1515
Annons

Kommentar: Nya miljardfonder kan bromsa fallet

Riskkapitalmarknaden är i fritt fall. Men en rad nya europeiska miljardfonder kan betyda att de svenska startupbolagen får en mjuklandning, skriver Viktor Ström på Di Digital.

Viktor Ström, reporter Di Digital.
Viktor Ström, reporter Di Digital.

Oroväckande mycket pekar på att vi rör oss mot ett ordentligt ras på riskkapitalmarknaden. Nedgången i USA under andra halvan av 2015 talar sitt tydliga språk: såväl antalet investeringar som de faktiska summorna har sjunkit i en takt som inte synts sedan slutet av 1999. För alla som på ett eller annat sätt är investerade i startupsektorn svider det att se siffrorna.

Antalet investeringar och totala summor investerade av riskkapitalfonder i mjukvarubolag i USA kvartal för kvartal.

Samtidigt har vi de senaste dagarna fått nyheter om flera nya miljardfonder i Europa, som gör sig redo att pytsa in pengar i nya startupbolag. Rocket Internet lanserar en fond med 3,6 miljarder kronor, Niklas Zennströms Atomico har en jättefond på gång och EQT Ventures har redan börjat investera i det tysta. Hur går det här ihop?

De som sätter in pengar i riskkapitalfonderna är så kallade Limited Partners, ofta stora kapitalförvaltare som pensionsbolag. När räntorna är negativa måste de ta mer och mer risk för att få avkastning på sina pengar. Då står riskkapitalfonderna där som ett lockande alternativ, med hög risk och lysande historik.

De senaste två åren har mängden kapital som lagts in i riskkapitalfonder skjutit i höjden. I USA har det gått från knappt 38 miljarder dollar 2012-2013 till 59 miljarder 2014-2015. Det är samma utveckling som vi nu anar i Europa med miljardfond efter miljardfond.

Kapital som placerats i amerikanska riskkapitalfonder år för år. 

Faktum är att kurvorna såg ungefär likadana ut mot slutet av IT-bubblan. När raset var ett faktum den gången drog sig det amerikanska riskkapitalet snabbt ut ur Europa. Det gjorde att de europeiska fonder som överlevde kunde agera relativt ostört under nästan ett årtionde. Det tog till exempel fem år innan Spotify (grundat 2006) fick sin första amerikanska investerare.

 

Med stora kassakistor insamlade på toppen av en haussad marknad står de väl rustade att investera ostört till reapriser de kommande åren.  

 

Därför kan timingen visa sig vara perfekt för Rocket, Atomico och EQT. Med stora kassakistor insamlade på toppen av en haussad marknad står de väl rustade att investera ostört till reapriser de kommande åren.

För svenska startupbolag är det också något att glädjas över. Om de amerikanska fonderna drar sig tillbaka behöver marknaden inte frysa helt när det nu finns någon annan som kan ta över.

Läs mer: Superinvesteraren: "Börjar kännas farligt"


Innehåll från AccountorAnnons

Accountor: ”Stark koppling mellan digitalisering och kundnöjdhet”

”Digitalisering är viktigt för fördjupade kundrelationer” menar Magnus Högvall och Cecilia Drugge på Accountor.
”Digitalisering är viktigt för fördjupade kundrelationer” menar Magnus Högvall och Cecilia Drugge på Accountor.

Historiskt har redovisning varit ett analogt fält, med papper och pärmar som givna inslag i arbetsprocessen. De senaste åren har det dock skett en snabb förändring med digitalisering som motor. I utvecklingens framkant ligger redovisningsbyrån Accountor, som kan visa på vinster som jämnare kvalitet och nöjdare kunder.

Företag som outsourcar ekonomihanteringen till Accountor krokar arm med en byrå som inte bara hakat på det här med digitalisering, utan som har det som grund för hela verksamheten.

– Jag sa vid något tillfälle att vi ska bli redovisningsbranschens Spotify, vilket har stannat kvar hos många av våra medarbetare. Det jag menade med det påståendet är att Spotify har förändrat och förbättrat musikbranschen i grunden genom digitalisering, och det är just detta vi gör – fast inom redovisning, bokföring och lön, säger Magnus Högvall, vd på Accountor. 

Robotar ger ökad kvalitet

Accountor har varit på väg mot en digitaliserad verksamhet under en längre tid, men det senaste året har företaget tagit stora kliv. I dag är många av processerna kopplade till ekonomihanteringen delvis automatiserade. 

– Våra konsulter använder bland annat robotar för repetitiva arbetsmoment där det finns kvalitetsrisker. Gör man ett visst moment av transaktionskaraktär många gånger kan det ske misstag. När den här processen är automatiserad höjer det kvaliteten och lassar arbetsbörda från konsulterna, som får mer tid för rådgivning, säger Magnus Högvall. 

Digitalisering = nöjdare kunder

Att använda digitalisering som ett verktyg för att fördjupa kundrelationer är ett viktigt inslag i Accountors filosofi, berättar Cecilia Drugge, head of process improvement. 

– Vi ser en stark koppling mellan digitalisering, ökad kvalitet och långsiktiga kundrelationer. Under vår senaste kundundersökning blev detta särskilt tydligt. Sedan vi digitaliserat fler processer i lönearbetet är kunderna mer nöjda och mer benägna att rekommendera oss till affärsbekanta eller vänner, säger Cecilia Drugge. 

Hon beskriver digitaliseringsresan som ett normaltillstånd för Accountor – att digitalisera för att skapa mervärde för kunderna är inte något företaget gör vid ett tillfälle, för att sedan vara redo för framtiden. Magnus Högvall håller med, och pekar på en stark utveckling inom AI och maskinlärning som kommer att kräva nya kliv framåt.

– Vi är uppmärksamma på vad som händer på marknaden och ödmjuka inför att det inte går att förutse exakt hur allting kommer att utvecklas. Men vi tror att det kommer hända mycket som gör det lättare för företag att fokusera på sin kärnverksamhet och driva business. Och där i bakgrunden ska vi finnas och hjälpa till, säger Magnus Högvall.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?