Det har varit minst sagt turbulenta dagar för Sebastian Siemiatkowski och betalbolaget Klarna, som han medgrundade för snart två decennier sedan. I början av veckan presenterade bolaget ett sparpaket som innebär att 10 procent av de anställda, alltså 700 personer, får lämna bolaget. Beskedet följer efter att förlusterna skenat till 2,5 miljarder kronor under det första kvartalet.
”Det är tufft och sorgligt på många sätt. Det är väldigt tråkigt när man tvingas till beslut som leder till att man ska säga hej då till ett antal vänner och kollegor”, säger Sebastian Siemiatkowski i Di TV:s program ”Mitt i bruset”, på plats i aulan på Handelshögskolan – en plats som annars kan symbolisera en av bolagets första motgångar.

Det var i mitten av 2000-talet, och Sebastian Siemiatkowski hade fått idén om ett betalningsföretag för e-handeln, efter att ha arbetat på ett factoringbolag. Med sig på tåget hade han fått klasskompisarna Niklas Adalberth och Victor Jacobsson och de skulle presentera sin idé för några av svenskt näringslivs tyngsta makthavare.
”På den här raden längst fram satt faktiskt kungen själv. Sedan satt det en jury där som bestod av Peggy Bruzelius, Stefan Persson och Marcus Wallenberg. Sedan var vi tre bolag från inkubatorn som fick presentera”, säger han.
Men vinsten gick till en annan elev på skolan.
”Så här i efterhand kan man väl skratta åt det litegrann. Men för att vara ärlig, då som 23-åring, som givetvis har fantastisk respekt och beundran till de här legenderna inom svensk industri… Att höra att det här inte var det bästa förslaget var någonting som man tog väldigt hårt.”
Modet räddades av en professor på skolan som kom fram efter presentationen och sa att åt dem att inte bry sig om kritikerna – bankerna skulle ändå förstå att sektorn var i förändring för sent.
”Det var inte bara att han såg utan även att han tog sig tiden och energin att komma fram och säga det. Det förtjänar så mycket uppskattning.”
Just revanschlusten är en drivkraft som Sebastian Siemiatkowski lyfter fram. Han är född och uppväxt i Sverige med två föräldrar som flytt från kommunismens Polen. Trots föräldrarnas akademiska bakgrund behövde pappan köra taxi i sitt nya hemland och vissa dagar var matkassan skral.
”Men nånstans har jag blivit mer och mer övertygad om att det här med motgångar krävs för att lära sig att bli bättre.”
De senaste åren har Sebastian Siemiatkowski varit föremål för återkommande kritik. I media har bland annat bolagets ”köp nu, betala senare”-modell kritiserats för att slussa människor till inkasso i onödan. Men Sebastian Siemiatkowski har klarat sig relativt helskinnad genom kriserna – och lagt till sig med ett livligt twittrande för att sprida sina egna ord.
Med varslet på Klarna står han inför sin kanske största prövning hittills. Samtidigt delar han motgångarna med andra tillväxtbolag som Kry och Nakd, som också varslat medarbetare.
”Jag tycker inte att det är förvånande att Johannes (Schildt, Di:s anm.) på Kry och Jarno (Vanhatapio, Di:s anm.) på Nakd har tvingats göra förändringar. Tyvärr tenderar media att presentera det som ett misslyckande för bolaget. Det är givetvis otroligt sorgligt för de berörda, det finns ingen diskussion om det, men för mig skapar det snarare motsatt reaktion.”
”De personer som vågar fatta beslut tror jag är de som kommer att ta sig bäst ur det här.”
Läs och titta på förra avsnittet av Mitt i bruset med Krys Johannes Schildt: Från barnskådis till internationell techjätte
Mitt i bruset går även att lyssna på som podd: