1515

Kommentar: Spotify, Pandora, Tidal, Soundcloud – vem köper vem?

Först skulle Twitter köpa Soundcloud, sen skulle Spotify köpa Pandora, eller var det kanske Tidal de skulle köpa? Låt oss reda ut vem som egentligen är på jakt efter vem i musikvärlden.


Viktor Ström, reporter på DI Digital.
Viktor Ström, reporter på DI Digital.

I november gick Niklas Zennströms musiktjänst Rdio i konkurs. Då klev amerikanska Pandora in och köpte upp spillrorna av bolaget för drygt 600 miljoner kronor.

Tre månader senare började det ryktas om att Pandora var till salu. Enligt Financial Times skulle Spotify kunna vara en tänkbar köpare. Detta eftersom Spotify håller på att ta in 4,2 miljarder kronor i lån (vilket visserligen bara skulle räcka till att köpa en femtedel av Pandora). 

Nu skriver, den inte helt pålitliga, tidningen New York Post att Spotify kan vara på väg att köpa Tidal, musiktjänsten som köptes av Jay Z för mindre än ett år sedan (och då hette Aspiro). Så om man får tro ryktena kommer Spotify snart kanske att köpa Pandora och Tidal. Är det här rimligt?

Nej.

Spotify har hittills aldrig gjort något större förvärv. Visst vore det spännande om Spotify köpte Pandora, men de ser helt enkelt inte ut att ha råd. Och vad gäller Aspiro/Tidal är det lika otroligt med ett uppköp. Aspiro grundades i Malmö 1998 och har varit geografisk granne med Spotify sedan starten. Spotify har aldrig visat något intresse för att köpa Aspiro. Varför ett namnbyte och en dubblad prislapp plötsligt skulle få Spotify att vilja köpa bolaget är svårt att förstå.

Prislappen för Soundcloud borde vid det här laget ligga runt den summa som Spotify nu ska ta in i lån.

I en annan del av musikvärlden kämpar svenskgrundade Soundcloud mot en ständigt sinande kassa. Prislappen för Soundcloud borde vid det här laget ligga runt den summa som Spotify nu ska ta in i lån. Men kopplingen är sannolikt inte starkare än så. 

Den tråkiga verkligheten är att det troligaste utfallet är att inget av musikbolagen (nej, inte heller Apple Music eller Deezer) köper något annat i närtid. De som däremot har både pengarna och motivet att köpa loss något av bolagen är världens telekom- eller IT-giganter. Vodafone, China Mobile, Orange, Facebook, Google eller America Movil är rimliga köpare. Problemet är antagligen bara att det inte blir riktigt lika spännande rubriker. 

Läs även: Spotify närmar sig 30 miljoner betalande användare


Innehåll från Björn LundénAnnons

Bokföringsprogrammet som ser till att du inte får bakläxa av Skatteverket

Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Men nu larmar både myndigheter och branschorganisationer om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren, som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt, riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott.

Inbyggt kunskapsstöd i Björn Lundéns nya bokföringsprogram 

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB. Vanliga fel är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Företagaren ensam ansvarig för bokföringen

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet eller på att man inte fått tidigare års deklarationer underkända. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap.

Läs mer på bjornlunden.se  

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?