1515

KNC Miner-grundaren: "Kina har fördelar som vi inte känner till"

Tuffare konkurrens än vad bolaget kunnat ana fick KNC Miner att ansöka om konkurs. ”Det här var det ansvarsfulla att göra” säger Sam Cole, vd och medgrundare av KNC Miner.

Sam Cole, grundare och vd för KNC Miner.
Sam Cole, grundare och vd för KNC Miner.

KNC Miner ansökte i fredags förra veckan om konkurs vid Stockholms tingsrätt. Det bara två år efter att bolaget tog in sina första investeringar från riskkapitalister som Creandum och Accel.

Orsaken till konkursen är enligt de inblandade att antalet bitcoin som går att framställa kommer att halveras i juli.

”Vi har alltid vetat att den här halveringen ska komma och att den dubblar våra kostnader för att ta fram fler bitcoin. Vad vi inte har vetat är från vilken nivå den ska ske. Som det ser ut nu kommer vi att med liten marginal att bli olönsamma efter halveringen”, säger KNC Miners vd och medgrundare Sam Cole.

Enligt Sam Cole har KNC fortfarande god lönsamhet på att framställa kryptovalutan. Särskilt nu när priset de senaste dagarna ökat. Men eftersom de halverade intäkterna inte ser ut att kunna bära kostnaderna efter juli tog styrelsen ett proaktivt beslut om att sätta bolaget i konkurs.

”Vi försöker vara ansvarsfulla. Vi var så pass övertygade om att vi kommer att bli olönsamma i juli att det var bättre att gå i konkurs frivilligt nu än att kanske tvingas i konkurs senare”, säger han. 

Andra orsaker till KNC:s konkurs är att man försenades i arbetet med den senaste generationens datachip ”Solar”. Samt den allt skarpare konkurrensen av nya bitcoinbrytare från till exempel Kina.

”Konkurrensen har ökat mer än vi någonsin kunde ana.  När vi räknar på det så handlar det om 100-tals miljoner dollar som investerats det senaste halvåret. Även om de har gratis elektricitet kan vi inte förstå hur de någonsin ska vara lönsamma”, säger Sam Cole.

Varför tror du att det investerats så mycket om det inte är lönsamt?

”Jag kan bara spekulera i det. Antingen vet det inte vad de gör, men det är inte så troligt när man investerar så mycket. De har kanske någon typ av fördel i Kina som vi inte känner till eller har här”, säger Sam Cole.

Mängden datakraft som används för att producera bitcoin har ökat kraftigt de senaste halvåret. Vilket gjort att KNC:s del av nya bitcoins minskat. 

År 2014 omsatte KNC-koncernen 640 miljoner kronor och redovisade 36 miljoner kronor i förlust. Några siffror för 2015 finns ännu inte offentliggjorda men enligt Sam Cole var omsättningen lägre än 2014 på grund av att man upphört med försäljningen av hårdvara till konsumenter.

”Vi redovisar en förlust för 2015 också eftersom vi i december investerade i att bygga ett nytt datacenter”, säger Sam Cole.

KNC Miner har i dag tre datorhallar i Boden och var på väg att färdigställa ett fjärde innan konkursanmälan. Datorhallarna utgör en del av KNC:s tillgångar som konkursförvaltaren nu ska försöka sälja. 

KNC har också i dagsläget några miljoner i kontanta medel och runt 7 miljoner kronor i bitcoin.

”Det finns många saker som vi utvecklat som kan visa sig värdefulla, både hårdvara- och mjukvara, för blockchain. Dessutom har vi investeringar i dotterföretag. Vi får se vad folk kommer att vilja lägga bud på”, säger Sam Cole.

Hårdvaran i datahallarna i Boden är enbart framtagen för att bryta bitcoin, eller bitoinliknande kryptovalutor, så att till exempel bryta den nu populära valutan Ether är inte något alternativ. 

För Sam Cole själv innebär konkursen att han nu står till konkursförvaltarens förfogande i att montera ned bolaget han byggt upp.

"Jag har jobbat med det här bolaget i 3 år. Under samma tidsperiod har jag fått två barn så det har varit en hektisk tid. Jag är glad att vi gjorde det men det är synd att det slutar så här. Nu ser jag fram emot att göra något lika spännande igen", säger han. 

 


 

Läs även: KNC:s bitcoingruva: "Driften fortsätter"

Läs även: KNC-ägaren: "vi hade inte koll på produkten"

Läs även: Kommentar: "Rent nonsens om KNC-kollapsen"


Innehåll från AdmincontrolAnnons

En digitaliserad arbetsplats – med minskad risk för cyberattacker

På senare år har en digitaliserad arbetsplats varit en hög prioritet för många företag. Samtidigt jobbar allt fler hemifrån, vilket ökar behoven av säkra och fullt digitala lösningar – inte minst när mängden cyberattacker blir alltmer förekommande och förödande.

– Genom vår styrelseportal kan dokument delas och signeras digitalt på ett väldigt enkelt och säkert sätt, säger Rebecka Soma, Country Manager på Admincontrol i Sverige.

Sättet vi lever på har förändrats drastiskt i samband med coronapandemins intåg runt om världen, men kanske allra främst hur och var vi arbetar. Dessförinnan var kontoret allt som oftast en obligatorisk arbetsplats på daglig basis. När hemmakontor blivit allt vanligare har flera svenska bolag under det senaste året vittnat om en markant ökning av cyberattacker, och både SÄPO och Internetstiftelsen har i flera rapporter skrivit om hur attackerna blir fler i pandemins spår. Enligt Rebecka Soma, Country Manager på Admincontrol i Sverige, kommer därför kompetens inom cybersäkerhet bli av högsta vikt framöver.

Tidigare med hjälp av en kontorsnärvaro kunde viktiga dokument signeras direkt på plats, något som innebar en problematik när företag stängde ner och drev sin verksamhet via distans. Det ställde nya krav på smidiga och säkra digitala lösningar, och Admincontrol blev snabbt ett alternativ som visade sig gynnsamt för den nya tidens behov. 

– Säkerhet är väldigt viktigt för oss. Vi kan se att behovet ökat lavinartat under pandemin; elektronisk signering används mer än någonsin. Vår tjänst möjliggör att alla tryggt kan jobba var som helst utan att behöva infinna sig i styrelserummet så fort något ska signeras, berättar Rebecka Soma.

Säkerheten måste prioriteras

Den snabba omställningen till hemmakontor och virtuella möten gjorde att många bolag förlitade sig på olika digitala tjänster – som inte alltid var helt optimala och tillräckligt säkra för ändamålet. Företagens styrelseledning måste därför förstå området kring cybersäkerhet och hur de kan arbeta för att motverka det, menar hon.

– Alla kommer behöva sträva mot en bra säkerhetskultur inom sina företag. En absolut majoritet av felen som sker på en arbetsplats är ”human errors”, och risken för att göra fel när man inte vistas på kontoret ökar ju också. Därför blir en god säkerhetskultur extremt viktigt.

Enligt statistik från tidigare i år, framtaget av cybersäkerhetsföretaget Cybint är just human errors anledningen till hela 95 procent av alla intrång.

– Har man ett bra säkerhetstänk är man mycket bättre rustad för en eventuellt kommande cyberattack. En bra och enkel åtgärd är att använda tvåfaktorsautentisering, men det till trots är det bara fyra av tio som nyttjar det.

En tjänst för nya tider

Det talas mycket om vad som väntar arbetsvärlden och den nya samtiden när vi återgår till det normala. Många är eniga om att pandemin avsevärt skyndat på digitaliseringen och många av de tjänster och arbetssätt som vi idag tillämpat förväntas stanna kvar även efter pandemin.

En av dessa är just elektronisk signering, och företag som inte rustat upp med tjänster likt dessa förväntas snabbt hamna efter i förhållande till sina konkurrenter. 

– Vinningen är oerhört stor med att kunna signera digitalt. Dels är det mer miljövänligt i och med att det eliminerar stora mängder papper, men det möjliggör också en större frihet för alla inblandade när de inte behöver infinna sig på en specifik plats.

Med Admincontrol samlas allt från digital dokumentstyrning och ett förenklat samarbete för styrelse och ledning på en och samma plats. Dessutom är det Sveriges enda ISO 27001:2013-certifierade styrelseportal och utlovar effektiva och säkra styrelsemöten – på ett användarvänligt vis.

– Med Admincontrol blir det en säkrare hantering när vi inte längre har samma förutsättningar som förr, avslutar Rebecka Soma.

Ladda ner Admincontrols e-bok för att lära dig mer om ”utvärdering av dina investeringar i styrelsens teknologi” här 

 

Mer från Admincontrol

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Admincontrol och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?