1515

KNC Miner efter domen: "Vi är lättade"

KNC Miners vd och grundare Sam Cole är lättad efter domslutet i tingsrätten och räknar med att bolaget slipper ytterligare stämningar. Det håller inte motparten med om. "Jag råder min klient att överklaga", säger advokaten Magnus Daar.

KNC Miners vd och grundare Sam Cole.
KNC Miners vd och grundare Sam Cole.

Tingrätten friar bitcoinjätten KNC Miner från misstankarna om att bolaget har vilselett sina kunder med försenade leveranser.

”Vi är lättade, men detta är klart vad vi väntade oss. Vi anser att vi hela tiden har gjort allting rätt. Advokaterna på deras sida har inte lyckats presentera några bevis mot oss”, säger Sam Cole om domslutet.

Samtidigt delar han ut en känga till sina motståndare i rätten.

”Vi som företag gillar inte att ta en fajt i pressen. De har tagit den helt motsatta positionen”, säger Sam Cole och hänvisar till motparten Gustavo Fernandez utspel på till exempel Di Digital.

När de nu vet att de inte kan vinna är det högst osannolikt att de fortsätter.

Gustavo Fernandez får stå för rättegångskostnaderna på nära 500 000 kronor. Advokaten Magnus Daar företräder ett 50-tal personer med liknande anspråk på KNC Miner. De lär inte heller lyckas i rätten, menar Sam Cole.

”Så vitt jag vet finns det inga andra fall som väntar på prövning i domstol. De andra fallen ligger hos samma grupp advokater som denna stämning. Jag tror att de ville ha en fällande dom för att fortsätta. När de nu vet att de inte kan vinna är det högst osannolikt att de fortsätter”, säger KNC Miners vd.

Gustavo Fernandez företrädare Magnus Daar menar dock att han klient borde överklaga.

”Tingsrätten anser att min klient var en näringsidkare. Det håller jag inte alls med om. Jag gör inte alls den tolkningen. Det får väldigt konstiga slutsatser om tingsrätten skulle ha rätt. Skulle man till exempel betrakta pensionssparare som näringsidkare?”

Magnus Daar hade vid lunchtid på fredagen inte rådgjort med Gustavo Fernandez men säger att han ”råder honom att överklaga domen”,

”I och med att de underkänner honom som konsument blir målet något helt annat. Jag anser fortfarande att han är konsument", säger han.

Vad innebär detta för resten av målen som är på ditt bord?

 ”Jag tror inte det betyder särskilt mycket. Det finns andra mål som gäller andra saker.”

Läs även: Tingsrätten friar KNC Miner


Innehåll från ENFOAnnons

Säkra accesstjänster – en affärskritisk fråga

Under de senaste åren har allt fler verksamheter flyttat såväl beteenden, affärer och relationer från fysiska miljöer till digitala. Denna utveckling accelererades av pandemins intåg och de förändrade förutsättningarna medför vissa risker.

– Behovet av heltäckande, snabba och flexibla identitets- och accesslösningar för kunder, anställda och partners har därför skjutit i höjden – med god anledning, betonar Patrik Duckert på IT-tjänsteföretaget Enfo.

Läs mer om Enfos tjänster inom Identity and Access Management (IAM)  

Hoten mot digitala verksamheter och aktörer ökar allt mer. Att motverka identitetsbedrägerier, hantera accessrisker och säkra kunddata har därför blivit affärskritiska utmaningar för många företag. En avgörande faktor i arbetet med att möta dessa utmaningar är att skapa trygg och säker åtkomst till data och att säkerställa att rätt instans enbart når den information som den ska nå, oavsett om det rör sig om kunder, anställda, partners eller IoT-enheter. 

– Det handlar om att skapa ett digitalt förtroende – digital trust. Den digitala transformationsresan medför nämligen att vi förlorar det personliga mötet, vilket kan skapa svårigheter, konstaterar Patrik, som är ansvarig för enheten Digital Identity inom affärsområdet Digital Trust på Enfo.

För att stötta sina kunder i att genomföra en säkrare digital transformationsresa har Enfo tagit fram ett nischat samlat erbjudande, med en hållbar identitetslösning, avancerad cyber security och en dynamisk end user experience. Sarvi Glemfors, ansvarig för enheten User Engagement inom affärsområdet Digital Trust på Enfo, betonar att nyckeln är att ge användarna stöd i att fatta rätt beslut. 

– Med rätt accesslösningar skapar vi en trygghet hos medarbetarna. Att exempelvis ge översikt av hur data delas och används eller vem som har behörighet, utan att vara en bromskloss, lägger grunden för att på lång sikt förändra beteendet hos användarna. På så vis hjälper man medarbetarna reflektera över sina egna behov och beteenden, vilket i slutänden leder till säkrare hantering av data.

Läs mer om Enfos identitetstjänster

Hastighet och agilitet i fokus

Patrik konstaterar att det ur ett tekniskt perspektiv i ett första skede handlar om hastighet och agilitet. Människor förväntar sig snabb kommunikation och snabba rutiner i sin digitala vardag, på samma sätt som de gör vid fysiska möten. En medarbetare som måste vänta på att få tillgång till rätt system eller data tappar i produktivitet, medan en kund som är köpbenägen söker sig någon annanstans om den inte kan fullfölja sitt köp på ett snabbt och smidigt sätt sätt. 

– I det digitala mötet finns inget socialt lim, utan man kommunicerar på helt andra premisser. Kraven på hastighet är inget nytt, men har aktualiserats det senaste året. Samtidigt har människor blivit allt mer säkerhetsmedvetna, varpå de förutsätter höga säkerhetsnivåer. I grunden handlar även detta om tillit; oberoende om jag är anställd eller kund behöver jag kunna lita på att systemet ger bra skydd.

Inled med dataklassificering

Att bygga säkra nät och tjänster kan dock vara lättare sagt än gjort. Patrik rekommenderar att som första steg ta hjälp av en expert för att genomföra en djuplodande klassificering av alla sina data, delvis för att kartlägga vilka säkerhetslösningar som behövs för respektive material men även för att få hjälp med att utforma system och teknik som passar företagets specifika infrastruktur.

– Har alla i företaget tillgång till alla data blir man naturligtvis väldigt effektiv, men det kanske rör sig om information som är så pass känslig att effektiviteten inte är värd det. Det måste alltså finnas en balans mellan effektivitet och integritet, särskilt när nya tjänster lägger allt mer av ansvaret för säkerheten hos slutanvändaren, konstaterar Patrik som avslutning.

Läs mer om Enfos erbjudande inom accesstjänster

Mer från ENFO

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ENFO och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?