1515
Annons

Köper ditt hus på direkten: ”Bra tjänst på orolig marknad”

Bostadstjänsten Movesta lockar med att köpa din bostad inom några dagar, med stöd av en ai-baserad värdering. Nu rapporterar man en tillväxt på 600 procent för 2021 – samtidigt som tjänsten lanseras i ytterligare fem städer.

Micha Lindqvist, medgrundare och marknadschef för Movesta.
Micha Lindqvist, medgrundare och marknadschef för Movesta.

”Våra kunder är i regel vanliga barnfamiljer som vill undvika risk och få ett fast pris på sin bostad. Vi erbjuder en bra tjänst, inte minst nu när marknaden är lite orolig”, säger Micha Lindqvist, medgrundare och marknadschef för Movesta.

Bolagets affärsidé går ut på att köpa och sälja bostäder med hjälp av artificiell intelligens. För säljaren innebär det att man kan lägga in uppgifter om sin bostad och få vad som beskrivs som ett ”marknadsmässigt bud” inom 24 timmar. 

Gå man vidare görs ett hembesök. Sedan erbjuder Movesta i regel att köpa bostaden till ett pris som är i linje med det ursprungliga budet. Accepterar säljaren detta kan pengarna finnas på kontot inom några dagar. 

En säljprocess som vanligtvis tar en till två månader kan därmed reduceras till en knapp vecka. 

”Det innebär en trygghet för många familjer”, säger Micha Lindqvist.

Movesta sköter sedan försäljningsprocessen. De kostar ibland på sig en besiktning, eller en lättare renovering, och säljer sedan bostaden genom att anlita mäklare som håller visningar och säljer på traditionellt vis. Movesta ordnar även med flyttstädning.

Målet är att få upp priset med 10-15 procentenheter, innan omkostnader, och på så vis tjäna pengar.

Läs mer: Swedbank: Ännu tuffare att köpa bostad

Movesta grundades 2020 av Micha Lindqvist och tre andra entreprenörer. Samma år köpte och sålde bolaget bostäder för 27 miljoner kronor. I fjol steg den siffran med cirka 600 procent till knappt 200 Mkr, eller 50 bostäder.

”Tillväxten fortsätter och var cirka 300 procent under första kvartalet”, säger Micha Lindqvist.

Snittvärdet på bostäderna är runt 4 Mkr. Micha Lindqvist indikerar att det i fjol främst rörde sig om radhus och mindre villor i Stockholms närförorter. Men tjänsten spås nå en bredare målgrupp i år. 

”Vi klassas ju som en juridisk person, och bostadsrättsföreningar tillåter i regel inte företag att bli medlemmar. Men allt fler gör undantag för oss, då vår intention inte är att bli en långvarig ägare”, säger han.

För en dryg månad sedan gjorde Movesta sin första bostadsaffär utanför Stockholm. Nu meddelar man officiellt att man lanserar i Göteborg, Malmö, Uppsala, Örebro och Västerås.

”Vi jobbar stenhårt för att lansera i fler städer i Sverige under första hälften av året. Innan året är slut ska vi ta ut vårt koncept internationellt”, säger marknadschefen.

Förlusten uppgick till drygt 15 Mkr i fjol. Även 2022 spås bli ett år med röda siffror. Men Micha Lindqvist indikerar att man budgeterat för att böja gå plus på månadsbasis under 2023.

Fram till dess lever bolaget, med sina 20 medarbetare, främst på riskkapital. 

Bolaget tog in 50 Mkr i externt kapital under 2020, från bland andra riskkapitalbolaget Luminar Ventures och finansprofilen Ann Grevelius. 

I höstas fyllde man på kassan igen, då med 85 Mkr i en kombination av nyemission och lån, vilket Di Digital rapporterat. Bland investerarna finns de tidigare delägarna samt Fredrik Posse och Per Emanuelsson, som grundade musiktechbolaget Soundtrap, som köptes av Spotify för en halv miljard 2017, samt Jonas Siljemark som är tidigare vd på Warner Music.

”Det blir nog en till finansieringsrunda ganska snart. Intresset är stort nog bland befintliga och nya investerare. Sedan får vi se och vi ska sikta på vinst, eller gasa ännu mer”, säger Micha Lindqvist.

Hur kommer ni i kontakt med kunderna?
”De flesta kommer direkt till oss. Men vi samarbetar även med mäklare, jurister och andra aktörer på marknaden.” 

Hur ser den typiska kunden ut?
”De flesta är medelålders barnfamiljer med radhus eller villor i närförort. De vill leta tills det hittat något bra och minimera risken genom att ha ett bud från oss i ryggen.” 

Vilka andra använder Movesta?
”Folk som inte orkar med den traditionella försäljningsprocessen och allt vad den innebär av olika skäl. I vissa fall har det handlat om dödsbon, i andra om att man fått ett jobb utomlands.”

Du beskriver marknaden som ”skakig och avvaktande”. Hur hanterar ni risken att värdet på en bostad faller under tiden ni är ägare?
”Vi samlar in mycket data som vi dagligen använder för att analysera marknaden för att hantera dessa risker. Men samtidigt har vi en kort lagerhållning. Affärsidén går ut på att köpa och sälja samma marknad.”

Läs mer: Experterna: ”Ny spelplan” – så mycket faller bopriserna


Innehåll från Öhman FonderAnnons

Så kan han lägga tid och fokus på att bli bäst i världen

Olof Kajbjer, mer känd som Olofmeister, är en av världens bästa counter strike-spelare. För att kunna koncentrera sig och lägga tid på träning istället för på pengar tar han hjälp av Öhman Fonders kapitalförvaltning. 

Det började redan i nio-årsåldern. Olof Kajbjers storebror satt och spelade Counter Strike på hemmets enda dator, och precis som småsyskon överallt ville Olof vara med. 

- Så fort min brorsa gick från datorn för att till exempel svara i telefon hoppade jag på datorn. Han var väl inte så glad över det då, men nu tycker han det är rätt kul.

Inte så konstigt, för Olofs spelande har tagit honom rakt in i världseliten, och sedan 2013 har han spelat professionellt på heltid.

- Jag skulle egentligen ha börjat läsa en kurs på universitetet men fick jag frågan om jag ville joina ett lag. På den tiden var inte CS jättestort, men jag tog ett snack med farsan som sa att jag fick ett år på mig för att se vad som skulle hända.

I samma veva tog e-sport som publiksport fart, en turnering i Polen fyllde för första gången en arena med 10 000 åskådare, och Olof kunde efter det första året lugnt konstatera att det här var väl värt att satsa på. Bara ett år senare, 2015, utsågs han till världens bästa spelare.

- Jag har alltid varit tävlingsinriktad. Det spelar ingen roll om det är fotboll eller e-sport, jag gillar att tävla i lag och jag vill bli bäst. Dessutom är Counter Strike så mycket mer än att bara skjuta. Du måste tänka strategiskt, du måste studera dina motståndare och tänka dig in i hur de ser på spelet, något som jag har insett genom åren att jag är ganska bra på.

Men framgången kräver träning. En vanlig dag inleder Olof med en timme på gymmet, för att sedan träna och spela med sina lagkamrater från elva till nitton. 

- De två första timmarna är genomgång med coachen och analytikern, där vi till exempel går igenom nya tekniker, eller vad vi har gjort bra respektive dåligt dagen innan och kan utveckla. Sen spelar vi träningsmatcher ihop fram till nitton, och därefter är det antingen tävling eller individuell träning.

Olofs yrke innebär 200-250 resdagar per år. Det i kombination med de långa träningsdagarna har gjort att han de senaste tre åren har valt att ta hjälp av Öhman Fonders tjänst private clients, kapitalförvaltning för privatpersoner.

- Dels känner jag mig inte helt bekväm med att förvalta mina pengar själv, dels vill jag lägga all min tid och fokus på att spela.

Från början hade han sina pengar hos en annan aktör, men efter att en vän tipsade om Öhman Fonder valde Olof att anlita dem istället.

- Jag gick på ett första möte med Jimi och tyckte att han kändes trygg och genuin, och att han förstod min sida. Och så har det fortsatt, han tar sig tid och efter alla samtal med honom förstår jag mig dessutom på den världen mer än tidigare. Så jag är väldigt nöjd.

- Jag älskar att tävla, men nu tar jag semester. Det ska bli skönt med sommarlov!

Läs mer om Öhmans kapitalförvaltning här 

 

Mer från Öhman Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Öhman Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?