1515
Annons

Kom hit som studenter – nu reser 29-åringarna en fond på 500 miljoner

J12 Ventures fond på en halv miljard kronor är det senaste tillskottet till Sveriges riskkapitalflora. Bakom den står en trio 29-åringar som träffades på Handelshögskolan i Stockholm – och serieentreprenören Bo Mattsson.

Luca Banderet, Bo Mattsson, Alexander Paterson Pochet och Emmet King ligger bakom J12 Ventures – som reser en fond på 500 Mkr.
Luca Banderet, Bo Mattsson, Alexander Paterson Pochet och Emmet King ligger bakom J12 Ventures – som reser en fond på 500 Mkr.Foto:Press.

”Det är lite ironiskt, men jag som är schweizare åker runt i hela Europa och viftar med den svenska flaggan som en patriot. För det är ofta halva vår pitch: Att vi tror på det svenska ekosystemet”, säger Luca Banderet.

Tillsammans med britten Emmet King och fransk-svensken Alexander Paterson Pochet är han och bolaget J12 Ventures just nu i färd med att resa en fond på 500 miljoner kronor för att investera i startupbolag. Vid sin sida har de även serieentreprenören Bo Mattsson som bland annat har sålt teknikbolaget Cint till Nordic Capital. 

Hittills har drygt 300 miljoner kronor säkrats i åtaganden från bland annat Axis-grundaren Martin Gren, Creandums partner Johan Brenner och statliga Saminvest.

Luca Banderet, Emmet King och Alexander Paterson Pochet, som alla tre är 29 år gamla, träffades när de 2012 flyttade till Sverige för att läsa en masterutbildning i finans på Handelshögskolan i Stockholm.

Därefter har Luca Banderet varit investerare på EQT Ventures och trion har även hunnit med att grunda fintechbolaget Nowo och investerarnätverketet DHS, som satsar på startupbolag med koppling till Handelshögskolan.

Läs även: Sveriges 40 hetaste serieentreprenörer under 40

”Från ett entreprenörsperspektiv är Sverige en extremt spännande plats att vara på”, säger Luca Banderet och fortsätter:

”Vi var något av outsiders när vi kom till Sverige och det tror jag var lite lyckosamt för oss. Det var lite svårt att hitta jobb och då blev vi mer och mer sugna på att hitta vår egen väg och förstod att man inte måste söka jobb på McKinsey.”

Luca Banderet är partner på J12 Ventures som reser en fond på 500 miljoner kronor.
Luca Banderet är partner på J12 Ventures som reser en fond på 500 miljoner kronor.Foto:Press.

De senaste åren har Sverige hamnat allt mer i blickfånget för utländska riskkapitalister, konstaterar J12 Ventures-grundaren:

”Nu har stora Londonbaserade riskkapitalbolag ofta en partner som kollar på Sverige.”

Dessutom restes ett flertal nya mångmiljardfonder av svenska aktörer som Northzone, Creandum och EQT Ventures. I fjol strömmade också större summor än någonsin till svenska startupbolag: 22 miljarder kronor hade investerats fram till november enligt en sammanställning av Di Digital. 

Hur ska ni utmärka er i det här klimatet?

”Vår spets gentemot de större fonderna är först och främst att vi investerar tidigare än dem. Genom vårt ängelnätverk har vi bra kontakter i många branscher.”

Luca Banderet beskriver J12 Ventures som en hybrid mellan en riskkapitalfond och ett ängelnätverk – som totalt ska investera i uppemot 30 startupbolag i flera olika branscher.

”Vi tror att det är svårare för branschspecifika fonder. De är ett steg efter. För innovation kommer oftast därifrån man minst väntar det. För tre år sedan trodde ingen på elscootrar och nu snackar alla om det”, säger han.

Hittills har den nya fonden gjort fyra – ännu ej offentliggjorda – investeringar.

Vad ser du för mönster hos bolagen ni träffar?

”Det är svårt att säga. Men jag tror att det finns en Greta Thunberg-effekt. Folk har börjat kräva hållbara lösningar från alla håll och kanter och det ger ett tryck.”

 


Innehåll från Björn LundénAnnons

Allvarliga fel i företagens bokföring – litar för mycket på sina bokföringsprogram

Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.
Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.

Både myndigheter och branschorganisationer larmar nu om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren – som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt – riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott. Programvaruleverantören Björn Lundéns vd varnar för att det kan bli en utdragen och kostsam process men påpekar också att det finns sätt att undvika att hamna här.

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB.  

Vanliga fel i företagens redovisning är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Går inte att skylla på bokföringsprogrammet

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet. Inte heller på man fått tidigare års deklarationer ”godkända”. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så det faktum att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap. 

För den som inte har tid för eller intresse av att sköta bokföringen är Ulfs tips att helt enkelt ta hjälp av en redovisningsbyrå för att på så vis kvalitetssäkra redovisningen och samtidigt få mer tid för kärnverksamheten.  

Läs mer på bjornlunden.se 

 

 

Mer från Björn Lundén

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?