägare är Nordea NDA SE +0,75% Dagens utveckling , men enligt tidigare uppgifter till Di Digital beslutade sig storbanken för att sluta finansiera bolaget i fjol, något som inte har bekräftats av vare sig PFC eller Nordea. En annan delägare är Svea Ekonomi, som nu köper upp PFC för en hemlig köpeskilling. 

Bolagets vd Kevin Albrecht berättade i fjol för Di Digital att PFC arbetade med att få in en nyemission på 100 miljoner kronor, vilket skulle ske senast i början av 2021. Så blev det inte, däremot tog bolaget i januari in en konvertibel på 10 miljoner kronor som gav en värdering pre-money på 60 miljoner kronor. I april i år gjordes en nyemission på 5 miljoner kronor från befintliga ägare. Enligt anmälan till Bolagsverket skulle den transaktionen innebära en värdering på 10 Mkr. När Nordea kom in i bolaget 2019 och pytsade in 50 miljoner kronor låg värderingen på en halv miljard kronor. 

”Konvertibeln och nyemissionen i april var från befintliga ägare och behöver därmed inte återspegla marknadsvärdet av bolaget”, säger bolagets vd.

Bolaget har i dag över 100 000 användare i Sverige. Under 2020 lanserades två prenumerationstjänster, kopplade till familj och barn, och en delbetalningstjänst. Under 2021 har ännu en kreditprodukt släppts, och fler lanseringar planeras under året. 

”Vi siktar på att bli lönsamma genom att bli en neobank med alla tjänster, från sparande och investeringar till försäkringar och betalningar”, fortsätter Kevin Albrecht.

Betyder det att ni på sikt kan bli konkurrenter med Avanza och Klarna?

”Så kan man se på det. Bankerna är våra största konkurrenter. Vi siktar inte på att ta över alla banktjänster, utan vill vara alternativet för kunder i början av sitt finansiella liv”, fortsätter han. 

Kevin Albrecht, som är en av medgrundarna av bolaget, kommer fortsätta som vd på bolaget, som nu kommer bli en del av Svea Ekonomi. 

”Jag kan inte svara för de andra ägarna, men som delägare själv är jag mycket förväntansfull. Det är en perfekt match där Svea har de finansiella musklerna och vi har en service och en app som gör det möjligt att skapa en banktjänst med helservice”, menar han.

”Svea har sedan 2016 både varit delägare i PFC och haft samarbete avseende refinansiering och kortutgivning. Vi har lärt känna varandra och tror att det finns fler framtida beröringspunkter inom it-utveckling och 'bank as a service' – tjänster som Svea tillhandahåller, kommenterar Lennart Ågren, vd och koncernchef för Svea Ekonomi.

Enligt årsredovisningen minskade förlusten under 2020 från 47,5 miljoner kronor 2019 till 21,5 miljoner kronor under 2020. Nettoomsättningen landade på 13,3 miljoner kronor, vilket är i linje med 2019 års nettoomsättning på drygt 12,7 miljoner kronor. 

PFC mynnar ur fintechbolaget Betalo, som grundades 2012 av Eli Daniel Keren. Betalo erbjuder en tjänst där man kan betala räkningar med betal- eller kreditkort. Under 2020 har PFC sålt av tillgångarna i Betalo, men fortsätter driften fram till att alla villkor är klara, något som beräknas vara klart under andra halvan av 2021. Eli Daniel Keren lämnade vd-posten i februari 2020 i år hoppade han även av styrelseuppdraget.

I juni 2020 briserade skandalen med det tyska betalkortbolaget Wirecard, som PFC haft som underleverantör. Samtliga PFC:s betalkort slutade fungera, och ett nytt betalkortsystem med tre nya underleverantörer lanserades i november 2020. Enligt årsberättelsen har 80 procent av kunderna anslutit till det nya kortprogrammet.

Innehåll från SEBAnnons

Lyfter företagare med utländsk bakgrund: ”Stora förebilder”

Grundaren och vd:n Rafael Bermejo prisas i SEB:s The Next Awards.
Grundaren och vd:n Rafael Bermejo prisas i SEB:s The Next Awards.

Det brukar vara stiftelsen IFS som delar ut priser till andra.

Nu är det grundaren och vd:n Rafael Bermejo som prisas i SEB:s The Next Awards för sitt jobb med att hylla och lyfta fram framgångsrika företagare med utländsk bakgrund.

– Prispengarna ska användas till att synliggöra hur viktig den här gruppen entreprenörer är för det svenska näringslivet, säger han.

1999 delades priset Årets Nybyggare ut för första gången i Sverige.

Bakgrunden var att entreprenören Rafael Bermejo hade upptäckt att väldigt många svenskar hade en stereotyp och felaktig bild av vilken slags verksamheter företagare med invandrarbakgrund drev.

– Den stämde inte alls överens med min bild av de företagare som jag hade haft förmånen att möta. Den här gruppen representerar ju ett tvärsnitt av allt företagande i vårt land, och det blev viktigt för mig att lyfta fram det.

År 2000 blev kung Carl XVI Gustaf beskyddare av priset Årets Nybyggare.

– Det gav det ytterligare glans. Jag tror inte alla förstår hur betydelsefull denna utmärkelse har blivit, det är som Nobelpriset för våra företagare med utländsk bakgrund.

Förutom Årets Nybyggare så har Rafael Bermejo ägnat en stor del av sitt arbetsliv åt att stötta och lyfta fram denna grupp företagare på olika sätt, exempelvis med rådgivningsbyråer med information på många olika språk, hjälp med översättning, att hitta finansiering och mycket annat.

”Får många gånger kämpa hårdare än många andra”

Nu har Stiftelsen IFS tilldelats Community-priset i The Next Awards, och en prissumma på 250 000 kronor.

– Jag känner mig så hedrad, inte bara för eget vidkommande utan för att man i och med denna utnämning även lyfter fram den här gruppens företagande, det är jättefint.

– Det är ett fantastiskt pris som SEB har instiftat, inte minst för att det pekar framåt och inte bakåt.

Rafael Bermejo berättar att prispengarna ska användas till att synliggöra entreprenörer med invandrarbakgrund mycket mer.

– Vi måste få gemene man och det svenska näringslivet att se att det är en oerhört viktig aspekt för Sveriges framtid att man ser och tar tillvara på denna stora grupp av företagare. Vi vill finnas där och bygga broar.

– Man ska komma ihåg att de ska verka i en miljö där de inte sällan möts av misstro från start. De får många gånger kämpa hårdare än många andra. De är stora förebilder.

Priset Årets Nybyggare växer för varje år.

– I år hade vi 240 kvalificerade nominerade som tillsammans omsatte över 6 miljarder kronor. Visst är det fantastiskt.

Är du intresserad av att delta? Här kan du ansöka till The Next Awards 2023. 

Mer från SEB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEB och ej en artikel av Dagens industri

Hjälper stekheta sektorn att fånga kunder – tar in friskt kapital

Nystartade Ripe hjälper saas-bolag att hitta och behålla kunder. Bolaget backas sedan tidigare av Krys vd Johannes Schildt, och nu tar bolaget in 20 miljoner kronor från riskkapitalbolagen Earlybird och Alliance. 

Jonatan Dykerts och Elin Lütz.
Jonatan Dykerts och Elin Lütz.Foto:Jenny Hammar

Ripe erbjuder ett verktyg hjälper kunder inom product-led growth eller produktledd tillväxt, en vanlig och viktig tillväxtstrategi inom saas-bolag (mjukvara som prenumerationsmodell, red. anm). Som namnet antyder innebär produktledd tillväxt att produkten är själva ”nyckeln”, som gör att företaget kan skaffa kunder och generera intäkter. Exempel på bolag som använder sig av strategin är meddelartjänsten Slack och molntjänsten Dropbox.

”De bästa och snabbast växande mjukvarubolagen idag kombinerar dessa produktledda rörelser med säljteam som når ut till rätt kund vid rätt tillfälle”, förklarar medgrundaren Elin Lütz.

Tillsammans med medgrundaren Jonatan Dykerts har hon utvecklat en plattform som gör det möjligt för bolag att koppla ihop sina viktigaste datakällor för att effektivare kunna agera och ta nästa steg med deras bästa kunder. 

”Det kan vara kunder som kanske redan har loggat in och påbörjat en testperiod, eller blivit inbjudna av en kollega. Vi visar företagen vilka kunder de borde nå ut till och låter säljteam och andra kundorienterade team agera på kunderna direkt, inuti deras egna produkter”, fortsätter hon.

Ripe grundades förra året, och i en mindre ängelrunda fick man med sig Krys vd Johannes Schildt och teknikchef Fredrik Nylander. De är med även i denna gång, men leder rundan på 20 miljoner kronor gör det tyska riskkapitalbolaget Earlybird och norsk-svenska Alliance Venture. Värderingen landar på 100 miljoner kronor med de nya pengarna inräknade.

”Med pengarna ska vi växa teamet och accelerera produktutvecklingen. Industrin genomgår stora förändringar, det är spännande tider”, säger Elin Lütz.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera