1515

Klockmiljardären Filip Tysander satsar på inomhusgolfbana: ”Nyckeln till framgång”

Mat, dryck och golf är ledorden för de två nya golfsimulatorer som Alba Golf öppnar i Stockholm innan årets slut. Majoritetsägare i bolaget är miljardären Filip Tysander, som har grundat klocksuccén Daniel Wellington.

”Sättet vi tänker göra det på är nyckeln till framgång i den här typen av aktivitet”, säger Henrik Berg Björnelius, vd för Alba Golf.

David Lauwiner, Anton Wetterlöf, Henrik Berg Björnelius och David Wendel på Alba Golf.
David Lauwiner, Anton Wetterlöf, Henrik Berg Björnelius och David Wendel på Alba Golf.Foto:Niklas Nyman
David Lauwiner, Henrik Berg Björnelius, Anton Wetterlöf och David Wendel på Alba Golf.
David Lauwiner, Henrik Berg Björnelius, Anton Wetterlöf och David Wendel på Alba Golf.

I mitten på november öppnar Alba Golfs första inomhusgolfbana i Sturegallerian. Bakom Alba Golf står klockmiljardären Filip Tysander, som fick idén till konceptet när han installerade en golfsimulator på Daniel Wellington-kontoret och det blev en succé bland kollegor och vänner. 

”Man satte dit en soffa och en tv och gjorde ett härligt häng runt det där. Det blev sjukt populärt, man fick ha ett internt bokningssystem på kontoret för att hantera efterfrågan. Personer som jobbade där kunde ta dit sina vänner och bekanta för att spela och ha det trevligt och umgås. Där insåg vi att det här är något som skulle kunna flyga”, säger Henrik Berg Björnelius, vd för Alba Golf.

Möjligheten att spela golf året om är finns inte i Sverige, menar Henrik Berg Björnelius.

”I det här landet kan man knappt spela golf mellan oktober och april för att golfbanorna inte är öppna. Det finns en väldigt stor efterfrågan att hålla igång golfen på ett roligt sätt, även under golfens traditionella lågsäsong. Det kan då bli vår traditionella högsäsong.”

I slutet på förra sommaren började arbetet för att förverkliga konceptet. 

Mat, dryck och golf är ledorden för Alba Golf enligt Henrik Berg Björnelius. Lokalen mitt i Sturegallerian blir hela 1000 kvadratmeter med loungeytor, bar och golfsimulatorer. I början på december öppnar företaget upp sin andra inomhusgolfbana i Sickla. 

”Vi tror att det har en enorm potential att växa och bli superstort, sättet vi tänker göra det på är nyckeln till framgång i den här typen av aktivitet. Jag tror att fler och fler kommer få upp ögonen för hur bra och roligt det är att spela i de här golfsimulatorerna.”

Filip Tysander är majoritetsägare i bolaget, som han har startat tillsammans med Henrik Berg Björnelius, Anton Wetterlöf, David Wendel och David Lauwiner. Gemensamt för medgrundarna är ett stort intresse för golf, medan namnet Alba Golf är inspirerat från golftermen Albatross som betyder att man spelar tre slag under hålets par. 

Grundarna hoppas att det nya konceptet ska sänka tröskeln och få fler att våga börja med golf.

”Det kan bli jobbigt när man ska gå ut på en riktig golfbana där det är mycket folk och det är ofta lite tidspress. Det är alltid folk som tittar och går det dåligt så är det inte så kul. Men i den här typen av miljö bjuder man in till att prova golf i ett annat sammanhang där man kan ha kul med sina kompisar och ta ett glas”, säger Henrik Berg Björnelius.

Filip Tysander, som har grundat klocksuccén Daniel Wellington, är majoritetsägare i Alba Golf.
Filip Tysander, som har grundat klocksuccén Daniel Wellington, är majoritetsägare i Alba Golf.Foto:Jack Mikrut

 


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?