1515

Klarnas vd efter haveriet: ”Beror på handhavandefel”

Betalbolaget Klarna, med 87 miljoner kunder globalt, drabbades av ett tekniskt haveri under torsdagen där kunder kunde se andras uppgifter. Enligt Klarnas vd och medgrundare Sebastian Siemiatkowski berodde det på ett handhavandefel.

Foto:Jack Mikrut

Klarna drabbades under torsdagen av stora tekniska problem i sin app, vilket Di först kunde uppmärksamma. Det innebar att användare loggades in på andra kunders konton och därigenom se känsliga uppgifter som deras betalnings- och köphistorik samt postadress. Användarna kunde också se delar av de bankuppgifter som kopplats till Klarna, men inte hela kontonumret.

Enligt ett offentligt uttalande från Klarna var det en självförvållad incident som drabbade omkring 90 000 användare under 31 minuter. Klarna blockerade sedan inloggningen till appen.

”Orsaken var ett handhavandefel och alltså inte ett resultat av en attack utifrån. Det resulterade i att slumpmässig användardata blev synlig för fel användare vid inloggning i appen, det har alltså inte varit möjligt att få tillgång till en specifik användares data. Tack vare att orsaken till problemet identifierades snabbt så vidtog ansvariga team omedelbara åtgärder”, säger Klarnas vd Sebastian Siematkowski i ett uttalande.

Läs mer: Stort teknikhaveri hos Klarna när kunder såg andras uppgifter – FI har kontaktat bolaget

Enligt bolaget drabbade felet app-användare och inte betalningstjänster, Klarna-kortet och kassorna hos bolagets e-handlare. Felet hade kommit ut i en uppdatering av appen och upptäcktes efter 15 minuter. 

Problemet sträckte sig över flera länder där reaktioner strömmade in på Twitter. Klarna hade under dagen anmält händelsen till Finansinspektionen då myndigheten ska underrättas vid allvarliga händelser på grund av Betaltjänstlagen. Enligt Klarna har relevanta myndigheter informerats och bolaget har identifierat vilka kunder som påverkats av händelsen för att ta kontakt med dem.

”Det är viktigt att understryka att datan som exponerats varit helt slumpmässig, och inga kort- eller bankkontouppgifter har varit synliga. Ur ett gdpr-perspektiv har endast icke-känsliga personuppgifter varit synliga. Med det sagt så förstår vi att vad som upplevs som känslig information är högst individuellt, och våra ambitioner för datahantering sträcker sig dessutom långt längre än gdpr”, meddelar Sebastian Siemiatkowski.

Först vid 17:30-tiden började appen fungera igen. Klarna ska nu genomföra en granskning av systemen och processer för att se till att samma fal inte uppstår igen.

Under dagen framkom också uppgifter om att Klarna planerar att ta in mer investeringar där den japanska jätteinvesteraren Softbank ska leda rundan. Di erfar att bolagets värdering kommer att närma sig 50 miljarder dollar, motsvarande 415 miljarder kronor, vilket överstiger Spotifys nuvarande börsvärde. 

Läs mer: Uppgifter till Di: Klarna värderas högre än Spotify


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend Group får en flygande start i Finland

Under senaste året har uppstickaren och innovatören SaveLend Group gått från klarhet till klarhet. Efter en lyckad börsnotering och en stadig ström av nya kunder, samarbeten och förvärv, har SaveLend Group satt upp nya finansiella mål och utvecklat sin tillväxtstrategi. Nu siktar företaget på att ytterligare stärka sin närvaro i Europa, med särskild tonvikt på Finland.

Mer om SaveLend Group 

P2P-investeringsaktören SaveLend Groups nya finansiella mål innebär att verksamheten ska nå minst 300 miljoner kronor i omsättning till 2025. Den tidigare målsättningen på 25 procent organisk tillväxt per år har företaget nått med råge, vilket har resulterat i att man också introducerat ett lönsamhetsmått om 25 procent EBITDA-marginal till 2025. 

– Vi befinner oss i en expansiv fas och våra mål är tydliga, vi ska fortsätta på det här spåret och sikta högre och högre, resonerar vd Ludwig Pettersson.

Nya förvärv och partnerskap

De senaste nyheterna inkluderar förvärvet av P2P-pionjären Fixura Ab Oy och ett partnerskap med Bruk Financial Services Oy i Finland. Ludwig berättar att Fixura – som specialiserar sig på investeringar i eurokrediter – är det äldsta P2P-företaget i Norden och därmed sitter på kritisk affärsdata, såväl kring den finska marknaden men också P2P-kunder i stort. 

– Detta är ett förvärv som ger oss en flygande start och öppnar upp för en betydligt större marknad. Fixuras vässade kompetens och omfattande data, i kombination med den teknik vi redan har på plats, gör att vi mycket snabbt kan komma igång på den finska marknaden.

En win-win för båda

Samarbetet med fintech-bolaget Bruk skapar i sin tur en distributionskanal för fakturaköp och förmedling av kapital i Finland. SaveLend Group blir i och med samarbetet Bruks lösning för fakturaköp och dessa finansieras genom investeringsplattformen SaveLend.se. Detta innebär att partnerskapet är en win-win för båda företagen.

– Samarbetet med Bruk har verkligen fina synergier, vi blir deras lösning för fakturaköp och de blir vår kanal för att nå ut brett direkt, det är en stor fördel med att samarbeta med en redan etablerad aktör, säger Ludwig Pettersson.

Fortsätter utveckla sina marknader

Framöver är SaveLend Groups mål att fortsätta utveckla sina existerande marknader, men också att ta ett bredare perspektiv. Riktningen är ännu inte uttagen till 100 procent, men enligt Ludwig finns en tydlig vision om att vara en synlig aktör som erbjuder krediter som tillgångsslag, på hela den europeiska marknaden. Exakt hur fort det kommer att gå vill han dock inte spekulera i. 

– Det beror på de marknader vi söker oss till; varje expansion kräver att verksamheten får slå rot ordentligt så att den kan komma i rullning.

I Finland har emellertid SaveLend Group bevisligen en mycket bra grund för att snabbt komma igång – samarbetet med Bruk förväntas ge över 10 miljoner kronor i omsättning redan under nästa år och förvärvet av Fixura väntas resultera i en positiv utveckling för SaveLend Group i stort, med en omsättning på 20 miljoner kronor under 2022. 

– Det är en spännande balansgång att expandera på ett sunt sätt, utan allt för mycket växtvärk, men vi ser mycket positivt på framtiden, avslutar Ludwig.

Läs mer om SaveLend Groups expansionsplaner  

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?