Annons

Konsultbolaget: ”29 procent av jobben i Stockholm hotas av AI”

Det kallas för den fjärde industriella revolutionen – vågen av artificiell intelligens som ersätter mycket av det vi känner till i dag. Nu har managementkonsulterna Oliver Wyman rankat beredskapen för AI i 105 städer. Och Stockholm ges höga poäng.

Bo Kaunitz är partner på Oliver Wyman i Stockholm. Konsultbolaget har skrivit en rapport om hur olika redo städer i världen är inför den fjärde industriella revolutionen.
Bo Kaunitz är partner på Oliver Wyman i Stockholm. Konsultbolaget har skrivit en rapport om hur olika redo städer i världen är inför den fjärde industriella revolutionen.

Det svenska skyddsnätet har ett bra facit; 90 procent av de som som förlorar jobbet i Stockholm hittar ett nytt, likvärdigt eller bättre, inom ett år.

Det slår Oliver Wyman fast i sin rapport om ai-beredskap – och det är ett av svaren till varför den svenska huvudstaden kommer att klara disruptionen från artificiell intelligens bättre än andra, menar de.

Bland ”små städer” i världen (under tre miljoner människor) är Stockholm mest redo av alla, före Amsterdam och München, enligt kartläggningen. Totalt i världens landar Stockholm på en sjätte plats.

Läs mer: AI-bokföring på frammarsch: Izettle tar hjälp av startupbolag

”Det är en stor undersökning som ligger till grund för det här”, säger Bo Kaunitz, partner på Oliver Wyman i Stockholm.

”Resultaten är baserade på en stor enkätundersökning med över 10 000 deltagare, plus ett 50-tal djupintervjuer med ledare och experter inom näringsliv, offentlig sektor och universitet runt om i världen. Det, i kombination med vår egen research och research som vi köpt in, har analyserats och kokats ihop till den här rankingen”, säger han.

AI är ett brett samlingsnamn och betyder olika saker för olika branscher. För vården kan det vara att träna datorer att känna igen sjukdomar och skador på röntgenbilder, för e-handeln är det att manövrera paket i ett lager och leverera till en distributör.

Läs mer: Techbolag upptäcker folksjukdomar under tandläkarbesöket

”Stockholms infrastruktur och våra fantastiska skolor och universitet, det är sådant som också vägs in i hur redo vi är som stad för ai-revolutionen”, säger Bo Kaunitz vidare. 

Han pekar bland annat på ett ai-samarbete mellan KTH i Sverige och superskolan MIT i USA som ett tecken på att Stockholm jobbar aktivt mot den här framtiden, som oundvikligen kommer.

Ett annat bevis på att huvudstaden håller på att anpassa sig är Stockholms stads eget initiativ Smart stad som verkar för allt från uppkopplade produkter i offentliga verksamheter till automatisk trafikstyrning på gatorna.

Att digital tranformering sker just nu i Stockholm kunde Di Digital rapportera om i början av den här veckan. En undersökning från jobbland.se visade att var tredje ledigt jobb i huvudstaden är inom techsektorn.

Enligt en undersökning som Linkedin själva gjort inför 2020 är just ai-specialist det jobb som ökat näst mest bland annonserade yrken. Den höga efterfrågan förväntas fortsätta även i år, konstaterar bolaget. 

Allra mest ökade annonsering efter rollen som dataskyddsombud, med specialkunskaper inom datasekretess, GDPR och integritetslagstiftning.

Det rimmar också väl med ett av orosmolnen kring ai-revolutionen som är just integriteten.

”Det här är en av de viktigaste delarna av allt i att vara redo för AI; arbetskraften vi har här i Stockholm är faktiskt världsklass”, kommenterar Bo Kaunitz om jobbstatistiken.

Kan Stockholm bli bättre på någonting?

”Vi tror också att ett utökat samarbete mellan Stockholms Stad och stadens näringsliv ytterligare skulle kunna förstärka Stockholms redan starka position.”

Innehåll från Synology IncAnnons

Håll er data säker med en hybrid lagringsmodell

Det finns en förutfattad mening om att alla bör migrera sina data till molnet för att helt eliminera all lagring on-premise. Detta kan emellertid innebära enorma risker, inte minst med tanke på de återkommande attacker mot molnleverantörer som inträffat det senaste året. Det innovativa NAS-företaget Synology Inc ser därför allt mer intresse för en hybridmodell.

– Det är smartare, säkrare och snabbare att välja hybridlagring, säger Jeremie Francois på Synology Inc.

De senaste två åren har antalet attacker mot molnleverantörer och -tjänster ökat. De flesta av dessa leverantörer har rigorösa säkerhetslösningar på plats, men detta till trots är RansomCloud och dataintrång tyvärr ett faktum, vilket gör att företag riskerar omfattande förluster. Situationen understryker det stora behovet av att synkronisera och backa upp sin information, även om man väljer molnet som huvudsaklig lagringsmetod. 

– Att lagra data i molnet är flexibelt och effektivt, men är ingen garanti mot ransomware och andra cyberhot. Att ha en backup-lösning mot molnet på plats är både smartare och säkrare – på så vis riskerar du inte att förlora data vid en attack mot molnet, säger Jeremie, som är Business Development Manager på Synology.

Snabb och enkel access

En av de organisationer som tidigt under pandemin insåg vikten av att säkra sina data, var finska högskolan Tampere. Under början av 2020 kämpade högskolan med att anpassa sig till distansarbete och pandemins snabba förändringar; Tampere använde redan tidigare Microsoft 365, men snarare som ett komplement än som primär arbetsmiljö. Det innebar att över 1 000 medarbetare och 18 000 studenter hade filer och dokument i Microsofts moln. 

– Microsoft har förvisso en backup-tjänst, men datan raderas efter 30 dagar om du inte prenumererar på deras premiumtjänster.

Därför vände sig Tampere till Synology. Det erfarna företaget uppfyllde alla kriterier och kunde tillsammans med högskolan skapa en strategi för all datahantering. 

– En avgörande faktor var att vi inte licensierar våra produkter och tjänster. Det är kritiskt för en så stor organisation; förutom de 19 000 aktiva användarkonton vi redan har nämnt, finns ett behov av att kunna bibehålla data från tidigare studenter. Resultatet är att otroliga 70 000 konton behöver skyddas, vilket med en licensbaserad lösning skulle ha blivit en mycket dyr historia.

Helt integrerad med Microsoft 365

Det är framförallt när man vill återskapa filer och e-mail som man märker bristerna hos de flesta back-up-lösningar. Med Synology Active Backup kan varje användare vid Tampere komma åt samtliga filer som tillhör deras egna Microsoftkonto. Portalen integreras helt sömlöst med kontosystemet via Microsoft Cloud. 

– Vi är övertygade om att det är bästa praxis att bidra till att göra dessa arbetsflöden smidigare och enklare, i synnerhet eftersom det hjälper användarna att agera säkrare på lång sikt.

Synkroniserar i realtid

En annan klient som har valt Synologys lösningar är Lonely Leap, ett team av oberoende mediestrateger. Lonely Leap ville skaffa sig kontroll över sin infrastruktur på över 200TB data, för att undvika återkommande kostnader för molnlösningar. Upplägget skulle inkludera alla distansarbetare och frilansare för att säkerställa tillförlitligt och effektivt arbete på distans. Lonely Leap implementerade därför Synology Drive som ryggraden i sin infrastruktur, med målet att både tillhandahålla distansarbetarna möjlighet till filsynkronisering i realtid och trygga säkerhetskopior mellan kontoren i London och Stockholm.  

– Med andra ord: alla som arbetar hemifrån synkroniserar i realtid med centralnoden i Sverige. Denna nod synkroniserar i sin tur med en lokal nod i London, så att datan backas upp på minst tre olika platser. På så vis kan medarbetarna också samarbeta på projekt i realtid.

Modernt, effektivt och pålitligt

Noderna integreras också enkelt med Lonely Leaps existerande LTO och interna bandbibliotek – en fortsatt populär metod för långsiktig arkivering – vilket i sin tur ger ytterligare redundans.

– Synology kunde därmed lösa en komplex situation genom att introducera en modern, effektiv och pålitlig infrastruktur som stöttade distansarbete, samtidigt som den gav ökad säkerhet i och med effektiva back-up-lösningar och trygga säkerhetskopior – till en mycket lägre kostnad. Det är något vi är stolta över, avslutar Jeremie. 

Läs mer om Synologys erbjudande här  

Mer från Synology Inc

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Synology Inc och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera