1515

KNC Miner stäms på miljonbelopp

Uteblivna leveranser, brutna löften och undermålig hårdvara. Det svenska bitcoinbolaget KNC Miner krävs på miljonbelopp av missnöjda kunder. Idag når det första fallet tingsrätten. Runt hörnet väntar skadeståndskrav på nära 100 miljoner kronor, enligt advokat Magnus Daar.

Sam Cole är vd och medgrundare på KNC Miner
Sam Cole är vd och medgrundare på KNC Miner

Gustavo Fernandez, 38 år gammal, bor med sin flickvän i Buenos Aires, Argentina. Med sin far och sina två bröder driver han ett företag som importerar laminatfilm för böcker och tidsskrifter.

Sommaren 2014 satsade han sitt livs besparingar på ett bräde. Över nätet beställde han 66 specialdesignade datormaskiner av märket Titan, tillverkade av det svenska bitcoinföretaget KNC Miner.

Idag, 18 månader senare, möter Gustavo Fernandez KNC Miner i Stockholms tingsrätt. På bordet ligger anklagelser om svek, brutna löften, försenade leveranser och ett skadeståndskrav på drygt 3,5 Mkr.

Det är första gången KNC Miner möter en missnöjd kund i en svensk rättssal, men Gustavo Fernandez är långt ifrån ensam. Runt hörnet väntar ett hundratal personer med egna skadeståndskrav.

“Av de fall jag känner till så landar vi på anspråk om ungefär 100 miljoner kronor”, säger advokat Magnus Daar, som företräder Gustavo Fernandez i rätten.

“Om vi vinner så är det många som kommer att gå vidare till stämning”, fortsätter han.

Om vi vinner så är det många som kommer att gå vidare till stämning.

KNC Miner, med en omsättning på över 600 Mkr år 2014 och välkända investerare som Creandum, Accel och GP Bullhound i ägarkretsen, är ett av Sveriges mest omtalade startupbolag. Bolaget är idag mest känt för sin bitcoingruva i Boden, där KNCs egen maskinpark arbetar dygnet runt med att bryta – alltså räkna fram – den digitala valutan.

Men fram tills nyligen kretsade KNC Miners affärsmodell kring att sälja bitcoingrävare till privatpersoner.

Maskinerna som Gustavo Fernandez och många andra beställde var specialdesignade för att så snabbt som möjligt räkna fram nya digitala mynt – och därmed ge avkastning till ägaren.

I stämningsansökan hävdas dels att maskinerna inte fungerat som utlovat, dels att de levererats senare än överenskommet. Det sistnämnda är viktigt då mängden processorkraft som läggs på att utvinna digitala valutor ständigt ökar. Det innebär att maskinerna bara är lönsamma under en kort tidsperiod.

Att KNC levererat maskinerna senare än utlovat betyder alltså att Gustavo Fernandez inte kunde tjäna pengar med dem som tänkt.

Gustavo Fernandez hävdar också att KNC Miner vägrat låta honom häva köpet av maskinerna, i strid med konsumentköpslagen.

Läs även: Bitcoinbrytarna KNC Miners dolda skattgömma

I stämningsansökan noteras att KNC Miner byggt upp sin verksamhet i Boden, som i praktiken alltså konkurrerar med bolagets övriga kunder om att gräva fram nya mynt, under samma tidsperiod som Gustavo Fernandez och andra väntat på sina leveranser.

“Sannolikheten att kundernas förskottsbetalning har finansierat detta mining-datacenter är stor”, skriver advokat Magnus Daar i stämningsansökan.

Vintern 2015, drygt ett halvår efter att Gustavo Fernandez beställt sina Titan-maskiner, tog KNC Miner in en ny riskkapitalrunda om 124 miljoner kronor, från bland andra Creandum, Accel Partners och GP Bullhound.

KNC Miners vd och medgrundare Sam Cole avböjer att bemöta anklagelserna i stämningsansökan innan rättegången är avslutad:

”Jag kan inte kommentera fallet i sak. Vi kommer givetvis att försvara oss själva. Jag är övertygad om att anklagelserna kommer visa sig grundlösa”, säger han till Di Digital.

Läs mer: KNC Miner säger upp ett tiotal anställda


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?