1515

Kommentar: "En affär där alla är vinnare – utom grundarna"

Leksakstillverkaren Spin Master köper Toca Boca av Bonnier. Det är en affär där alla, utom grundarna, kommer ut som vinnare, skriver Di Digitals Viktor Ström. 

Viktor Ström, reporter Di Digital.
Viktor Ström, reporter Di Digital.

Vid en första anblick ser Bonniers försäljning av Toca Boca märklig ut. Bonniers vd Tomas Franzén har uttalat en tydlig ambition om att fokus ska ligga på ökade digitala intäkter. Att då sälja koncernens främsta digitala stjärna verkar stå i rak motsats till den ambitionen.

Men det går att argumentera annorlunda. Toca Boca grundades 2010 baserat på analysen att barn verkade uppskatta Apples nya produkt Ipad. Grundarna Björn Jeffery och Emil Ovemar har sedan dess byggt Toca Boca till en av världens mest profilerade utvecklare av barnspel för surfplattor.

Med tiden har skillnaden mellan ägaren och bolaget blivit allt mer påtaglig.

Redan från starten var Toca Boca knappast ett typiskt Bonnier-bolag. Med tiden har skillnaden mellan ägaren och bolaget blivit allt mer påtaglig. Bonniers styrka ligger inte inom apputveckling för barn på en internationell marknad. Och ännu viktigare, Bonnier har inte de ambitionerna.

Ur det perspektivet är det logiskt att Bonnier släpper Toca Boca. Bonnier behöver dessutom pengar för att satsa på den digitala omställningen inom kärnaffärerna. Därför gör några hundra miljoner på banken (prissumman är inte offentliggjord) troligtvis mer för den digitala omställningen av koncernen än vad Toca Boca hade kunnat göra.

Även Toca Boca kan ses som vinnare på affären. Bolagets framgångar har gjort att de vuxit ifrån sin ägare. Ett ägarbyte har därför varit mer eller mindre nödvändigt för att Toca Boca ska kunna fortsätta sin tillväxtresa med bland annat en kommande tv-satsning och fysiska leksaker. Samtidigt får Spin Master ett digitalt guldägg i sin kappsäck av barnprylar.

Spin Masters köp av Toca Boca ser därför ut att vara en affär där alla är vinnare. I alla fall med ett undantag.

Eftersom Emil Ovemar och Björn Jeffery startade Toca Boca som Bonnieranställda har de aldrig ägt något av bolaget och går lottlösa ur affären.

Om det finns en tapperhetsmedalj inom Bonnierkoncernen borde de definitivt få den högsta graden.


Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl. 

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet.

En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?