1515

Konstnärshandeln ökar till 80 miljoner – ska växa i Europa och fördubbla lagret

Konstnärshandeln Pen Store når 80 miljoner i omsättning och firar med att flytta till dubbelt så stora lokaler. ”Vi trodde vi kunde sitta länge på 1 000 kvadratmeter, men vi har växt ur dem”, säger bolagets vd och grundare Jacob Bergström.

Jacob Bergström, grundare och vd för Pen Store, har fått en flygande start i grannländerna. Nu väntar ytterligare europeisk expansion.
Jacob Bergström, grundare och vd för Pen Store, har fått en flygande start i grannländerna. Nu väntar ytterligare europeisk expansion.Foto:Emil Andersson.

Pen Store har haft en ständigt ökande tillväxt sedan starten 2010. I fjol landade omsättningen på nästan 57 miljoner kronor, och bolaget vände till vinst på 456 000 kronor. När böckerna stängs om några veckor summeras intäkterna till 80 Mkr, för det brutna räkenskapsåret som löpte till slutet av april, en ökning på över 40 procent. 

För ett år sedan lanserades bolaget i Finland och Norge, där de fick en flygande start. Sedan tidigare finns Pen Store även i Danmark. Bolaget har även en fysisk butik på Södermalm i Stockholm.

”Vi hade en bra tillväxt sedan innan och har ökat på samtliga marknader vi är inne på. Finland och Norge bidrog rejält till utvecklingen redan under första året. Sedan har vi fått medvind av att det flyttat ut så mycket handel på nätet”, säger Jacob Bergström.

Tillväxtökningen är ett kvitto på det uppdämda behov som finns på marknaderna, menar Jacob Bergström vidare. 

”Pennor och konstnärsmaterial har varit en ganska traditionell bransch där den största delen av handeln skett i små fysiska butiker utspridda i landet. När kundbeteendet förändras så uppstår ett behov som vi på ett bra sätt lyckats möta”, förklarar han.

Pen Store har runt 30 anställda, vilket inkluderar kontor, lager och butik. Med de nya lokalerna är siktet inställt på ytterligare expansion i Europa, och på sikt kommer all leverans ske från det nya 2 000 kvadratmeter stora lokalerna i Västberga utanför Stockholm.

”Vi har gjort tunga investeringar under året som varit, där vi bytt e-handelsplattform och gått in i ett nytt affärssystem. Under hösten ska vi gå från manuellt till papperslöst pack och plock”. 

De flesta av Pen Stores medarbetare har en kreativ bakgrund, något som är mycket viktigt för varumärkesbyggandet. 

”Det finns mycket kärlek i vårt bolag. Vi jobbar hårt för att stärka vårt varumärke med tanke på all utländsk konkurrens. Det får inte bara bli en produktkatalog utan vi måste erbjuda någonting mer. Jag var lite orolig för att vi skulle tappa det personliga när vi började växa som en växtvärkeffekt, men vi har tvärtom stärkt varumärket under de senaste åren. 

2017 tog bolaget in cirka 10 miljoner kronor i en mediainvestering från Aggregate Media, som ägs av ett femtontal stora mediebolag däribland Dagens industri. 2019 genomförde bolaget en ny finansieringsrunda på 6 Mkr där investeringsbolaget NEA Partners tog största del och även Jesper Kouthoofd, vd på techbolaget Teenage Engineering och grundare av Acne, tog en post. Någon ny runda finns inte på tapeten i dagsläget.

”Vi har inga rundor planerade utan vill inte hamna i en sits där vi måste ta in pengar. Gör vi det framöver är det om vi ser någon tillväxtpotential som vi vill utnyttja”, avslutar Jacob Bergström. 


Innehåll från M-FilesAnnons

All information du behöver – oavsett vad den är – tillgängligt omedelbart!

Sture Himledahl (vänster), Sylvie Le Guellec och Erik Hammarbäck
Sture Himledahl (vänster), Sylvie Le Guellec och Erik Hammarbäck

I en tid då 62 procent av företagen förlitar sig på delade nätverksfiler och hela 57 procent har utmaningar inom säkerhet på framförallt mobila enheter, finns det ett enormt behov av ett effektivare och tryggare sätt att dela och sammankoppla information. 

– Andelen som arbetar hemifrån eller i hybridmodeller bara ökar. Det kan skapa stora problem i administration, lokalisering och skydd av data, säger Sylvie Le Guellec, Sales Executive hos internationella M-Files.

Boka en demo av M-Files 

M-Files är en plattform för intelligent informationshantering som hjälper företag att upprätta smarta förbindelser över hela verksamheten och att automatisera kritiska affärsprocesser, samtidigt som informationen skyddas och kontrolleras. Plattformen skalas enkelt upp och ner genom olika licenser och rättigheter ärvs automatiskt efter respektive roll i verksamheten. 

– Utmaningen med att arbeta på distans är att medarbetarna har svårt att komma åt rätt information. Vår vinkel är att man ska kunna ha snabb och säker tillgång till allt innehåll man har rättighet till, oavsett om man använder mobilappen, webbgränssnittet eller desktopversionen av M-Files. M-Files kopplar därför ihop allt från dokument, e-postmeddelanden, kunduppgifter, beställningsnummer och projektinformation, även om det är sparat i olika arkiv eller system, förtydligar Sylvie.

Här får hon bekräftelse av Kristin McIntosh, Project Research Officer för Newark & Sherwood Homes, som använder M-Files plattform i sitt dagliga arbete. 

– Det tog ofta vår personal en halv dag att helt enkelt hitta ett dokument, och vi behövde en lösning som skulle hjälpa oss att få synlighet och kontroll över information i hela organisationen. Om vi inte snabbt kan hitta information som krävs av våra hyresgäster, styrelsen, eller en rådsmedlem riskerar vi att skada vårt rykte och till och med få böter.

Webinar: 10 minuter med M-Files 

En stark säkerhetsfördel

Modellen baseras på noggrann metadata, som klassificerar allt innehåll utifrån ett stort antal parametrar, såsom typ av dokument, kund, egenskaper och mycket mer. Allt nytt innehåll kan skapas utifrån specifika mallar, vilka är klassificerade utifrån de roller på företaget som ska ha åtkomst till det. Tiden som krävs för att lokalisera och få åtkomst till relevant innehåll kapas på så vis dramatiskt. 

– Klassificeringen innebär därmed en stark säkerhetsfördel. Saknas en sammanhållande plattform med tydligt uppdelade rättigheter utifrån position på företaget tenderar anställda att dela information på andra vis, till exempel via osäkra, privata mappar. Detta innebär en stor risk för verksamheten, inte minst då antalet cyberattacker har ökat kraftigt det senaste året. M-Files ger därför användarna möjlighet att själva välja vilken säkerhetslösning de vill använda för att skydda sin data, konstaterar Sture Himledahl, Sales Executive.

Läs mer om M-Files plattformssäkerhet 

Integreras med existerande system

Oavsett vilken modell kunderna föredrar får de samma funktionalitet med M-Files, via en otroligt säker och trygg installation. 

– Då plattformen erbjuder olika integrerade gränssnitt beroende på användarens behov, såsom M-Files for Teams och Sharepoint och M-Files for Salesforce, finns heller inga behov av tunga migreringar eller flytt av datan. Det innebär att implementering av plattformen är både snabb och smidig, fortsätter Sture.

– Med M-Files säkerställer Teams-baserade arbetsflöden och åtkomsträttigheter att arbetsuppgifter är synliga för våra team så att de kan slutföras, även om särskild personal inte är tillgänglig på grund av personliga eller affärsscheman, betonar Brian Morgan, Chief Operating Officer på MedTrials.  

Automatiserar arbetsflödet

Ett annat viktigt mervärde som adderas av M-Files är att plattformen helt sköter arbetet med att säkerställa att alla policyer och regelverk följs, och automatiserar därtill arbetsflödet för ökad effektivitet och säkerhet, långsiktigt. Det gör att alla kan komma åt samma dokument baserat på sin egen användare och åtkomsträttigheter, som styrs av deras roll i företaget.

– Sammantaget innebär detta ett kraftigt effektiviserat och säkert arbetsflöde, vilket sparar både tid, pengar och stress. Det skapar en bättre arbetsmiljö på alla nivåer, avslutar Sylvie.

 

 

Mer från M-Files

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med M-Files och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?