1515

Konsulttjänst byter aktier mot annonsplatser för 9 miljoner

Riskkapitalbolaget Aggregate Media investerar i konsultplattformen Vakanta. Totalt får bolaget tillgång till annonsutrymme för knappt 9 miljoner kronor genom affären.

Johan Hanson och Samir Mohsen, grundare av Vakanta.
Johan Hanson och Samir Mohsen, grundare av Vakanta.

För tre år sedan började Johan Hanson bygga en plattform för att koppla samman konsult- och bemanningsbolag med organisationer som köper deras tjänster.

”Många sitter med mejltrådar och Excel-ark utspritt på en massa olika chefer i organisationen. Samtidigt köps det konsulter för miljoner från olika leverantörer och det kan ta månader att reda ut hur många personer man har inhyrda”, säger Johan Hanson.

Efter tre års skruvande tillsammans med kunder som Flir Systems och Viaplay har Vakanta (NTL) nu hittat vad de räknar med kommer att vara plattformen som ska få deras affär att skjuta fart.

”Nu har vi satt fingret på alla utmaningar och plattformen möter allt som efterfrågas. Vi samordnar allt som rör konsulter, bemanning och frilansare på ett ställe”, säger Johan Hanson.

I samband med lanseringen av den nya plattformen har Vakanta tecknat ett avtal med riskkapitalbolaget Aggregate Media (NTL), som ger Vakanta annonsutrymme till ett värde av nära 9 miljoner kronor i utbyte mot aktier.

Samtidigt ökar också det privata investeringsbolaget Victor & Victor (NTL) sin satsning i Vakanta. Totalt tar bolaget in knappt 11 Mkr.

”Just nu tecknar vi avtal med stora bolag hela tiden och kommer att köra en marknadsföringskampanj under hösten. Den stora utmaningen är att få bolag som arbetat på ett visst sätt i många år att testa något nytt”, säger Johan Hanson.

Läs också: Urb-it betalar it-konsulter med aktier

Konsultbranschen, speciellt i it-sektorn, har kraftig medvind i takt med en rusande efterfrågan på it-expertis. Vakanta vill med sin plattform öka transparensen så att de som hyr in konsulter får lättare att hitta de bäst lämpade.

”De kan enkelt hantera samarbeten med flera olika konsultbolag, lägga ut uppdrag och titta på kandidatpresentationer. Vi riktar in oss på de bolag som ser konsulter, bemanningsanställda och frilansar som en viktig del i verksamheten.”

Plattformen är gratis för inköpare att använda. Vakantas affärsmodell bygger istället på att de tar en säljprovison från konsultbolagen för tillsatta tjänster. Tanken är att konsultbolagen också ska komma ut som vinnare genom minskad traditionell försäljning. Det innebär att Vakantas närmsta konkurrenter är ett alternativ till de konsultmäklare som i dag fungerar som mellanhand mellan konsultbolag och köpare.

Vakanta omsatte i fjol en halv miljon kronor och räknar med att det är nu affärerna ska ta fart.

”Vår ambition att fortsätta växa i snabb takt. Vi vill skapa en central plats som blir navet för konsultbranschen”, säger Johan Hansson. 


Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl.

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. 

F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet. En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?