1515

Kommentar: Spotify, Pandora, Tidal, Soundcloud – vem köper vem?

Först skulle Twitter köpa Soundcloud, sen skulle Spotify köpa Pandora, eller var det kanske Tidal de skulle köpa? Låt oss reda ut vem som egentligen är på jakt efter vem i musikvärlden.


Viktor Ström, reporter på DI Digital.
Viktor Ström, reporter på DI Digital.

I november gick Niklas Zennströms musiktjänst Rdio i konkurs. Då klev amerikanska Pandora in och köpte upp spillrorna av bolaget för drygt 600 miljoner kronor.

Tre månader senare började det ryktas om att Pandora var till salu. Enligt Financial Times skulle Spotify kunna vara en tänkbar köpare. Detta eftersom Spotify håller på att ta in 4,2 miljarder kronor i lån (vilket visserligen bara skulle räcka till att köpa en femtedel av Pandora). 

Nu skriver, den inte helt pålitliga, tidningen New York Post att Spotify kan vara på väg att köpa Tidal, musiktjänsten som köptes av Jay Z för mindre än ett år sedan (och då hette Aspiro). Så om man får tro ryktena kommer Spotify snart kanske att köpa Pandora och Tidal. Är det här rimligt?

Nej.

Spotify har hittills aldrig gjort något större förvärv. Visst vore det spännande om Spotify köpte Pandora, men de ser helt enkelt inte ut att ha råd. Och vad gäller Aspiro/Tidal är det lika otroligt med ett uppköp. Aspiro grundades i Malmö 1998 och har varit geografisk granne med Spotify sedan starten. Spotify har aldrig visat något intresse för att köpa Aspiro. Varför ett namnbyte och en dubblad prislapp plötsligt skulle få Spotify att vilja köpa bolaget är svårt att förstå.

Prislappen för Soundcloud borde vid det här laget ligga runt den summa som Spotify nu ska ta in i lån.

I en annan del av musikvärlden kämpar svenskgrundade Soundcloud mot en ständigt sinande kassa. Prislappen för Soundcloud borde vid det här laget ligga runt den summa som Spotify nu ska ta in i lån. Men kopplingen är sannolikt inte starkare än så. 

Den tråkiga verkligheten är att det troligaste utfallet är att inget av musikbolagen (nej, inte heller Apple Music eller Deezer) köper något annat i närtid. De som däremot har både pengarna och motivet att köpa loss något av bolagen är världens telekom- eller IT-giganter. Vodafone, China Mobile, Orange, Facebook, Google eller America Movil är rimliga köpare. Problemet är antagligen bara att det inte blir riktigt lika spännande rubriker. 

Läs även: Spotify närmar sig 30 miljoner betalande användare


Innehåll från PageroAnnons

Deras lösning tar företagskommunikation till 20-talet – nu går Göteborgsbolaget Pagero till börsen

Bengt Nilsson, vd på Pagero.
Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Att köpa och sälja som företag innebär alltför för ofta fortfarande pappersarbete där prislistor, ordrar, betalningsinstruktioner och inte minst fakturor hanteras manuellt och väldigt lite av dokumentens data kommer till praktisk användning. Det vill Göteborgsbolaget Pagero ändra på med sin plattform för affärskommunikation.

– Det handlar om att göra kommunikation mellan företag lika enkel som den är mellan personer, säger Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Som en av grundarna och vd i 20 år för affärssystembolaget IFS har Bengt Nilsson på nära håll sett hur digitaliseringen krupit allt längre in i företagen. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Sedan tio år är han vd för Pagero som har som mål att bli en ledare på en stor och växande global marknad för digitalisering av affärskommunikation. I stora delar av världen kommunicerar företag år 2021 fortfarande med vanlig post och fax, enligt Nilsson. 

– Kanske använder man e-post som digitalt alternativ, men det krävs fortfarande manuellt arbete för att lägga in informationen i bolagets olika system. Detta vill vi ändra på. Det ska vara lika enkelt som att ringa någon med mobilen, säger han. 

Svensk erfarenhet ger försprång

Pagero har idag kunder i över 140 länder och att vara ett svenskt bolag har sina fördelar, menar Nilsson. Den digitala mognaden i Sverige är bland den högsta i världen. Så när myndigheter nu i ett stort antal länder världen över inför lagkrav på digital hantering av olika sorters dokument ger erfarenheten som Pagero har samlat på sig på hemmamarknaden ett försprång. 

– Det gör att vi kommer kunna bli en av de marknadsledande aktörerna, säger Bengt Nilsson. 

Kopplar samman över 12 miljoner företag

Pageros nätverk är skapat för att låta köpares och säljares affärssystem utbyta meddelanden så att köp- och säljprocesserna kan digitaliseras och effektiviseras. Genom att koppla sitt affärssystem till plattformen når man idag över 12 miljoner företag världen över. 

Utöver nätverket erbjuder Pagero även en rad applikationer och tjänster för att automatisera processer och utnyttja värdet av korrekta och tillförlitliga data. Och behoven kan skilja sig något mellan branscher. 

– Inom sjukvården behövs system för automatisering i syfte att effektivisera och öka patientsäkerheten medan exempelvis tillverkningsindustrin kan behöva verktyg för att säkerställa spårbarhet i leverantörskedjan, transparens och compliance, säger Bengt Nilsson.

För statlig verksamhet finns andra incitament, exempelvis att minska momsgapet som på många håll är högt delvis på grund av låg digital mognad och därav låg kontroll – ett problem många länder försöker lösa genom just digitalisering av affärsdokument.

Drivkrafter är många, men oavsett bransch pekar de i samma riktning.

– På lång sikt ser vi det som en självklarhet att kommunikation mellan företag kommer vara 100 procent digital och automatisk – i realtid, säger Nilsson.

Listning på Nasdaq First North Growth Market

För att ta nästa steg på tillväxtresan och i den internationella expansionen förbereder nu Pagero en nyemission och listning på Nasdaq First North Growth Market. För mer information, se pagero.se 

 

Mer från Pagero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pagero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?