1515

Kommentar: Karl-Johan Persson vill göra en Stenbeck

H&M:s vd Karl-Johan Persson har seglat upp som en av Sveriges främsta tech-investerare. Mycket pekar på att H&M-arvingen kan gå samma väg som Kinneviks arvtagerska Cristina Stenbeck och släppa de formella ansvaret till förmån för investeringar inom ny teknik.

Karl-Johan Persson uppgav nyligen för Di att han ser få fördelar med att H&M är börsnoterat.

”Nej, det är svårt att säga någon exakt fördel”, sa han till Di den 28 januari.

Sveriges största börsbolag uppgav samtidigt att man framöver enbart ska hålla press- och analytikerkonferenser i samband med halvårsrapporten och bokslutet.

Uttalandet väckte debatt, inte minst bland H&M:s övriga aktieägare. Men i slutändan tolkades det hela mest som ett bevis för att H&M-arvingen inte är överförtjust i att presentera kvartalsrapporter och ta frågor från pressen.

På detta vis påminner han om en annan arvtagare inom en legendarisk svensk företagarfamilj. Precis som Kinneviks storägare Cristina Stenbeck tycks han vilja verka, men inte synas. Och precis som Cristina tycks han se sig själv mer som entreprenör än som en börs-vd.

Karl-Johan Persson började ju inte sin bana som mellanchef på H&M, utan som företagsbyggare bakom H&M:s dotterbolag COS i London. Kanske längtar han tillbaka till denna tid då beslutsprocesserna var snabba och enkla, och kvartalsrapporter inte stod i fokus?

Kanske längtar han tillbaka till en tid då beslutsprocesserna var snabba och kvartalsrapporter inte stod i fokus?

Härom veckan kunde Di Digital rapportera att Cristina Stenbeck släpper klubban i Kinnevik för att fokusera på sfärens investeringar i mindre tech-bolag. Som storägare kan hon ju göra så, och ändå behålla makten i ägarsfären.

Karl-Johan Persson och Cristina Stenbeck.

Efter snart sju år som vd för H&M ligger det nära till hands att tro att Karl-Johan Persson ska göra något liknade i framtiden.

Läs mer: Cristina Stenbeck: "Vill förbereda nästa våg av investeringar"

Något som talar för denna tes är alla Karl-Johan Perssons investeringar i svenska teknikbolag.

De senaste åren har vi på Di och Di Digital kunnat rapportera om H&M-bossens investeringar i Mathem, Sveriges största livsmedelsbutik på nätet, som han idag äger 10 procent av enligt den senaste ägarlistan. Karl-Johan Persson har även investerat i Fyndiq, även kallat ”nätets Ullared”, då bolaget tog in 26 Mkr i sin senaste runda härom månaden.

Läs mer: H&M:s vd investerar i Fyndiq

Investeringen i Mathem har delvis gått genom riskkapitalbolaget 41:an Invest, som Karl-Johan Persson driver tillsammans med vännen och Glocalnetgrundaren Stefan Krook. De två har stoppat in minst 95 miljoner kronor i bolaget som även investerat i kortbolaget Fidesmo och Stefan Krooks digitala brevlådebolag Kivra, som ska få myndigheter och banker att skicka officiell e-post istället för fysiska brev.

Läs mer: Så mycket investerar firma Persson och Krook

Under måndagen stod det klart att NS Intressenter, med Karl-Johan Persson som delägare, köper prisjämförelsesajten Pricerunner för cirka en miljard kronor. Bakom NS Intressenter står även Ax:son Johnsons bolag Nordstjernan, den tidigare Avanza-vd:n Nicklas Storåkers och Mikael Lindahl som bland annat varit vd för Film2Home.

Läs mer: H&M:s vd köper Pricerunner

NS Intressenter har tidigare investerat i Designonline.se.

Mathem, Fyndiq, Kivra, Pricerunner, Fidesmo och Designonline. Listan på tech-bolagen med H&M-bossen som delägare blir allt längre.

En tes är att Karl-Johan Persson ser investeringarna mest som en rolig sidogrej, något han gör med min sina vänner och folk i nätverket.

En annan är att Karl-Johan Persson om 3-5 år har en fri roll i en ny ägarsfär han själv byggt. Kommande generationer Persson kanske inte bara ärver aktier i H&M, utan delar av ett litet imperium med bolag inom e-handel och den digitala ekonomin.   


Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl. 

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet.

En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?