”Visst är vi lite sent ute”, skrattar Patrik Arnesson.
Som entreprenör är han kanske främst känd som medgrundare för fotbollsappen Forza Football. Men i höstas startade Patrik Arnesson ett nytt dotterbolag, Forza Ikonia, med inriktning på den glödheta marknaden för NFT:er, en teknik som kan knytas till digitala konstverk.
Tidigare i år tog bolaget in drygt 10 miljoner kronor från investeringskollektivet True Global Ventures, till en värdering om 150 miljoner kronor. Men Forza Football är fortfarande majoritetsägare i bolaget.
”Den genomsnittliga kunden, som köpt och sedan sålt ur första etappen, har sett sin investering öka med åtta gånger pengarna.”
Det första digitala konstverket som Forza Ikonia lanserade hette ”No Time To Think” och var kopplat till Björn Borgs upplevelser i Wimbledon-finalen mot John McEnroe 1980. Verket sålde för 56 enheter av den digitala kryptovalutan ethereum, knappt 2 miljoner kronor sett till dagens växelkurs.
”Det var långt under förväntan”, sa Patrik Arnesson till Di Digital för en månad sedan.
Sedan dess har Forza Ikonia förbättrat den tekniska plattformen så att det ska bli enklare för vanliga människor att köpa NTF:er där. Som kund behöver man inte längre äga kryptovalutor. Istället går det bra att betala med ett vanligt kreditkort, som på vilket nätbutik som helst.
”Vi vill nå bortom kryptokulturen. Idag handlar cirka 77 miljoner människor med kryptovalutor, medan 2,5 miljarder människor betalar med kort”, säger Patrik Arnesson.
Forza Ikonias andra projekt heter Mauer och är en samling kostverk till minne av Berlinmuren. Serien består av 10.316 NFT-verk – en för varje dag som Berlinmuren stod. Upplägget går ut på att att fem olika konstnärer gör varsin del, bestående av 2.063 konstverk vardera. Sedan ges cirka 300 verk i varje etapp ges bort till influerare och resten säljs för mellan 100 och 500 dollar styck.

Två av Mauers etapper är nu avslutade. Den första sålde slut på knappt två veckor. Den andra etappen, med verk av den italienska konstnären Daniele Gasparini, sålde slut på 12 timmar och 20 minuter, enligt Arnesson.
”De som köpte i första etappen fick förtur under 12 timmar. När den tidsfrisen löpte ut tog det bara ytterligare 20 minuter för resten att sälja slut”, uppger han.
Det innebär en bruttointäkt – såhär långt – på 4,5 miljoner kronor i första led. Av denna summa går 51 procent av intäkterna direkt till välgörenhet.
Men Forza Ikonia tar även 10 procent varje gång verken byter ägare, enligt rådande NFT-princip. Om konsten stiger i värde kan även detta röra sig om betydande summor.
Även i detta led delar Forza Ikonia med sig. Drygt hälften, 5,1 procentenheter av försäljningsbeloppet, går till välgörenhet, medan 2,5 procentenheter går till konstnären och 2,4 procentenheter går till Forza Ikonia.
Patrik Arnesson är inte sen med att nämna att Mauer-verken i många fall rusat i värde på Opensea, en NFT-marknadsplats där projektet går under namnet Mauer NFT.
”Den genomsnittliga kunden, som köpt och sedan sålt ur första etappen, har sett sin investering öka med åtta gånger pengarna”, säger han.
”För varje gran som säljs planterar vi ett träd.”
Patrik Arnesson har tidigare spått att Mauer-projektet ska generera intäkter på cirka 10 miljoner kronor. Vidare tror han att Forza Ikonia säljer NFT:er för över 100 miljoner kronor innan slutet av 2022.
Nu tar Mauer projektet paus. Etapp tre kickar igång den 18 januari med ännu en konstnär.
Men redan denna vecka lanserar Forza Ikonia ett nytt projekt, som kallas ”Tree.holiday”.
”Vi ska sälja NFT-granar! Det blir 10.000 enheter i tre versioner, varav en i mycket liten upplaga”, säger Patrik Arnesson, som hoppas att lanseringen ska ske på onsdag, den 22 december.
En julgran?
”Ja, men det är en mycket speciell gran! För varje gran som säljs planterar vi ett träd tillsammans med välgörenhetsorganisationen Milkywire, så det är en miljövänlig gran! Man får även ett paket med en NFT-snöglob. Har man tur får man även ett NTF-verk som är mycket dyrt. Årets julklapp är ju digitala tillgångar!”
Jag gissar att även detta projekt genomförs med Polygon-blockkedjan?
”Ja! Den miljövänliga Polygon-blockkedjan.”
Men är ni inte lite sent ute med detta jultema?
”Visst är vi lite sent ute! Det tycker mina programmerare också! Men bättre sent än aldrig”, skrattar Patrik Arnesson.