1515
Annons

Klarnas vd: ”Bankernas bolånemarginaler är hotade”

Bankernas fina bolånemarginaler kan kollapsa inom några år. Det spår Klarnas grundare och vd Sebastian Siemiatkowski på Sthlm Tech Fest på måndagen.

Tech Fest-arrangören Tyler Crowley (tv) och Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski på scen vid måndagens Sthlm Tech fest.
Tech Fest-arrangören Tyler Crowley (tv) och Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski på scen vid måndagens Sthlm Tech fest.Foto:Amanda Lindgren

Klarnas grundare och vd Sebastian Siemiatkowski har gjort det igen. För andra året i rad levererar han en mörk spådom om storbankernas framtid från scen på Sthlm Tech Fest.

”Hur långt bort är vi från en app som ställer frågan ’Vill du ha lägsta bolån för din personliga kreditrisk?’ med en knapp som det står ’ja’ på? Fem år? Jag tror inte att det är mer än två år bort! Det kommer att slå hårt mot bankernas vinstmarginal”, sa han från scen.

Läs fjolårets utspel här: SEB-vd:n under attack från finans-startups

Bolaget Lånbyte (NTL) hade precis presenterat sin app under paneldiskussionen ”framtiden för fintech”. De jobbar med att just sänka räntan på hushållens bolån genom att snabbt göra en kreditbedömning och förhandla ner folks bolån med bankerna.

Jag tror definitivt att bankernas marginaler på bolån är hotade.

I en intervju med Di Digital efter paneldiskussionen utvecklade Sebastian Siemiatkowski sina tankar:

”Det är bara grundläggande ekonomisk teori. Vi ser ju att inträdesbarriärerna minskar. Att rörligheten och transparensen ökar. Det kommer driva ner marginalerna”, säger han.

Är bankernas bolåneaffär hotad?

”Jag tror definitivt att bankernas marginaler på bolån är hotade. Jag har sett en del data som visar att det finns stora felprissättningar på bolåneräntor för vissa kundsegment.”

Du nämnde även EU:s nya PSD2-direktiv från scen?

”Ja! Det är helt otroligt att detta röstats igenom. Det var ju mycket lobbyverksamhet kring PSD2-direktivet. Bankerna var emot det. Fintechbolag och konsumenter var för. Även vi på Klarna (NTL) var för.”

Det kanske inte är bra för Klarna.

Vad får det för konsekvenser?

”Den här lagen ska ju implementeras först 2018, så vi får väl se. Men den innebär att om ett bolag får kundens godkännande så kan de använda all den information som banken har om dem. Det öppnar upp för alla möjliga nya tjänster.”

Hur påverkas Klarna av detta?

”Det får vi se. Vi engagerade oss mer som samhällsmedborgare än som företag i detta. Vi är ju ganska stora nu. Kanske kommer detta innebära att vi får fler konkurrenter. Det kanske inte är bra för Klarna. Men det är bra för konsumenterna.”

Är det enbart dåligt för storbankerna?

”Nej. Bankerna ligger ju långt fram i Sverige med tjänster som Swish och SEB:s investering i Tink. De måste se detta som en möjlighet att lansera nya tjänster ute i Europa.”

”Airbnb för husbilar” går samman med svensk konkurrent

Det schweiziska bolaget Mycamper ville slå sig in på campingmarknaden i fjol, med sin tjänst som låter kunder hyra ut husbilar och husvagnar till varandra. Nu investerar de i stället i sin svenska branschkollega Housecar – för att växa i Norden.

Grundarna bakom Housecar. Översta raden från vänster: Nicolas Cohen och Rickard Magnusson. Nedersta raden från vänster: Anders Lisspers och Farshad Tajik.
Grundarna bakom Housecar. Översta raden från vänster: Nicolas Cohen och Rickard Magnusson. Nedersta raden från vänster: Anders Lisspers och Farshad Tajik.Foto:Press.

Under 2020 lanserade det schweiziska bolaget Mycamper sin tjänst i Sverige. Deras plattform är ett sorts ”Airbnb för husbilar och husvagnar”, där privatpersoner kan hyra ut campingfordon till varandra. Affärsmodellen består av att bolagen tar runt 20 procent av uthyrningskostnaden i avgift. 

Men det har funnits flera lokala aktörer på marknaden, som fick ett uppsving i fjol när många svenskar valde att fira sin semester på hemmaplan i spåren av coronapandemin. 

Nu investerar Mycamper i sin svenskgrundade branschkollega Housecar.

”Vi är imponerade över deras snabba tillväxt. Strategiskt är det en stor fördel för oss att investera i ett grundarteam som kan den nordiska marknaden. Tillsammans är vi övertygade om att vi på ett effektivt sätt kommer att kunna skala”, säger Michele Matt vd för Mycamper, i en kommentar.

Läs mer: ”Airbnb för husvagnar” rullar ut – vill lifta med svemester-trenden

Affären är värd runt 5 miljoner kronor, vilket innebär att Mycamper blir delägare i Housecar tillsammans med grundarna.

Målsättningen är nu att tillsammans bygga den största delningstjänsten för fritidsfordon i Norden. Det kommer ske under svenska Housecars varumärke, dit det schweiziska bolaget flyttar alla sina tillgångar.

Redan före coronapandemin var Sverige dock det land i Europa med flest campingfordon per capita. Det finns i dag 100 000 husbilar och 290 000 husvagnar i landet.

”2021 har börjat fantastiskt. Vi är nära att nå förra årets bokningar redan nu”, säger Rickard Magnusson, vd och medgrundare på Housecar.

De tre andra grundarna bakom bolaget är Nicolas Cohen, Farshad Tajik och Anders Lisspers. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera