1515

Klart: Postnord förlänger med Amazon

Statliga Postnord har tecknat ett nytt leveransavtal med amerikanska e-handelsjätten Amazon, kan Di Digital avslöja.

Amazons grundare och vd Jeff Bezos (t.h.).
Amazons grundare och vd Jeff Bezos (t.h.).

Lagom till Black Friday meddelar Postnord att man tecknat ett avtal med Amazon. Det löper i tre år och innebär att företaget kommer vara ansvarigt för att ha hand om Amazons leveranser i Sverige och Danmark.

”Vi är jättestolta över att ha fått till avtalet. Vi pratar ju om en av världens största e-handlare så avtalet är också en kvalitetsstämpel för oss som ansvariga för bolagets leveranser”, säger Postnords kommunikationsdirektör Thomas backteman.

Läs mer: Postnord om hotet från Amazon: ”Behöver sänka priserna” 

Förhandlingarna har pågått under en längre tid. Men avtalets innehåll är inte nytt för Postnord, snarare handlar det om en förlängning av ett avtal som redan löpt ett antal år och som innehållsmässigt har sett likadant ut. Därmed förändras inte Postnords ansvar gentemot Amazon.

Det gamla avtalet hade enligt Thomas Backteman löpt ut under nästa år men förlängs alltså redan nu. I överenskommelser som Postnord gör med e-handlare som Amazon finns generellt skrivelser som reglerar volymerna för paketen i förhållande till den ersättning Postnord får. 

Det innebär att om Amazon skulle öppna lager i Sverige, kan Postnord fortfarande ta hand om leveranserna.

I dag tar Postnord hand om leveranserna i Sverige och Danmark först när paketen levererats av en annan aktör till Danmark. Så ska det även fungera enligt det nya avtalet.

Läs mer: Amazons nya planer kan hota Postnord 

Postnord har genomgått en lång period av massiv kritik mot bolagets sätt att hantera försändelser och från kunder som inte varit nöjda med leveranstiderna. 

Trots det menar Thomas Backteman att Postnord är rustade för om Amazon, som i dag inte är en av Postnords stora kunder, skulle öppna en svensk handelsplats och därmed starta omfattande e-handel här.

”Vi är väl förberedda om volymerna skulle öka”, säger han.

Men Thomas Backteman vill inte kommentera om de väntar sig en lansering av Amazons e-handelsplattform i svensk regi.

”Det är en fråga som bör ställas till Amazon”, säger han.

Di Digital har vid flera tillfällen sökt Amazon för en kommentar kring den förväntade lanseringen i Sverige.


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Håll dig uppdaterad i standardiseringsarbetet

Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.
Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

SEK Svensk Elstandard ansvarar för all elektroteknisk standardisering i Sverige och i deras kommittéer deltar medlemmar från myndigheter och företag runt om i hela Sverige. Att hänga med i standardiseringen är en fördel på många plan.

– Att följa den senaste standarden underlättar och skänker en trygghet i att allt är tillverkat och installerat på rätt sätt, säger Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

En standard kan i praktiken handla om en klassificering, måttangivelse, säkerhetsfordran eller dokumentation av olika slags elektrotekniska produkter – kort sagt kan man säga att det är en slags uppsättning av förhållningsregler. Myndigheter, organisationer och företag kan delta i SEKs kommittéer och på så sätt påverka framtidens standarder.

– Det kan ta upp till fem år att få igenom en ny standard och med ett så långsiktigt arbete får man insyn och en unik chans att påverka, säger Krister Elfgren.

I nuläget är de runt 800 personer som deltar i SEKs kommittéer, men det finns kapacitet för många fler. SEK är svensk representant i organisationen IEC, som arbetar fram standarder på global nivå. Ju fler medlemmar i de svenska kommittéerna, desto större konkurrenskraft får Sverige internationellt.

Håll dig uppdaterad med SEK e-Standard!

I takt med att tekniken utvecklas, revideras och aktualiseras också standarder och handböcker. Därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad kring vilka standarder det är som gäller för stunden, något som kan vara lättare sagt än gjort. SEK e-Standard är abonnemangstjänsten som hjälper dig med det. Genom att prenumerera på SEK e-Standard får du tillgång till standarder och handböcker inom ditt område, som alltid är uppdaterade enligt det allra senaste.

– Med SEK e-Standard går rättelser, tillägg och revideringar automatiskt in i systemet och säkerställer att alla standarder är uppdaterade. När man loggar in på sitt abonnemang får man en god översikt över sina standarder och mer behöver man inte göra – det sköter vi, säger Krister Elfgren.

Det ska vara lätt att göra rätt

Att alltid utgå från en standard är det bästa, säkraste, enklaste och mest effektiva sättet att kvalitetssäkra sitt arbete. När man vet att man jobbar enligt de senaste standarderna fortlöper arbetet både smidigt och kostnadseffektivt.

– Med en aktuell standard eller handbok är det lätt att göra rätt, säger Krister Elfgren.

 

 

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?