1515

KNC Miner frias i tingsrätten

Stockholms tingsrätt friar Bitcoinbolaget KNC Miner från skadeståndskrav och anklagelserna om uteblivna leveranser. Motparten Gustavo Fernandez får betala en halv miljon i rättegångskostnader.

Tingsrätten avslår Gustavo Fernandez stämningsansökan mot bitcoinbolaget KNC Miner. Nu döms den 39-årige Buenos Aires-bon att betala rättegångskostnader på en halv miljon kronor.
Tingsrätten avslår Gustavo Fernandez stämningsansökan mot bitcoinbolaget KNC Miner. Nu döms den 39-årige Buenos Aires-bon att betala rättegångskostnader på en halv miljon kronor.

Stockholms tingsrätten dömer till det svenska bitcoinbolaget KNC Miners fördel i en uppmärksammad stämningsansökan. Bolaget frias från kraven på skadestånd, anklagelserna om falska löften om leveransdatum och icke-fungerande maskiner.

Motparten i målet var Gustavo Fernandez, en 39 år gammal egenföretagare från Buenos Aires, Argentina. Han åläggs nu att betala KNC Miners rättegångskostnader på 496 000 kr.

Läs mer: KNC Miner efter domen: ”Vi är lättade”

År 2014 beställde Gustavo Fernandez ett 60-tal maskiner av modellen Titan från KNC Miner, avsedda för att räkna fram den digitala valutan litecoin (enkelt uttryckt en variant på den mer välkända valutan bitcoin).

Maskinerna kostade honom drygt 3,5 miljoner kronor. Han betalade med sina egna besparingar samt pengar han lånat av sina bröder. "Förutom min bil och mitt hus satsade jag allt jag hade", sa Gustavo Fernandez till Di Digital tidigare i år.

I stämningsansökan påstår han dels att maskinerna inte fungerat som utlovat, dels att de levererats senare än överenskommet. Det sistnämnda är viktigt då mängden processorkraft som läggs på att utvinna digitala valutor ständigt ökar.

Gustavo Fernandez hävdade också att KNC Miner vägrat låta honom häva köpet av maskinerna, i strid med konsumentköpslagen.

KNC Miner har hela tiden bestridit anklagelserna. Bolaget menar att villkoren tydligt framgick vid köpet. I dem står bland annat att köpet inte går att ångra eller häva, samt att utlovade leveransdatum ej var bindande.

I domen går tingsrätten helt på KNC Miners linje. Eftersom bitcoinbrytning är att betrakta som näringsverksamhet har Gustavo Fernandez inte rätt att häva köpet under konsumentköpslagen, enligt domen. Tingsrätten anser också att villkoren för köpet varit tydliga för KNCs kunder, i strid med vad Gustavo Fernandez hävdat. 

Inte heller anklagelserna om att KNC agerat på ett medvetet vilseledande sätt gentemot sina kunder får något stöd av rätten. 

"Det har inte heller visats att KnCMiner vid tiden för köpen planerade de påstådda förfarandena men förtigit detta för köparen. Det har för övrigt inte åberopats någon bevisning som som ger något substantiellt stöd för att något av de olika påståendena stämmer", skriver tingsrätten. 

Sammanfattningsvis ger alltså rätten KNC Miner rätt på alla punkter. 

“De aktuella köpen har inte utgjort konsumentköp och Gustavo Fernandez har därmed inte haft ångerrätt. Gustavo Fernandez har inte styrkt sitt påstående att köpen föranletts av svikligt förledande från KnCMiners sida”, sammanfattar tingsrätten i domen.

Dagens dom kommer sannolikt som en stor lättnad för det svenska bolaget. Gustavo Fernandez advokat Magnus Daar företräder ett 50-tal personer med liknande anspråk på KNC Miner. En dom till Gustavo Fernandez fördel hade alltså sannolikt medfört att mängder av liknande stämningsansökningar hade lämnas in.

“Av de fall jag känner till så landar vi på anspråk om ungefär 100 miljoner kronor, sa Magnus Daar till Di Digital i en tidigare intervju.

Läs mer: KNC Miner stäms på miljonbelopp


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?