1515

Konrad Bergströms elbåtsbolag lägger i nästa växel

Elbåtstillverkaren Xshore tar in drygt 52 miljoner kronor i kapital. Med tillskottet i ryggen råder det stor optimism på bolaget – som i år ska leverera sina första båtar. ”Vi ska bygga världens största båtbolag”, säger grundaren Konrad Bergström.

Till vänster: Xshores grundare Konrad Bergström. Till höger: Modellen Eelex 8000 som är en mer traditionell fritidsbåt och kostar 199 000 euro, motsvarande cirka 2,1 miljoner kronor.
Till vänster: Xshores grundare Konrad Bergström. Till höger: Modellen Eelex 8000 som är en mer traditionell fritidsbåt och kostar 199 000 euro, motsvarande cirka 2,1 miljoner kronor.Foto:Press.

Efter en infekterad ägarstrid med ordföranden Tommy Jacobson valde Konrad Bergström 2018 att helt kliva ur högtalarbolaget Zound Industries som han själv grundade. 

Entreprenörens nästa projekt blev elbåtstillverkaren Xshore, ett bolag han startade redan 1996 men som sedan legat på is.

Nu har Xshore fått en kapitalinjektion om drygt 52 miljoner kronor. Merparten av aktierna tecknas av Peter Dahlberg, djursjukvårdsjätten Anicuras före detta vd. 

Han blir därmed näst största ägare i Xshore efter grundaren Konrad Bergström.

Kapitaltillskottet följs upp med ett antal förändringar i ledningen, bland annat rekryteras Jenny Keisu från riskkapitalbolaget Summa Equity som tar över vd-stolen, medan företrädaren – och grundaren – Konrad Bergström blir ”president”. 

Vad innebär den rollen?

”Jag kommer att fokusera på marknadsföring, design och distribution. Det blir mer fokuserat på de områden som jag kanske har en världsunik talang för”, säger Konrad Bergström. 

Läs mer: Grundaren säljer allt i Zound – investerar i Xshore 

Xshores nya vd Jenny Keisu och investeraren Peter Dahlberg.
Xshores nya vd Jenny Keisu och investeraren Peter Dahlberg.Foto:Press.

Det nya kapitalet ska användas i övergången till en mer omfattande produktion och till att utöka organisationen.

”Vi måste bygga ut organisationen med den efterfrågan som vi har. Sedan behöver vi ta marknadsandelar när det kommer till varumärkets kännedom”, fortsätter Konrad Bergström. 

Sedan 2018 har Xshore tagit fram flera olika prototyper av sina eldrivna båtar. 

De första leveranserna till 10-20 utvalda kunder kommer ske i år, främst i Stockholmsregionen. Vissa av dessa kunder köpte sina båtar redan i fjol, men hittills har Xshore noterat en omsättning runt nollstrecket.

Den kommersiella försäljningen påbörjas först nästa år, vilket enligt Konrad Bergström beror på att viktig infrastruktur ännu inte är på plats. 

Målet är då att leverera 100 båtar.

”Det är inte bara att sälja en teknikprodukt utan man måste ha tillgång till service och liknande för att hålla en hög standard. Det expanderar vi ut i Europa, som är vår första marknad, till 2021”, säger han. 

Di har tidigare rapporterat att en av Xshores modeller skulle kosta så mycket som 3 miljoner kronor.

”Förra året hade vi en prisbild som var för hög, i år har vi en mer konkurrenskraftig prissättning. I framtiden så vill vi verkligen konkurrera med priset i förhållande till produkten, det vill säga att man får mycket för pengarna.”

I januari avtäckte Xshore två nya modeller, varav en sportbåt, Eelord 6000. Det är också den billigaste modellen med prislappen 149 000 euro, motsvarande drygt 1,5 miljoner kronor. Båten har en räckvidd på 70 sjömil, eller 129 kilometer, vid lägre hastigheter. Topphastigheten ligger i sin tur på 40 knop. 

Konrad Bergström är övertygad om att priserna kommer att fortsätta gå ned i framtiden.  

”Hela vår idé är att åstadkomma samma elektrifiering för det marina segmentet som vi sett inom bilindustrin. Priserna kommer att gå ned i takt med volymen som vi bygger”, säger han.

Sedan starten har Xshore tagit in 9,5 miljoner euro i kapital, motsvarande cirka 100 miljoner kronor, och grundaren Konrad Bergström har varit en av de mer betydande finansiärerna. 

”Jag har stoppat in en väsentlig del för jag tror på det här projektet”, säger han.

Konrad Bergström säger att han bara gick in med en ”liten summa” i den senaste kapitalrundan.

”Jag har investerat ganska kraftigt innan den här investeringen från Peter (Dahlberg, Di:s anm.). Det är kul att vi har fått med fler personer som tror på den vision som vi har”, säger han.  


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Håll dig uppdaterad i standardiseringsarbetet

Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.
Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

SEK Svensk Elstandard ansvarar för all elektroteknisk standardisering i Sverige och i deras kommittéer deltar medlemmar från myndigheter och företag runt om i hela Sverige. Att hänga med i standardiseringen är en fördel på många plan.

– Att följa den senaste standarden underlättar och skänker en trygghet i att allt är tillverkat och installerat på rätt sätt, säger Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

En standard kan i praktiken handla om en klassificering, måttangivelse, säkerhetsfordran eller dokumentation av olika slags elektrotekniska produkter – kort sagt kan man säga att det är en slags uppsättning av förhållningsregler. Myndigheter, organisationer och företag kan delta i SEKs kommittéer och på så sätt påverka framtidens standarder.

– Det kan ta upp till fem år att få igenom en ny standard och med ett så långsiktigt arbete får man insyn och en unik chans att påverka, säger Krister Elfgren.

I nuläget är de runt 800 personer som deltar i SEKs kommittéer, men det finns kapacitet för många fler. SEK är svensk representant i organisationen IEC, som arbetar fram standarder på global nivå. Ju fler medlemmar i de svenska kommittéerna, desto större konkurrenskraft får Sverige internationellt.

Håll dig uppdaterad med SEK e-Standard!

I takt med att tekniken utvecklas, revideras och aktualiseras också standarder och handböcker. Därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad kring vilka standarder det är som gäller för stunden, något som kan vara lättare sagt än gjort. SEK e-Standard är abonnemangstjänsten som hjälper dig med det. Genom att prenumerera på SEK e-Standard får du tillgång till standarder och handböcker inom ditt område, som alltid är uppdaterade enligt det allra senaste.

– Med SEK e-Standard går rättelser, tillägg och revideringar automatiskt in i systemet och säkerställer att alla standarder är uppdaterade. När man loggar in på sitt abonnemang får man en god översikt över sina standarder och mer behöver man inte göra – det sköter vi, säger Krister Elfgren.

Det ska vara lätt att göra rätt

Att alltid utgå från en standard är det bästa, säkraste, enklaste och mest effektiva sättet att kvalitetssäkra sitt arbete. När man vet att man jobbar enligt de senaste standarderna fortlöper arbetet både smidigt och kostnadseffektivt.

– Med en aktuell standard eller handbok är det lätt att göra rätt, säger Krister Elfgren.

 

 

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?