Doconomy startades 2018 med en affärsidé om att visa vilken klimatpåverkan olika inköp har – och att ge konsumenter möjlighet att klimatkompensera för dem.
Idén fick snabbt spridning och lockade redan 2019 en investering från Mastercard, som samarbetar med dem globalt.
Två år senare jobbar Doconomy med banker, fintechbolag och e-handlare som når 360 miljoner kunder i 20 länder. I Sverige är Klarna, Nordea NDA SE -3,11% Dagens utveckling och Ålandsbanken bolagets tre viktigaste partners.
”I Klarnas app kan man se sin klimatpåverkan per konsumtionskategori. Man kan även bidra till projekt som tar hand om vår planet”, säger vd Mathias Wikström.
Någon vinstdrivande verksamhet är det inte tal om ännu. Omsättningen för 2020 uppgick till 13,7 miljoner kronor och resultatet landade på -37 Mkr. Men man har en licensbaserad intäktsmodell som baseras på användarvolymer – något som bådar gott för intjäningen om tillväxten är god.
”Vi växer snabbt och är 50 medarbetare idag. Nästa år ska tjänsten vara tillgänglig för en halv miljard kort. Ambitionen är att nå breakeven 2023” säger vd:n.
För att finansiera sin tillväxtresa tar Doconomy nu in närmare 150 miljoner kronor (17 miljoner dollar). Rundan leds av den tyska investeraren Commerzventures, med framgångar som betalbolaget Marqeta, handelsplattformen Etoro och e-banken Mambu i bagaget. Även existerande delägare som Mastercard, Wiklöf Holding och Ålandsbanken är med och satsar.
Doconomy har därmed tagit in kring 210 Mkr (24 miljoner dollar) sedan starten 2018.
Kapitalet ska användas till internationell expansion, rekrytering av personal och utveckling av tjänsten.
”Just nu fokuserar vi mycket på att gå från kategorinivå till produktnivå. Om man exempelvis jämför jeans är spannet jättestort. Ett märke kan ha tre gånger så stor klimatpåverkan som ett annat”, förklarar innovationschefen Johan Pihl.
Han ser även stor potential i att bredda tjänsten till annat som rör privatekonomi, elräkningar, transport, sparande och investeringar.
Doconomy beskriver sig själva som störst i världen inom sitt område.
”Vi har 75 procent av den globala marknaden för klimatpåverkansberäkningar på konsumtion”, säger vd Mathias Wikström.
Varför köper kunderna er tjänst?
”Det är ett sätt att visa hur man som bolag tar ansvar och möjliggör medvetna val”, säger vd Mathias Wikström.
Hans får medhåll från sin medgrundare.
”Vi tror att transparens bygger lojalitet. Se på klädmärket Patagonia, till exempel. De har visat världen att folk uppskattar transparens och spårbarhet”, säger Johan Pihl.
Idag är Doconomy verksamt i de flesta europeiska länder, samt Nordamerika, Australien, Sri Lanka, Taiwan och Pakistan. Målet är att erbjuda tjänsten i ytterligare 10 länder under 2021.