Annons

Kolla in gröna datacenter och Axwells senaste investering

Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz sammanfattar veckans heta snackisar – lösningen på frågan om Steve Angellos körkort, Blondinbellas flygande och nästa klimatskam.

Influencers är vår tids kungligheter. Vi gillar att drömma oss bort och se dem i fina kläder, liv i överflöd och spännande privatliv. Samtidigt kan fallet bli högt. 

Och influencers sätts nu under lupp från flera håll. Skatteverket vrider åt tumskruvarna extra hårt i år då man har upptäckt att många påverkare inte betalar skatt på rätt sätt. Debatten har gått het om aningslösa bloggare och deras klimatpåverkan.

Jag minns för många år sedan när en bloggande tonårstjej klev in på Dagens industri tillsammans med sin pappa ”advokaten” (dock verkar han ”bara” varit jurist, visade det sig efter en faktakoll). Vissa på redaktionen undrade lite om det handlade om någon form av barnarbete, men ingen kunde då ana vilken framgångssaga Blondinbella skulle bli. 

I dag har Isabella Löwengrip ett eget imperium. Utöver hennes många följare på bloggen och Instagram är hon verksam och ägare i nio bolag. 28-åringen har ett växande skönhetsbolag (Löwengrip Beauty siktar på en omsättning på 120 miljoner i år), ett eget investmentbolag och i veckan lanserade hon ett varumärke med exklusiva ”Instagram-vänliga” håraccessoarer. Hon har prisats som Näringslivets mäktigaste kvinna och driver en startupinkubator.

Influensern Isabella Löwengrip.
Influensern Isabella Löwengrip.Foto:Jesper Frisk

Samtidigt har Isabella haft ett tufft år. Hon har exempelvis anklagats för att blåsa upp läsarsiffrorna för bloggen. Få har nog missat turbulensen i höstas kring hennes separation från pojkvännen, efter att han spekulerat bort 30 miljoner kronor i lånade pengar. Även hennes flykt utomlands efter påstådda hembesök från personer med kriminell koppling fick stort genomslag (elaka rykten hävdar att det hela varit en pr-kupp).

Men droppen som kanske fick bägaren att rinna över är kritiken kring hennes flygande. Sajten Breakit rapporterade om hur hon har 150 resdagar på ett år och tänker bli delägare i ett privatjetsbolag. Det anonyma Instagram-kontot ”Aningslösa influencers” började nyligen häckla påverkarnas klimatskadliga vanor. Isabellas Löwengrips svar blev att hon skulle anställa en hållbarhetschef. Dock verkar inte så mycket ha hänt än så länge – på en vecka har hon avverkat Paris, New York och Doha (med mellanlandningar hemma på Lidingö). I helgen styr hon kosan mot Sydney och Melbourne i Australien. 

Läs mer: Isabella Löwengrip söker hållbarhetschef - ”Jag har bara inte vetat” 

I onsdags modererade jag konferensen Di Datacenter. De stora frågorna där var klimatpåverkan och tillgång till el. Det som förvånade mest var uppgiften om att datahallarna står för två procent av koldioxidutsläppen globalt, vilket är lika mycket som flyget. Kanske nästa debatt handlar om hur filmen vi ser på Netflix påverkar klimatet?

Södra Bankohuset och Di Digitals Johannes Karlsson.
Södra Bankohuset och Di Digitals Johannes Karlsson.

På senaste har vi på Di Digital rapporterat mycket om dataspelsbranschen som just nu upplever en omvälvande period. Starbreeze STAR B -1,42% Dagens utveckling befinner sig i rekonstruktion och Dices misslyckade lanseringar har fått anställda att fly. Ett spelbolag som däremot plockar upp talanger är Patrik Söderlunds nystartade Embark Studios. De har rekryterat minst 50 personer och ryktas ta in ännu fler.

Läs mer: Efter flopparna: Personal flyr svenska speljätten 

Och Embark Studios väljer inte vilka lokaler som helst. De har flyttat in i Gamla riksbanken. Många av Di:s äldre läsare tappade förmodligen monokeln i punchglaset när de läste vår nyhet om detta. Som alla finansnördar vet är Sveriges riksbank världens äldsta och huserade i byggnaden, även kallad Södra Bankohuset, i 224 år, mellan åren 1682–1906. Nu gör man alltså dataspel där! 

Den fem våningar höga 1600-talskolossen vid Järntorget i Gamla stan har plats för hundratals medarbetare. Enligt Di Digitals uppgifter är det riktig Quasimodo-stämning där. Det är korridorer, gångar, hemliga rum och luckor i väggarna. Vindsvåningen är inget för långväxta. Vi ser fram emot ett officiellt besök! Då skickar vi vår kollega Johannes Karlsson, 198 centimeter lång.

Läs mer: Här huserade världens första riksbank – nu tar EA-stjärnans spelbolag över  

Steve Angello
Steve AngelloFoto:Björn Larsson Rosvall/TT

Trogna läsare av Mitt i bruset minns hur vi frågade oss hur det går med techinvesteraren och dj-stjärnan Steve Angellos körkortsplaner (han har en Bentley och en Land Rover och ansökte om körkortstillstånd 2017). Men nu har vi fått en hälsning från Steves manager. Han berättar att Swedish House Mafia-medlemmen har såväl amerikanskt, brittiskt som grekiskt körkort. Och tydligen behöver han inget svenskt då en anställd ”tar honom mellan A och B när han är hemma i Sverige”. 

I övrigt berättade managern om Steves olika ideella engagemang, bland annat genom sin stiftelse För vårt Sverige, för barn i utanförskap och diabetesforskning. Vi hoppas att vi snart får återkomma till det och Steve Angellos techinvesteringar i en intervju!

I dag kunde vi även rapportera om hur hans Swedish House Mafia-kollega Axwell investerat i techbolaget Surfcleaner. Bolaget har en produkt som renar hav och stora vattenmassor. I bästa fall tvättar de bort en del av miljöbovsstämpeln orsakad av de ”aningslösa influencers” som nu häcklas på nätet.

Innehåll från M-FilesAnnons

M-Files eliminerar risken för mänskliga dokumenthanteringsfel

Dokumenthantering är en central del av de flesta företags verksamheter, men att organisera stora mängder information kan vara en utmaning och hindra bolag från att arbeta effektivt.

– Digital hantering av våra dokument har gett en förbättrad produktivitet och ökad efterlevnad av standarder och regler, säger ansvarig på AQ Group.

Dokumenthantering utgör en viktig del av verksamheten för de flesta företag, oavsett storlek och bransch. Man hanterar och organiserar dagligen dokument, filer och data – och i takt med att dokumenthanteringssystemen blir alltmer avancerade kan företag effektivisera sina processer och rutiner ordentligt. Den finska dokumenthanteringsmarknaden har länge dominerats av M-Files. Nu har de expanderat i Norden och växer stadigt i Sverige, inte minst inom tillverkandeindustrin och Professional services.

Sticker ut på marknaden

Anders Edlund, säljchef Norden, berättar att det som gör att M-Files sticker ut på marknaden är att lösningen inte arbetar med traditionella mappstrukturer utan länkar information till användarna baserat på innehåll. 

– Det handlar om vad något är, inte var det finns lagrat. Detta kopplas i sin tur till ett avancerat workflow och en samarbetsplattform för externa parter, säger han.

Genom att samla all dokumentation på ett ställe och skapa en enhetlig vy av företagets dokumentation kan företag enkelt leta efter, hitta och använda informationen de behöver utan att behöva söka i flera olika system.

– Våra lösningar möjliggör också automatisering av manuella arbetsuppgifter, vilket eliminerar risken för mänskliga fel och sparar tid och resurser som annars skulle ha använts på administrativa uppgifter. Våra lösningar är dessutom möjliga att integrera med befintliga system, vilket sparar både tid och pengar eftersom det inte krävs några extra investeringar i hårdvara eller mjukvara.

Så här fungerar M-Files, läs mer 

En pålitlig partner

M-Files har visat sig vara en pålitlig partner för flera företag som vill förbättra sin produktivitet. Några av dessa är teknikföretaget Sinch och medicintekniska företaget Getinge. 

– Getinge och Sinch är bolag med mycket höga krav på sin informationshantering. Vid ett införande av den här omfattningen finns det alltid unika förutsättningar och krav som behöver hanteras. Här är vi särskilt stolta över att kunna erbjuda en smidig och säker digital plattform som kan öka produktiviteten och göra stor skillnad i vardagen, inte minst genom att information blir enklare att hitta och använda, säger Anders Edlund.

Ett annat exempel är verkstadsföretaget AQ Group, som har använt M-Files för att hantera sina stora mängder dokument och optimera dokumenthanteringsprocesserna inom organisationen. 

– Vi har lyckats uppnå både en enhetlig dokumentationsvy och fullständig överensstämmelse med olika standarder och regler. M-Files har också möjliggjort automatisering av våra manuella arbetsuppgifter, vilket har lett till minskad risk för mänskliga fel och förbättrad effektivitet, säger ansvarig projektledare på AQ Group.

Även finländarnas stamnätsbolag Fingrid Oyj har kunnat uppnå fullständig efterlevnad av olika standarder och regler med hjälp av M-Files, vilket enligt bolagets Communications and Information Management Manager har varit viktigt för deras verksamhet. Dessutom har teknikkonsultföretaget IKM Ocean Design och det ledande stål- och metallföretaget SSAB med hjälp av M-Files kunnat automatisera manuella arbetsuppgifter och förbättra efterlevnaden av olika standarder och regelverk.

– Traditionella dokumenthanteringssystem uppfyllde inte våra verksamhetskrav. Vi ville ha en modern, ny strategi för informationshantering som kunde erbjuda användarna nya digitala funktioner och verkliga fördelar för deras dagliga arbete, konstaterar projektansvarig på Fingrid Oyj.

Läs mer om M-Files erbjudande här 

Mer från M-Files

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med M-Files och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera