1515

Klart: Paypal fullbordar köpet av Izettle

Amerikanska Paypals köp av det svenska techbolaget Izettle har planenligt gått i lås. Däremot kommer verksamheterna att hållas separata under en tid framöver då affären granskas av konkurrensmyndigheten i Storbritannien.

Izettles medgrundare Jacob de Geer och Bill Readly, operativ chef på Paypal.
Izettles medgrundare Jacob de Geer och Bill Readly, operativ chef på Paypal.Foto:Adrien Duffy (press).

I maj briserade bomben när Paypal annonserade att de köper svenska Izettle för motsvarande 19,2 miljarder kronor. I stället för en rekordnotering för techsektorn på Stockholmsbörsen slukades Izettle av den amerikanska betaljätten.

Redan då aviserade parterna att affären skulle slutföras under det tredje kvartalet 2018. Men så sent som för några veckor sedan lade Izettles grundare och vd Jacob de Geer in en brasklapp.

”Inget är klart innan det är klart. Teoretiskt sätt kan vad som helst hända, men det ser bra ut”, sa Jacob de Geer.

Läs mer: Jacob de Geer om Paypal-affären: "Inget är klart innan det är klart" 

Nu har dock de finansiella delarna av affären gått i lås. På torsdagen meddelade Paypal att de fullbordat förvärvet av Izettle.

”Izettle har ett produkterbjudande som gör det möjligt för handlare att möta sina kunder var de än är – online, i butik eller via mobilen. Detta är ett ytterligare steg på vår resa mot demokratisering av finansiella tjänster”, säger Bill Readly, operativ chef på Paypal, i ett uttalande.

Jacob de Geer kommer att fortsätta i sin roll som chef för Izettle. Även medgrundaren Magnus Nilsson går nu över till Paypal. De båda blir samtidigt miljardärer på affären.

”Vi delar Paypals tro på småföretagare. Tillsammans är vi starkare och kan röra oss snabbare för att hjälpa dem att lyckas i en värld av storbolag”, säger Jacob de Geer i en kommentar.

Däremot kommer Paypal och Izettles varumärken och verksamheter att hållas separata för en tid framöver. Storbritanniens konkurrens- och marknadsmyndighet CMA har nämligen inlett en översyn av transaktionen. 

Paypal arbetar nu med myndigheten när den genomför sin granskning, heter det. Parterna har inte gett någon tidsplan för när ett godkännande kan finnas på plats.

Läs mer: Spelet bakom Paypals svenska köp: Så stängdes hemliga jätteaffären 


Innehåll från SavelendAnnons

Enastående framgångsrikt Q2 för SaveLend

Efter sommarens börsnotering har har P2P-investeringsplattformen SaveLend haft fortsatt vind i seglet, med stora onboardingar och rekordmånga nya kunder.

– Vi ser det stora intresset som ett kvitto på att detta är ett vinnande koncept, säger vd Ludwig Pettersson.

Läs mer om SaveLends plattform 

Under sommaren börsnoterades investerings- och sparplattformen SaveLend med en överteckning på cirka 680 procent och har nu över 2000 aktieägare. Sedan dess har såväl investerare som aktieägare på plattformen ökat. 

Dessutom har fastighetsförvaltaren Fastum och fackförbundet Akavia genomgått framgångsrik onboarding på faktureringsplattformen och bidragit med kraftigt ökade transaktionsvolymer.

– Vi har haft tydliga finansiella mål på att växa 25 procent organiskt varje år – dessa mål kommer vi att överträffa och vi ser fram emot att sätta upp nya mål inför nästa år. Det fanns en viss oro för att en så stark utveckling skulle anstränga vår organisation, men vi har upprätthållit vår leveranskapacitet utan problem, även under hög belastning. Därmed har vi också fått bekräftelse på plattformarnas skalbarhet.

Överträffar uttalad målsättning

Nyfikenheten på kreditinvesteringar blir allt större, vilket SaveLends peer-to-peer-plattform är ett levande bevis på. Krediter anses vara ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta och avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde än andra tillgångsslag, eftersom det inte är avhängigt börsen i samma utsträckning. Detta har resulterat i att vi kontinuerligt har överträffat vår uttalade målsättning om att leverera 7-9 procents avkastning, vilket vi givetvis avser fortsätta med, betonar Ludwig.

Under augusti presenterades också SaveLends mycket positiva resultat för Q2. Plattformens samlade kapital ökade till 373 miljoner kronor jämfört med 222 miljoner kronor 2020, och snittavkastningen på utlånat kapital låg fortsatt mycket högt, på 10,7 procent. Samtidigt ökade nettoomsättningen med hela 75 procent. 

Med Europa som sitt spelfält

För närvarande är SaveLend aktiva i Sverige, Finland och Polen, vilka är stora marknader för kreditinvesteringar. Fokus ligger i dagsläget på att fortsätta befästa sin närvaro här, men i framtiden är målet att göra hela Europa till företagets spelfält. Ludwig konstaterar dock att det förutsätter en välutvecklad bankinfrastruktur, med fortsatt fokus på automatisering och bra tillgång till kreditdata. 

– Det finns alltid mycket att tänka på när man etablerar sig på nya marknader, men vi har en effektiv och smart modell med enorm potential. Det kommer att bli spännande att vidareutveckla den, avslutar Ludwig.

Sätt igång att investera i SaveLend 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?