1515

Konsumentverket om rättegången mot Kissie: Världshistorisk

Målet om smygreklam hos bloggaren Alexandra "Kissie" Nilsson och nätverket Tourn Media har inletts. Det är första gången i svensk, om inte världens, historia som en influencer ställs inför rätta för dold reklam i sociala medier. 

Alexandra Nilsson och Tourn Media tvistar med KO om marknadsföringslagen i rätten.
Alexandra Nilsson och Tourn Media tvistar med KO om marknadsföringslagen i rätten.Foto:TT

“Det här är en förhållandevis ny typ av reklam och därför kan detta vara första gången i världshistorien”, säger Gunnar Wikström, processråd hos Konsumentombudsmannen, till Di Digital under huvudförhandlingen i Patent- och marknadsdomstolen, Stockholms tingsrätt.

Läs mer: Nu inleds rättegången om smygreklam mot Alexandra "Kissie" Nilsson 

Han menar att det är första gången som frågan om smygreklam hos en influencer, sociala medieprofil, tas upp i en domstol och prövas enligt lag. Tidigare har Reklamombudsmannen fällt influencers för bristande reklamidentifiering enligt Internationella Handelskammarens regler, men deras fällningar baseras inte på vad lagen säger och ger ingen påföljd i form av böter eller liknande. Det kan däremot en fällande dom från rätten göra.

Konsumentverket meddelade redan i september förra hösten att Konsumentombudsmannen, KO, stämmer Alexandra “Kissie” Nilsson och influencernätverket Tourn Media för smygreklam. 

Det gäller blogg- och Instagraminlägg där Alexandra Nilsson gjorde reklam för tjänster hos företaget Pantaluren, tidigare Mobilåtervinning, där KO menar att annonserna inte var reklammärkta enligt marknadsföringslagen.

“Vi gjorde en översyn av sociala medier och det här var ett av de inläggen som vi misstänkte kunde vara dold marknadsföring. Vi gick vidare med det och nu är vi här eftersom vi har olika uppfattning om de är tillräckligt tydligt reklammarkerad eller inte”, säger Gunnar Wikström.

Även om huvudansvaret för att reklam ska märkas ut ligger hos annonsören, alltså företaget bakom reklamen, är inte Pantaluren del av rättsfallet. 

Läs även: Bakläxa för e-handlare som inte erbjduer ångerrätt 

“Annonsören har i praktiken huvudansvaret men vi tyckte inte att den frågan var det intressanta i det här målet. Frågan som är intressant att pröva är om reklamen är tillräckligt tydlig eller inte, men det är inte en fråga om att sätta fast någon”, säger Gunnar Wikström.

Vid en fällande dom vill han se ett förbud vid vite, vilket innebär att domstolen förbjuder den dömde att göra samma sak igen. Skulle de inte hålla sig till förbudet får de betala böter.

“I praktiken innebär det en kraftig varning”, säger Gunnar Wikström.

Huvudförhandlingarna förväntas vara klara på fredag, men enligt Konsumentverkets presstjänst kan det dröja ett bra tag, mer än två veckor, innan domen kommer. 

Läs även: Skidkungen Jon Olsson om baksidan med livet som Youtube-livet: Folk har campat utanför vårt hem

Varför publicerar vissa influencers dold reklam? Är det lagen som är otydlig eller influencers kunskap om den som är för liten?

”Lagens regler förmår inte att vara så exakta som man hade önskat att de var. Det är oerhört svårt att skriva att ett reklaminlägg ska se ut på ett visst sätt så man får bedöma det från fall till fall tills det successivt växer fram en praxis där man vet vad man ska förhålla sig till.”

Om det kommer fler rättsfall i domstolen gällande influencers och smygreklam kan inte Gunnar Wikström säga. Men han hoppas att utfallet av detta fall ger en tydlig markering om vad som är rätt och fel enligt lag.

“Vår förhoppning är att man inte ska få ha brist på reklammarkering på det här sättet. Som konsument ska man direkt i en tidning eller på en blogg förstå att ‘det här är reklam, det här är inte reklam’. Man ska inte behöva ana, misstänka, läsa igenom eller på minsta sätt vara tveksam kring vad som är reklam. Det ska bara klicka direkt.”

Alexandra Nilsson och hennes ombud meddelade Di Digital i Stockholms tingsrätt att de inte kommenterar målet medan huvudförhandlingen pågår. Di Digital har sökt Tourn Media.

Läs även: Ivyrevel: "Vi ska nå break even 2018"


Innehåll från AdmincontrolAnnons

En digitaliserad arbetsplats – med minskad risk för cyberattacker

På senare år har en digitaliserad arbetsplats varit en hög prioritet för många företag. Samtidigt jobbar allt fler hemifrån, vilket ökar behoven av säkra och fullt digitala lösningar – inte minst när mängden cyberattacker blir alltmer förekommande och förödande.

– Genom vår styrelseportal kan dokument delas och signeras digitalt på ett väldigt enkelt och säkert sätt, säger Rebecka Soma, Country Manager på Admincontrol i Sverige.

Sättet vi lever på har förändrats drastiskt i samband med coronapandemins intåg runt om världen, men kanske allra främst hur och var vi arbetar. Dessförinnan var kontoret allt som oftast en obligatorisk arbetsplats på daglig basis. När hemmakontor blivit allt vanligare har flera svenska bolag under det senaste året vittnat om en markant ökning av cyberattacker, och både SÄPO och Internetstiftelsen har i flera rapporter skrivit om hur attackerna blir fler i pandemins spår. Enligt Rebecka Soma, Country Manager på Admincontrol i Sverige, kommer därför kompetens inom cybersäkerhet bli av högsta vikt framöver.

Tidigare med hjälp av en kontorsnärvaro kunde viktiga dokument signeras direkt på plats, något som innebar en problematik när företag stängde ner och drev sin verksamhet via distans. Det ställde nya krav på smidiga och säkra digitala lösningar, och Admincontrol blev snabbt ett alternativ som visade sig gynnsamt för den nya tidens behov. 

– Säkerhet är väldigt viktigt för oss. Vi kan se att behovet ökat lavinartat under pandemin; elektronisk signering används mer än någonsin. Vår tjänst möjliggör att alla tryggt kan jobba var som helst utan att behöva infinna sig i styrelserummet så fort något ska signeras, berättar Rebecka Soma.

Säkerheten måste prioriteras

Den snabba omställningen till hemmakontor och virtuella möten gjorde att många bolag förlitade sig på olika digitala tjänster – som inte alltid var helt optimala och tillräckligt säkra för ändamålet. Företagens styrelseledning måste därför förstå området kring cybersäkerhet och hur de kan arbeta för att motverka det, menar hon.

– Alla kommer behöva sträva mot en bra säkerhetskultur inom sina företag. En absolut majoritet av felen som sker på en arbetsplats är ”human errors”, och risken för att göra fel när man inte vistas på kontoret ökar ju också. Därför blir en god säkerhetskultur extremt viktigt.

Enligt statistik från tidigare i år, framtaget av cybersäkerhetsföretaget Cybint är just human errors anledningen till hela 95 procent av alla intrång.

– Har man ett bra säkerhetstänk är man mycket bättre rustad för en eventuellt kommande cyberattack. En bra och enkel åtgärd är att använda tvåfaktorsautentisering, men det till trots är det bara fyra av tio som nyttjar det.

En tjänst för nya tider

Det talas mycket om vad som väntar arbetsvärlden och den nya samtiden när vi återgår till det normala. Många är eniga om att pandemin avsevärt skyndat på digitaliseringen och många av de tjänster och arbetssätt som vi idag tillämpat förväntas stanna kvar även efter pandemin.

En av dessa är just elektronisk signering, och företag som inte rustat upp med tjänster likt dessa förväntas snabbt hamna efter i förhållande till sina konkurrenter. 

– Vinningen är oerhört stor med att kunna signera digitalt. Dels är det mer miljövänligt i och med att det eliminerar stora mängder papper, men det möjliggör också en större frihet för alla inblandade när de inte behöver infinna sig på en specifik plats.

Med Admincontrol samlas allt från digital dokumentstyrning och ett förenklat samarbete för styrelse och ledning på en och samma plats. Dessutom är det Sveriges enda ISO 27001:2013-certifierade styrelseportal och utlovar effektiva och säkra styrelsemöten – på ett användarvänligt vis.

– Med Admincontrol blir det en säkrare hantering när vi inte längre har samma förutsättningar som förr, avslutar Rebecka Soma.

Ladda ner Admincontrols e-bok för att lära dig mer om ”utvärdering av dina investeringar i styrelsens teknologi” här 

 

Mer från Admincontrol

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Admincontrol och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?