1515

Klockstriden tickar vidare: Ny rättegång med Daniel Wellington

Filip Tysander får igenom sin överklagan mot kedjan Ur & Penn, som han anser har kopierat miljardbolaget Daniel Wellingtons klocka.

Filip Tysander, grundare och ensam ägare av Daniel Wellington, som säljer klockor för miljardbelopp.
Filip Tysander, grundare och ensam ägare av Daniel Wellington, som säljer klockor för miljardbelopp.Foto:Jack Mikrut

En följetong under våren har varit rättstvisten mellan Daniel Wellington och klockkedjan Ur & Penn. Filip Tysanders miljardbolag har gått till rätten och stämt motparten eftersom de sålt en påstått plagierat klockmodell. 

I slutet på maj kom domen i Patent- och marknadsdomstolen. Rätten dömde till Ur & Penns fördel eftersom Daniel Wellingtons modell inte bedömdes vara unik nog för att skyddas av upphovsrätt. Enligt domen hade inte klockan tillräcklig verkshöjd, då det finns förlagor på urmarknaden som har en liknande design.

Men Filip Tysander gav sig inte i första taget och ansökte snart om prövningstillstånd. Hans överklagan har nu beviljats, kan Di Digital avslöja, och processen kommer att fortsätta i den högre instansen Patent- och marknadsöverdomstolen.

Lagmännen uppger inga skäl till varför överklagan accepterats, och det finns heller ingen information om när nästa rättegång ska äga rum.

Vid första anblick finns det en hel del likheter mellan Daniel Wellingtons bästsäljare, som fortfarande står för knappt hälften av succébolagets omsättning, och Ur & Penns modell under varumärket William Gregor. De bägge klockorna har till exempel ett liknande nylonarmband i samma färger.

Läs mer: Klockkungens plånbok växer – 200 miljoner från Daniel Wellington 

Prövningstillståndet innebär en delseger för Filip Tysanders advokater, som i sin överklagan hävdat att klockan är ett uttryck för hans "egna intellektuella skapande" och att hans val av olika beståndsdelar är det som är unikt. 

De menar att det inte finns något stöd i utredningen för att Filip Tysander skulle ha hämtat inspiration från redan etablerade klockor på marknaden, som rätten fastlog, även fast han själv erkänt att han kom på idén när han såg en Rolex–klocka under en resa i Australien.

Daniel Wellington hyllar även den egna modellen och hävdar att klockan "för den yngre generationen utgör sinnebilden av hur en modern elegant herrklocka ska se ut" och att Filip Tysander skapat "ett nytt uttryck inom den klädstil som kan kategoriseras som preppy".

Av överklagandet framgår att Daniel Wellington fortsatt vill att domstolen ska tvinga Ur & Penn att sluta sälja modellen mot ett hot om vite på 500 000 kronor. Dessutom kräver de, enligt överklagan, att Ur & Penns klockor ska förstöras och att ett skadestånd ska betalas ut. Inte minst menar de att klockkedjan bör informera sina kunder om patentintrånget genom annonser i sociala medier.

Läs mer: Filip Tysander om klockmiljarderna: ”Jag har fingertoppskänsla”

Hittills uppgår rättegångskostnaderna till 660 000 kronor, som Daniel Wellington ska stå för enligt den tidigare friande domen mot Ur & Penn. Skulle man förlora även i den högre instansen lär summan stiga, eftersom Filip Tysanders advokater kräver att stora delar av rättegången ska tas om med helt nya förhör.

Oavsett hur det slutar lär det inte svida i plånboken för grundaren, som hämtade hem en utdelning på 200 miljoner kronor från bolaget bara under 2017.


Innehåll från SnowflakeAnnons

Saxo Banks övergång till molnlösningar realiserar värdet av data

Många finansiella aktörer står inför en betydande förändring, där de måste utvärdera om deras legacy-system är utrustade för att hantera de snabbt ökande kraven på data, särskilt i fråga om skalbarhet och kompatibilitet. Som en följd av detta övergår allt fler företag till molnbaserade lösningar för att bättre förstå och utnyttja sina data.

Förutom att många äldre lösningar lider av brist på skalbarhet, är de ofta också dyra att underhålla och komplexa att förvalta. Detta är faktorer som är avgörande i finansiella miljöer, där smidighet, kostnadseffektivitet och tillgänglighet blir viktigare för var dag som går. Historiskt har data inom finansbranschen lagrats i separata datasilor, -lager eller -sjöar, vilket avsevärt försvårat att skapa en 360-graders vy av den insamlade informationen. Med molndataplattformar blir det lättare att möta sådana utmaningar och därmed utveckla en verkligt datadriven organisation, med full översikt av befintliga möjligheter och risker.

Skalbarhet, funktionalitet och priskontroll

För Saxo Bank syftade övergången från datalagring on-premise till i molnet till att uppnå ökad skalbarhet, bättre funktionalitet och precisare priskontroll, utan att kompromissa med säkerheten. Ejvind Hald, chef för Saxo Banks globala informationslager, förklarar att den snabba förändringstakten inom finansiella lagar och riktlinjer, i kombination med ökade krav på regelefterlevnad, var ytterligare anledningar till att den internationellt kända banken valde att gå över till molnet.

– Nya bestämmelser kräver mer data för att möta ökade krav. Förr eller senare har man så mycket data att det blir svårt att analysera och använda den. Genom att använda en automatiskt uppdaterad molndataplattform sparar våra anställda mycket tid i arbetet med att efterleva internationella lagstiftningar och krav. Det möjliggör också för våra team att arbeta mer självständigt. Molnlösningar är därtill personal- och kostnadseffektiva, vilket underlättar för oss att vara flexibla som företag – vi kan visualisera all vår data och dela dem med rätt personer vid rätt tidpunkt, var de än befinner sig. Det är en enorm fördel när det gäller att realisera värdet av data.

Säker åtkomst dygnet runt

Saxo Bank valde Snowflakes molnplattform som lösning. Den kommunicerar och samlar in samtliga relevanta data och virtualiserar dem sedan automatiskt och omedelbart till alla team. Effekterna har redan varit betydande, men övergången har inte varit helt utan utmaningar. 

– Det fanns en viss oro för att kunderna skulle känna att molnet inte är tillräckligt säkert. Samtidigt förväntar sig våra kunder tillgänglighet dygnet runt, på resande fot, från dag ett. Säkerheten var därför avgörande i vårt val av molnleverantör och vi käånner oss trygga med de avancerade lösningar som Snowflake tillhandahåller. Framöver ska vi också implementera ett krypteringsverktyg från Snowflakes partnernätverk, för att stärka våra redan robusta säkerhetsåtgärder.

Alla tre stora moln på begäran

Christian Andersen, försäljningsdirektör för Snowflake Danmark, förklarar att molnlösningen i fråga ger finansiella aktörer möjlighet att bryta sig loss från existerande legacy-system. Dataplattformen gör det till exempel möjligt för kunderna att lagra sina data i ett eller flera moln, utan att datan någonsin lämnar Snowflake. Resultatet är snabb och säker datadelning i ett globalt nätverk, vilket inkluderar dataset från S&P, Factset, ESG-dataset och många fler.

– I takt med att cyberattacker ökar har det blivit tydligt att heltäckande molnlösningar, och inte on-premise-lösningar, är den säkraste vägen att gå. Därför erbjuder vår plattform en samlad plats för alla data, med förstklassig säkerhet och styrning. Detta är kritiska faktorer för alla finansiella aktörer i dag, avslutar Christian.

Läs mer om Saxo Banks lösningar 

Läs mer om Snowflake

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?