Hoppa till innehållet

Annons

Kommentar: Därför sågar alla (med rätta) Telias kampanj om fri surf

Telias erbjudande om fri surf på sociala medier möts av kraftiga protester. Satsningen är ett hårt slag mot idén om ett fritt och öppet internet, skriver Daniel Goldberg.

Daniel Goldberg är redaktionschef på Di Digital.
Daniel Goldberg är redaktionschef på Di Digital.Foto: Jesper Frisk

Föreställ dig följande:

Året är 2020. Du går in i en mobilbutik för att välja abonnemang till din nyinköpta Iphone 10s.

Men tiden då valet stod mellan samtalsminuter, sms och gigabyte surf är förbi. Nu tvingas du istället välja – och välja bort – vilka delar av nätet du vill kunna nå i mobilen.

Köper du ett abonnemang hos Telia? Då ingår Facebook, Netflix, DN och Expressen.

Hos Tele2 får du istället Snapchat, Twitter, HBO Nordic, Aftonbladet och Svd.

Tre erbjuder tilläggspaketet “amerikanska medier”. Då får du även läsa New York Times och Wall Street Journal.

Dock har operatörens Hong Kong-baserade ägarbolag Hutchison Whampoa blockerat Washington Post, som publicerat en lång rad kritiska artiklar om den kinesiska regimen.

Vill du – hemska tanke – kunna läsa även mindre etablerade och nogaräknade sajter? Kanske skvallret på forumet Flashback? Eller tidsskriften Expos bevakning av främlingsfientliga och rasistiska rörelser i Sverige? Då får du snällt betala extra.

Låter det som en orimlig framtidsvision? Ändå är det precis ditåt vi är på väg.

Telias nya satsning på gratis surf i sociala medier har utlöst kraftiga protester.  I korthet handlar det om att kunderna får surfa gratis på tjänster som Facebook, Instagram, Twitter, Whatsapp och Kik, mot att de lovar att uppträda "schysst" och ta ställning mot näthat. Erbjudandet är i sig en logisk fortsättning på Tres lansering i somras om kostnadsfri streaming på (vissa) musiktjänster.

Men bakom de peppiga reklambudskapen och de till synes så generösa erbjudandena döljer sig en verklighet som kan få enorma konsekvenser för hur nätet och den digitala ekonomin fungerar.

Kärnan i frågan om nätneutralitet är denna: Ska internet vara en fri och öppen plats för informations- och åsiktsutbyte? Eller ett slags digital kabel-tv, som styckas upp och paketeras i olika kanaler och erbjudanden, beroende på vem som skickar dig dina månadsfakturor?

För alla som tror och hoppas på nätet som ett demokratiskt verktyg, en plats för öppen och fri diskussion där svaga röster får kraft att höras, borde svaret vara uppenbart.

För alla som tror och hoppas på nätet som ett demokratiskt verktyg borde svaret vara uppenbart. 

 

Samma sak för entreprenörer som försöker hitta sin plats i en nätekonomi som i allt högre grad domineras av stora, etablerade jättar.

Tänk att du lanserar en innovativ och revolutionerande musiktjänst, överlägsen allt annat på marknaden idag. Så länge kunderna du försöker nå får Spotify gratis – men tvingas betala för din konkurrerande tjänst – spelar det föga roll hur mycket bättre du är.

Telias egna uttalanden tyder på att man antingen inte förstår detta, eller medvetet spelar dumma. “Vi gör ingen prioritering av trafik eller någon typ av blockering”, skriver bolagets kommunikationschef Roberta Ahlenius på bolagets sajt, och missar helt att olika priser på olika former av data givetvis också är en form av prioritering.

För operatörerna kokar det hela ned till en överlevnadsfråga. Utan möjligheten att särskilja sina erbjudanden tvingas de till en konkurrenssituation där det enda som i praktiken skiljer dem åt är prislappen de sätter på sina samtalsminuter och gigabyte. Att få ihop enorma investeringar i nätutbyggnad med ständigt sjunkande datapriser blir till en affärsmässig mardröm.

Så klart att det känns lockade att skruva lite på kranarna. Att skaffa sig konkurrensfördelar genom att erbjuda gräddfiler för populära tjänster.

Och samtidigt förpassa de icke-utvalda till en långsam svältdöd utanför operatörernas välsignade frizoner.

Sällan har uttrycket sluttande plan känts så välfunnet.

Innehåll från DinteroAnnons

Bytte betalningslösning – sparar 250 000 per år

Henrik Hulaas, chef för Glas och Interiör.
Henrik Hulaas, chef för Glas och Interiör.

Henrik Hulaas, chef för Glas och Interiör, ser många fördelar med att använda Dintero Checkout.

– Lösningen fungerar bra och är rimlig, och Dintero är väldigt bra på support och kunduppföljning, säger han.

Det är bråda dagar för de anställda i nätbutiken Glas och Interiör, som erbjuder hela 20 000 varulinjer. Nätbutiken etablerades 2006, och sedan dess har både varuutbudet och kundunderlaget vuxit betydligt.

En bra betalningslösning är en förutsättning för det medelstora företaget. Men det har under alla år varit en utmaning att hitta en leverantör som erbjuder en bra teknisk lösning och bra support till rimligt pris.

– Vi har fått uppleva överraskande många dåliga betalningslösningar, både avseende tekniken och supporten. När vi skulle byta leverantör förra året pratade jag därför med flera kollegor i branschen. Det var då jag fick Dintero rekommenderat, berättar Hulaas.

Det här är Dintero – läs mer.  

Därför är de nöjda med Dintero Checkout

Glas och Interiör har haft enbart goda erfarenheter av Dintero, enligt Hulaas.

– Plattformen är användarvänlig och har alla betalningslösningar som våra kunder efterfrågar. Vi kommer snabbt i kontakt med supporten när vi behöver, och dessutom har de väldigt bra priser.

Lönsamt för företaget

Han räknar med att Glas och Interiör sparar ungefär 250 000 kronor om året genom att använda Checkout-lösningen. Det är pengar som går direkt in i företagets resultat.

Nu har Hulaas planer på att utöka samarbetet med Dintero genom att bygga upp en kundklubb.

– Det är ju väldigt värdefullt att samarbeta med någon som vet vad vi behöver och som vi kan lita på. Dessutom är det praktiskt att ha allt samlat på en plattform.

Förtroende och långsiktiga kundrelationer

Techföretaget Dintero är byggt på erfarenheterna från Dsafe (det första företaget som Daro Navaratnam startade), en tydlig affärsfilosofi och en god idé.

– Vi såg att de minsta kunderna betalade ganska mycket för sin betalningslösning jämfört med stora företag och tänkte att det inte borde vara så, säger Daro Navaratnam, CEO och CO-Founder på Dintero.

Dintero har utvecklat en plattform med målet att få bort komplexiteten i betalningsbranschen. För kunderna innebär det att lösningen ger flexibilitet, men även en samlad plats för alla deras behov.

Tillstånd från Finansinpsektionen

I dag har Dintero 16 anställda som jobbar med utveckling och försäljning. I november förra året nådda företaget en ny milstolpe när de fick tillstånd från Finansinspektionen. 

– Det är ett stort förtroende som kommer att göra det möjligt för oss att förenkla kundernas betalningsresa ännu mer, säger Magnus Gleditsch, som är Growth Manager hos Dintero.

Magnus Gleditsch, Growth Manager hos Dintero.
Magnus Gleditsch, Growth Manager hos Dintero.

Företaget utvecklar och förbättrar sina betalnings- och omnikanallösningar kontinuerligt - och vidareutvecklar hela tiden för att förenkla vardagen för sina kunder.

– Vårt mål är sund tillväxt framför snabb tillväxt. Vi ska alltid leverera det vi lovar våra kunder och följa upp bra med råd och support, berättar Magnus.

Plattform som gör betalning enkelt

Kunderna efterfrågar ständigt större flexibilitet och fler betalningsalternativ.

Dintero Checkout erbjuder många betalningslösningar, som Swish, Apple Pay, Klarna, Visa/MasterCard, Vipps, MobilePay, faktura, delbetaling och QR-kod. Checkout-plattformen är användarvänlig och gör det möjligt att skräddarsy betalningslösningen så att den passar företagets behov, oavsett storlek.

 

 

Mer från Dintero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Dintero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera