1515
Annons

Konstnärshandeln ökar till 80 miljoner – ska växa i Europa och fördubbla lagret

Konstnärshandeln Pen Store når 80 miljoner i omsättning och firar med att flytta till dubbelt så stora lokaler. ”Vi trodde vi kunde sitta länge på 1 000 kvadratmeter, men vi har växt ur dem”, säger bolagets vd och grundare Jacob Bergström.

Jacob Bergström, grundare och vd för Pen Store, har fått en flygande start i grannländerna. Nu väntar ytterligare europeisk expansion.
Jacob Bergström, grundare och vd för Pen Store, har fått en flygande start i grannländerna. Nu väntar ytterligare europeisk expansion.Foto:Emil Andersson.

Pen Store har haft en ständigt ökande tillväxt sedan starten 2010. I fjol landade omsättningen på nästan 57 miljoner kronor, och bolaget vände till vinst på 456 000 kronor. När böckerna stängs om några veckor summeras intäkterna till 80 Mkr, för det brutna räkenskapsåret som löpte till slutet av april, en ökning på över 40 procent. 

För ett år sedan lanserades bolaget i Finland och Norge, där de fick en flygande start. Sedan tidigare finns Pen Store även i Danmark. Bolaget har även en fysisk butik på Södermalm i Stockholm.

”Vi hade en bra tillväxt sedan innan och har ökat på samtliga marknader vi är inne på. Finland och Norge bidrog rejält till utvecklingen redan under första året. Sedan har vi fått medvind av att det flyttat ut så mycket handel på nätet”, säger Jacob Bergström.

Tillväxtökningen är ett kvitto på det uppdämda behov som finns på marknaderna, menar Jacob Bergström vidare. 

”Pennor och konstnärsmaterial har varit en ganska traditionell bransch där den största delen av handeln skett i små fysiska butiker utspridda i landet. När kundbeteendet förändras så uppstår ett behov som vi på ett bra sätt lyckats möta”, förklarar han.

Pen Store har runt 30 anställda, vilket inkluderar kontor, lager och butik. Med de nya lokalerna är siktet inställt på ytterligare expansion i Europa, och på sikt kommer all leverans ske från det nya 2 000 kvadratmeter stora lokalerna i Västberga utanför Stockholm.

”Vi har gjort tunga investeringar under året som varit, där vi bytt e-handelsplattform och gått in i ett nytt affärssystem. Under hösten ska vi gå från manuellt till papperslöst pack och plock”. 

De flesta av Pen Stores medarbetare har en kreativ bakgrund, något som är mycket viktigt för varumärkesbyggandet. 

”Det finns mycket kärlek i vårt bolag. Vi jobbar hårt för att stärka vårt varumärke med tanke på all utländsk konkurrens. Det får inte bara bli en produktkatalog utan vi måste erbjuda någonting mer. Jag var lite orolig för att vi skulle tappa det personliga när vi började växa som en växtvärkeffekt, men vi har tvärtom stärkt varumärket under de senaste åren. 

2017 tog bolaget in cirka 10 miljoner kronor i en mediainvestering från Aggregate Media, som ägs av ett femtontal stora mediebolag däribland Dagens industri. 2019 genomförde bolaget en ny finansieringsrunda på 6 Mkr där investeringsbolaget NEA Partners tog största del och även Jesper Kouthoofd, vd på techbolaget Teenage Engineering och grundare av Acne, tog en post. Någon ny runda finns inte på tapeten i dagsläget.

”Vi har inga rundor planerade utan vill inte hamna i en sits där vi måste ta in pengar. Gör vi det framöver är det om vi ser någon tillväxtpotential som vi vill utnyttja”, avslutar Jacob Bergström. 


Innehåll från Öhman FonderAnnons

Så kan han lägga tid och fokus på att bli bäst i världen

Olof Kajbjer, mer känd som Olofmeister, är en av världens bästa counter strike-spelare. För att kunna koncentrera sig och lägga tid på träning istället för på pengar tar han hjälp av Öhman Fonders kapitalförvaltning. 

Det började redan i nio-årsåldern. Olof Kajbjers storebror satt och spelade Counter Strike på hemmets enda dator, och precis som småsyskon överallt ville Olof vara med. 

- Så fort min brorsa gick från datorn för att till exempel svara i telefon hoppade jag på datorn. Han var väl inte så glad över det då, men nu tycker han det är rätt kul.

Inte så konstigt, för Olofs spelande har tagit honom rakt in i världseliten, och sedan 2013 har han spelat professionellt på heltid.

- Jag skulle egentligen ha börjat läsa en kurs på universitetet men fick jag frågan om jag ville joina ett lag. På den tiden var inte CS jättestort, men jag tog ett snack med farsan som sa att jag fick ett år på mig för att se vad som skulle hända.

I samma veva tog e-sport som publiksport fart, en turnering i Polen fyllde för första gången en arena med 10 000 åskådare, och Olof kunde efter det första året lugnt konstatera att det här var väl värt att satsa på. Bara ett år senare, 2015, utsågs han till världens bästa spelare.

- Jag har alltid varit tävlingsinriktad. Det spelar ingen roll om det är fotboll eller e-sport, jag gillar att tävla i lag och jag vill bli bäst. Dessutom är Counter Strike så mycket mer än att bara skjuta. Du måste tänka strategiskt, du måste studera dina motståndare och tänka dig in i hur de ser på spelet, något som jag har insett genom åren att jag är ganska bra på.

Men framgången kräver träning. En vanlig dag inleder Olof med en timme på gymmet, för att sedan träna och spela med sina lagkamrater från elva till nitton. 

- De två första timmarna är genomgång med coachen och analytikern, där vi till exempel går igenom nya tekniker, eller vad vi har gjort bra respektive dåligt dagen innan och kan utveckla. Sen spelar vi träningsmatcher ihop fram till nitton, och därefter är det antingen tävling eller individuell träning.

Olofs yrke innebär 200-250 resdagar per år. Det i kombination med de långa träningsdagarna har gjort att han de senaste tre åren har valt att ta hjälp av Öhman Fonders tjänst private clients, kapitalförvaltning för privatpersoner.

- Dels känner jag mig inte helt bekväm med att förvalta mina pengar själv, dels vill jag lägga all min tid och fokus på att spela.

Från början hade han sina pengar hos en annan aktör, men efter att en vän tipsade om Öhman Fonder valde Olof att anlita dem istället.

- Jag gick på ett första möte med Jimi och tyckte att han kändes trygg och genuin, och att han förstod min sida. Och så har det fortsatt, han tar sig tid och efter alla samtal med honom förstår jag mig dessutom på den världen mer än tidigare. Så jag är väldigt nöjd.

- Jag älskar att tävla, men nu tar jag semester. Det ska bli skönt med sommarlov!

Läs mer om Öhmans kapitalförvaltning här 

 

Mer från Öhman Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Öhman Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?