Influencers är vår tids kungligheter. Vi gillar att drömma oss bort och se dem i fina kläder, liv i överflöd och spännande privatliv. Samtidigt kan fallet bli högt.
Och influencers sätts nu under lupp från flera håll. Skatteverket vrider åt tumskruvarna extra hårt i år då man har upptäckt att många påverkare inte betalar skatt på rätt sätt. Debatten har gått het om aningslösa bloggare och deras klimatpåverkan.
Jag minns för många år sedan när en bloggande tonårstjej klev in på Dagens industri tillsammans med sin pappa ”advokaten” (dock verkar han ”bara” varit jurist, visade det sig efter en faktakoll). Vissa på redaktionen undrade lite om det handlade om någon form av barnarbete, men ingen kunde då ana vilken framgångssaga Blondinbella skulle bli.
I dag har Isabella Löwengrip ett eget imperium. Utöver hennes många följare på bloggen och Instagram är hon verksam och ägare i nio bolag. 28-åringen har ett växande skönhetsbolag (Löwengrip Beauty siktar på en omsättning på 120 miljoner i år), ett eget investmentbolag och i veckan lanserade hon ett varumärke med exklusiva ”Instagram-vänliga” håraccessoarer. Hon har prisats som Näringslivets mäktigaste kvinna och driver en startupinkubator.

Samtidigt har Isabella haft ett tufft år. Hon har exempelvis anklagats för att blåsa upp läsarsiffrorna för bloggen. Få har nog missat turbulensen i höstas kring hennes separation från pojkvännen, efter att han spekulerat bort 30 miljoner kronor i lånade pengar. Även hennes flykt utomlands efter påstådda hembesök från personer med kriminell koppling fick stort genomslag (elaka rykten hävdar att det hela varit en pr-kupp).
Men droppen som kanske fick bägaren att rinna över är kritiken kring hennes flygande. Sajten Breakit rapporterade om hur hon har 150 resdagar på ett år och tänker bli delägare i ett privatjetsbolag. Det anonyma Instagram-kontot ”Aningslösa influencers” började nyligen häckla påverkarnas klimatskadliga vanor. Isabellas Löwengrips svar blev att hon skulle anställa en hållbarhetschef. Dock verkar inte så mycket ha hänt än så länge – på en vecka har hon avverkat Paris, New York och Doha (med mellanlandningar hemma på Lidingö). I helgen styr hon kosan mot Sydney och Melbourne i Australien.
Läs mer: Isabella Löwengrip söker hållbarhetschef - ”Jag har bara inte vetat”
I onsdags modererade jag konferensen Di Datacenter. De stora frågorna där var klimatpåverkan och tillgång till el. Det som förvånade mest var uppgiften om att datahallarna står för två procent av koldioxidutsläppen globalt, vilket är lika mycket som flyget. Kanske nästa debatt handlar om hur filmen vi ser på Netflix påverkar klimatet?

På senaste har vi på Di Digital rapporterat mycket om dataspelsbranschen som just nu upplever en omvälvande period. Starbreeze STAR B -1,42% Dagens utveckling befinner sig i rekonstruktion och Dices misslyckade lanseringar har fått anställda att fly. Ett spelbolag som däremot plockar upp talanger är Patrik Söderlunds nystartade Embark Studios. De har rekryterat minst 50 personer och ryktas ta in ännu fler.
Läs mer: Efter flopparna: Personal flyr svenska speljätten
Och Embark Studios väljer inte vilka lokaler som helst. De har flyttat in i Gamla riksbanken. Många av Di:s äldre läsare tappade förmodligen monokeln i punchglaset när de läste vår nyhet om detta. Som alla finansnördar vet är Sveriges riksbank världens äldsta och huserade i byggnaden, även kallad Södra Bankohuset, i 224 år, mellan åren 1682–1906. Nu gör man alltså dataspel där!
Den fem våningar höga 1600-talskolossen vid Järntorget i Gamla stan har plats för hundratals medarbetare. Enligt Di Digitals uppgifter är det riktig Quasimodo-stämning där. Det är korridorer, gångar, hemliga rum och luckor i väggarna. Vindsvåningen är inget för långväxta. Vi ser fram emot ett officiellt besök! Då skickar vi vår kollega Johannes Karlsson, 198 centimeter lång.
Läs mer: Här huserade världens första riksbank – nu tar EA-stjärnans spelbolag över

Trogna läsare av Mitt i bruset minns hur vi frågade oss hur det går med techinvesteraren och dj-stjärnan Steve Angellos körkortsplaner (han har en Bentley och en Land Rover och ansökte om körkortstillstånd 2017). Men nu har vi fått en hälsning från Steves manager. Han berättar att Swedish House Mafia-medlemmen har såväl amerikanskt, brittiskt som grekiskt körkort. Och tydligen behöver han inget svenskt då en anställd ”tar honom mellan A och B när han är hemma i Sverige”.
I övrigt berättade managern om Steves olika ideella engagemang, bland annat genom sin stiftelse För vårt Sverige, för barn i utanförskap och diabetesforskning. Vi hoppas att vi snart får återkomma till det och Steve Angellos techinvesteringar i en intervju!
I dag kunde vi även rapportera om hur hans Swedish House Mafia-kollega Axwell investerat i techbolaget Surfcleaner. Bolaget har en produkt som renar hav och stora vattenmassor. I bästa fall tvättar de bort en del av miljöbovsstämpeln orsakad av de ”aningslösa influencers” som nu häcklas på nätet.