1515
Annons

Klubbprofil startar techfestivalen Gather i Stockholm

Amsterdams nattlivschef, kroppsarkitekten Lucy McRae och Estlands CIO. Alla medverkar vid den nya Stockholmsfestivalen Gather, som rymmer allt från yoga till och samtal om tekniken och människan.

Gather, som äger rum under fyra dagar i september, kallas för en inspirationsfestival och sträcker sig likt South by Southwest i USA över flera discipliner.

Klubbkvällar och konserter samsas i festivalprogrammet med paneldiskussioner och ”labb” där experter inom olika områden uppmanas komma fram till lösningar på utmaningar som kan röra allt från stadsplanering till demokrati.

”Detta blir början på en kaskad av magiska grejer att presentera för Stockholm med allt från de mest inspirerande talarna till konstiga morgonsessions, running clubs, långa nätter, bastutalks och inte minst en massa innovationsprojekt som kommer pågå parallellt under festivalveckan och ge upphov till faktiska lösningar”, säger grundaren Jakob Grandin, som även står bakom Stockholmsklubbarna Trädgården och Under bron.

Läs mer: Därför är blockchain hetast på SXSW

Nu offentliggör Gather de första namnen ur vad som verkar vara en bred skara deltagare. Där ingår såväl konstnärer som ämbetsmän och representanter från techbolag.

”Gather handlar om att få olika discipliner att mötas för att få spännande saker att hända. Talarna vi bokat är några av världens och Sveriges just nu mest spännande och aktuella innovatörer och forskare inom ekonomi, människa och maskin, demokrati och media”‚ säger Paulina Modlitba Söderlund, som tidigare har jobbat med programmen för Robyn och KTH:s festival Tekla, Webbdagarna och Women in Tech.

Gather släpper nu företagsbiljetter men tanken är enligt arrangörerna att festivalen ska vara tillgänglig för allmänheten i stort.

Från SXSW: Därför ratade stjärninvesteraren Snapchat

Följande namn är bokade till Gather i september:

# Gerard Ryle

Chef för International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) i Washington D.C.

Foto:

Både tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung och det svenska databasbolaget Neo Technology var inblandade i den stora läckan från den Panama-baserade byrån Mossack Fonseca. Men nätverket som distribuerade Panama-läckan till journalister i fler än 100 länder var ICIJ, som Gerard Ryle är chef för. ICIJ:s insats har kallats det största gränsöverskridande samarbetet i journalistikens historia.

# Salome Asega

Etiopisk bildkonstnär och frilansande curator baserad i Brooklyn.

Foto:

Salome Asegas är känd för sina interaktiva installationer och utveckla smarta men udda bärbara accessoarer. Hennes forskning söker till att lyfta dissonans och multivokalitet. Tillsammans med Ayodamola Tanimowo Okunseinde hon är också grundare av Iyapo Repository-projektet, ett museum som syftar till att skapa en samling av digitala och fysiska artefakter från framtiden för människor av afrikansk härkomst.

# Lucy McRae

Konstnär och kroppsarkitekt baserad i London.

Foto:

Lucy McRae arbetar med att sammanföra mode, teknik och kropp. Hon är tidigare utbildad som både som klassisk ballerina och arkitekt. Hennes provokativa och ofta groteskt vackra bildspråk föreslår en slags nytt släkte: en framtida mänsklig arketyp som existerar i en alternativ värld. Hon har bland annat uppmärksammats för sitt "parfympiller" – ett piller du sväljer för att sedan svettas parfym.

# Mirik Milan

Nuvarande Night Mayor i Amsterdam.

Milan är en erfaren creative director för en rad olika evenemang, som att organisera fester, modevisningar och kulturbegivenheter. The Night Mayor har haft en ledande roll i skapandet av det som kallas 24-timmarslicenser, det vill säga att få tillstånd att ha öppet dygnet runt. Mirik Milan fungerar dessutom som en samtalspartner för alla parter som deltar i Amsterdams nattliv, det vill säga allt från den kreativa industrin till lokala politiker och andra som visar aktivt intresse för nattlivet, inte minst de som bara väljer att delta.

# Samer Al Moubayed

VD för Furhat Robotics AB, en social robotik- och AI-startup grundad 2014.

Furhat Robotics vision är att bygga världens mest uttrycksfulla, personifierbara och socialt intelligenta robotikplattform för att möjliggöra tillämpningar av interaktion mellan människa och maskin.

# Maja Brisvall

Vd och grundare, The Quantified Planet.

The Quantified Planet är en ideell organisation med uppdraget att sammanföra världens data om människor och planeten till gagn för mänskligheten i stort. Hon är en entreprenör med flera startups bakom sig i San Francisco, London och Stockholm. Maja Brisvall är också sakkunnig i den svenska statliga kommittén för digitalisering.

# Taavi Kotka

CIO i den estniska regeringen sedan 2013.

Under hans ledning har Estland arbetat för att införa virtuella medborgarskap. Enligt Taavi Kotka har digitaliseringen medfört helt nya mekanismer som förändrat medborgares politiskt deltagande såväl som offentlig förvaltning, men även själva demokratin.

# Anna Hult

Forskare vid institutionen för samhällsplanering och miljö vid KTH i Stockholm.

Hon avslutade nyligen sin doktorsexamen kallas ”Unpacking Swedish Sustainability: The promotion and circulation of sustainable urbanism”, där hon undersöker främjandet av svensk hållbar stadsutveckling och hur den bilden stämmer överens med svenska arkitektkontors praktik och planering av eko-städer i Kina.

# Tatiana Bazzichelli

Mediesociolog med specifikt fokus på webbkonst, hacktivism och nätkultur.

Hon är konstnärlig ledare och curator för The Disruption Network Lab, ett pågående projekt med konferenser och evenemang på Kunstquartier Bethanien i Berlin och som fokuserar på kritiken av oppositionella praxis i sociala nätverksbranschen.


Innehåll från SavelendAnnons

Starta året med en ny vana: Få dina sparpengar att växa utan ansträngning

Återigen är januari här, månaden som både betraktas som årets fattigaste och ett startskott för nya löften. Sparplattformen SaveLend vill uppmuntra alla att använda det nya året till att se över sitt sparande och ta tillfället i akt att bygga en stabil ekonomisk grund. I stället för att låta dina pengar ligga sovandes på ett sparkonto utan ränta kan SaveLend hjälpa dig att sätta sparpengarna i arbete – och skapa möjlighet för dem att växa.

Ett nytt år är här och för många markerar det en möjlighet att börja med, eller återuppta, olika goda vanor. Att komma i gång med träningen eller ge upp tobak är nog några av de allra vanligaste nyårslöftena men 2022 kan också bli året du börjar satsa på ditt sparande, på riktigt. Många har idag stora summor pengar på vanliga sparkonton till nollränta, helt utan avkastning. Det är precis lika ineffektivt som att stoppa pengar i madrassen, menar Ludwig Pettersson, vd på SaveLend.

– Riksbanken har som uppgift att hålla inflationen på runt 2 procent per år så faktum är att dina sparpengar tappar köpkraft med tiden om de ligger vilande. Du bör i stället se till att placera pengarna där de jobbar och levererar avkastning. 

Steg ett är helt enkelt att komma i gång med det aktiva sparandet och det kan göras på många olika sätt, du kan till exempel köpa aktier och fonder, investera i råvaror eller spara i krediter. Nästa steg är att se till att du har en plan framåt, förklarar Ludwig Pettersson. En annan viktig faktor för ett framgångsrikt sparande är nämligen att spara varje månad, över tid. På så vis investerar man i alla konjunkturer och slipper tänka på att försöka förutse marknaden.

En naturlig diversifiering

Idén till SaveLend föddes 2014 ur viljan att erbjuda en sparform som står utanför aktiemarknadens dagliga svängningar och som ger grund för stabil avkastning. Krediter är en välkänd och beprövad investeringsform som tack vare teknikens utveckling numera kan erbjudas till alla. Genom att dela upp kapitalet på många olika krediter och kredittyper når man också en naturlig diversifiering då risken delas upp både sett till koncentration per kredit och kredittyper – så som företagslån, fastighetskrediter, konsumentlån och liknande. Det är också en sparform som inte kräver några förkunskaper eller stora startkapital. 

– Att spara i krediter skapar ett naturligt kassaflöde med ränteutbetalningar vid olika tillfällen och tider så att pengar fortsätter att ticka in. Och sedan får man ränta-på-ränta-effekten på det, säger Ludwig.  

Lägre risk

Han understryker att samtliga krediter hos SaveLend omfattas av en noggrann kreditkontroll och att krediter som tillgångsslag generellt har lägre risk än aktier. Trots detta ska krediter inte heller utgöra hela sparportföljen utan det är alltid viktigt att säkerställa en bra bredd så att man sprider sina risker. Avkastning och risk går hand i hand och man ska vara medveten om att en möjlighet till hög avkastning också innebär en hög risk. Du måste därför fundera på hur planen för ditt eget sparande ser ut. 

– Krediter bör vara en självklar del av varje sparportfölj för att skapa en bra diversifiering mellan både tillgångsslag och risknivåer. Vår målavkastning ligger på 7–9 procent per år, och under de senaste tolv månaderna nådde vi 8,92 procents avkastning efter avgifter och kreditförluster. 

Möter både nya och erfarna sparare

SaveLends plattform är utformad för att möta behovet hos alla typer av sparare. Från nybörjarsparare, som förstår att pengar behöver aktiveras men inte har något större intresse av att hålla koll på att köpa och sälja. Till de mer erfarna och kapitalstarka investerarna som vill ha en större bredd i portföljen och en tryggare investeringsgrund att stå på. 

– Vår investeringsmotor SmartInvest möjliggör ett helt automatiskt sparande i krediter vilket gör att vi kan möta de med lite mindre kapital som bara vill komma i gång och aktivera sitt kapital. Samtidigt kan de mer erfarna investerarna engagera sig mer i plattformen och göra egna inställningar för att få den spridning de vill ha i olika kredittyper samt bestämma exakt koncentration av kapital per kredit, avslutar Ludwig Pettersson. 

Kom i gång idag på Savelend.se 

 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?