1515

KNC Miner stäms på miljonbelopp

Uteblivna leveranser, brutna löften och undermålig hårdvara. Det svenska bitcoinbolaget KNC Miner krävs på miljonbelopp av missnöjda kunder. Idag når det första fallet tingsrätten. Runt hörnet väntar skadeståndskrav på nära 100 miljoner kronor, enligt advokat Magnus Daar.

Sam Cole är vd och medgrundare på KNC Miner
Sam Cole är vd och medgrundare på KNC Miner

Gustavo Fernandez, 38 år gammal, bor med sin flickvän i Buenos Aires, Argentina. Med sin far och sina två bröder driver han ett företag som importerar laminatfilm för böcker och tidsskrifter.

Sommaren 2014 satsade han sitt livs besparingar på ett bräde. Över nätet beställde han 66 specialdesignade datormaskiner av märket Titan, tillverkade av det svenska bitcoinföretaget KNC Miner.

Idag, 18 månader senare, möter Gustavo Fernandez KNC Miner i Stockholms tingsrätt. På bordet ligger anklagelser om svek, brutna löften, försenade leveranser och ett skadeståndskrav på drygt 3,5 Mkr.

Det är första gången KNC Miner möter en missnöjd kund i en svensk rättssal, men Gustavo Fernandez är långt ifrån ensam. Runt hörnet väntar ett hundratal personer med egna skadeståndskrav.

“Av de fall jag känner till så landar vi på anspråk om ungefär 100 miljoner kronor”, säger advokat Magnus Daar, som företräder Gustavo Fernandez i rätten.

“Om vi vinner så är det många som kommer att gå vidare till stämning”, fortsätter han.

Om vi vinner så är det många som kommer att gå vidare till stämning.

KNC Miner, med en omsättning på över 600 Mkr år 2014 och välkända investerare som Creandum, Accel och GP Bullhound i ägarkretsen, är ett av Sveriges mest omtalade startupbolag. Bolaget är idag mest känt för sin bitcoingruva i Boden, där KNCs egen maskinpark arbetar dygnet runt med att bryta – alltså räkna fram – den digitala valutan.

Men fram tills nyligen kretsade KNC Miners affärsmodell kring att sälja bitcoingrävare till privatpersoner.

Maskinerna som Gustavo Fernandez och många andra beställde var specialdesignade för att så snabbt som möjligt räkna fram nya digitala mynt – och därmed ge avkastning till ägaren.

I stämningsansökan hävdas dels att maskinerna inte fungerat som utlovat, dels att de levererats senare än överenskommet. Det sistnämnda är viktigt då mängden processorkraft som läggs på att utvinna digitala valutor ständigt ökar. Det innebär att maskinerna bara är lönsamma under en kort tidsperiod.

Att KNC levererat maskinerna senare än utlovat betyder alltså att Gustavo Fernandez inte kunde tjäna pengar med dem som tänkt.

Gustavo Fernandez hävdar också att KNC Miner vägrat låta honom häva köpet av maskinerna, i strid med konsumentköpslagen.

Läs även: Bitcoinbrytarna KNC Miners dolda skattgömma

I stämningsansökan noteras att KNC Miner byggt upp sin verksamhet i Boden, som i praktiken alltså konkurrerar med bolagets övriga kunder om att gräva fram nya mynt, under samma tidsperiod som Gustavo Fernandez och andra väntat på sina leveranser.

“Sannolikheten att kundernas förskottsbetalning har finansierat detta mining-datacenter är stor”, skriver advokat Magnus Daar i stämningsansökan.

Vintern 2015, drygt ett halvår efter att Gustavo Fernandez beställt sina Titan-maskiner, tog KNC Miner in en ny riskkapitalrunda om 124 miljoner kronor, från bland andra Creandum, Accel Partners och GP Bullhound.

KNC Miners vd och medgrundare Sam Cole avböjer att bemöta anklagelserna i stämningsansökan innan rättegången är avslutad:

”Jag kan inte kommentera fallet i sak. Vi kommer givetvis att försvara oss själva. Jag är övertygad om att anklagelserna kommer visa sig grundlösa”, säger han till Di Digital.

Läs mer: KNC Miner säger upp ett tiotal anställda


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?