1515
Annons

Klarnas vd: ”Bankernas bolånemarginaler är hotade”

Bankernas fina bolånemarginaler kan kollapsa inom några år. Det spår Klarnas grundare och vd Sebastian Siemiatkowski på Sthlm Tech Fest på måndagen.

Tech Fest-arrangören Tyler Crowley (tv) och Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski på scen vid måndagens Sthlm Tech fest.
Tech Fest-arrangören Tyler Crowley (tv) och Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski på scen vid måndagens Sthlm Tech fest.Foto:Amanda Lindgren

Klarnas grundare och vd Sebastian Siemiatkowski har gjort det igen. För andra året i rad levererar han en mörk spådom om storbankernas framtid från scen på Sthlm Tech Fest.

”Hur långt bort är vi från en app som ställer frågan ’Vill du ha lägsta bolån för din personliga kreditrisk?’ med en knapp som det står ’ja’ på? Fem år? Jag tror inte att det är mer än två år bort! Det kommer att slå hårt mot bankernas vinstmarginal”, sa han från scen.

Läs fjolårets utspel här: SEB-vd:n under attack från finans-startups

Bolaget Lånbyte (NTL) hade precis presenterat sin app under paneldiskussionen ”framtiden för fintech”. De jobbar med att just sänka räntan på hushållens bolån genom att snabbt göra en kreditbedömning och förhandla ner folks bolån med bankerna.

Jag tror definitivt att bankernas marginaler på bolån är hotade.

I en intervju med Di Digital efter paneldiskussionen utvecklade Sebastian Siemiatkowski sina tankar:

”Det är bara grundläggande ekonomisk teori. Vi ser ju att inträdesbarriärerna minskar. Att rörligheten och transparensen ökar. Det kommer driva ner marginalerna”, säger han.

Är bankernas bolåneaffär hotad?

”Jag tror definitivt att bankernas marginaler på bolån är hotade. Jag har sett en del data som visar att det finns stora felprissättningar på bolåneräntor för vissa kundsegment.”

Du nämnde även EU:s nya PSD2-direktiv från scen?

”Ja! Det är helt otroligt att detta röstats igenom. Det var ju mycket lobbyverksamhet kring PSD2-direktivet. Bankerna var emot det. Fintechbolag och konsumenter var för. Även vi på Klarna (NTL) var för.”

Det kanske inte är bra för Klarna.

Vad får det för konsekvenser?

”Den här lagen ska ju implementeras först 2018, så vi får väl se. Men den innebär att om ett bolag får kundens godkännande så kan de använda all den information som banken har om dem. Det öppnar upp för alla möjliga nya tjänster.”

Hur påverkas Klarna av detta?

”Det får vi se. Vi engagerade oss mer som samhällsmedborgare än som företag i detta. Vi är ju ganska stora nu. Kanske kommer detta innebära att vi får fler konkurrenter. Det kanske inte är bra för Klarna. Men det är bra för konsumenterna.”

Är det enbart dåligt för storbankerna?

”Nej. Bankerna ligger ju långt fram i Sverige med tjänster som Swish och SEB:s investering i Tink. De måste se detta som en möjlighet att lansera nya tjänster ute i Europa.”


Innehåll från Mpya DigitalAnnons

Mjukvaruutveckling med betoning på ”mjuk”

När Anton Gunnarsson hos Mpya Digital tog steget in i karriären inom mjukvaruutveckling, låg hans fokus på de tekniska aspekterna. Idag har han nått nya insikter och är övertygad om att betoningen bör ligga någon helt annan stans. 

När Anton började sin karriär var han den första att kasta sig över alla böcker om kodning och programmering, och han lyssnade noga på alla som predikade om testutveckling och andra nymodigheter om teknik och kod. 

– Jag var insnöad i tekniken. Visst, jag lärde mig massor, men ju mer jag jobbar med utveckling  inser jag att den sociala delen av vårt yrke är vad som verkligen betyder något. Det är trots allt i interaktionen med andra som de flesta nya idéer uppstår, understryker Anton, som är Web Developer hos Mpya Digital. 

Tyvärr är det inte helt lätt att skapa miljöer som främjar just det. Brist på tillit och trygghet är något som ofta kan saknas. Men vad är det som gör att man känner sig trygg? Antons övertygelse är att det handlar om att våga vara sårbar och våga prata om känslor. Men som det ser ut idag är det mycket enklare att argumentera om tekniska detaljer än att vara uppriktig med hur man känner. 

– Vilket kanske inte förvånar någon. Men det som förvånar i alla fall mig är att så få ser kraften i att prata om hur man känner eller hur man mår. Att det leder till en bättre miljö för kreativ utveckling och innovativ kod. 

Han tycker att det är dags att vi vågar prata mer om hur det är att vara människa i en tekniktung bransch; hur man ska göra för att må bra och hur man hittar modet att bli den bästa versionen av sig själv, istället för att bara prata om teknik och programmering. 

– Men att använda empati och sårbarhet för att hjälpa sig själv och andra är inte bara utelämnande, det är också skrämmande. Jag vet, för jag jobbar med det varje dag! Men att prata om riktiga känslor och mjuka värden gör att vi bygger förtroende och förståelse för varandra. Vilket i sin tur gör att den där tryggheten växer. Tryggheten att vara sig själv. Tryggheten som gör att vi blir modiga och vågar leda oss själva och andra. Och på köpet växer vi som människor och som team, inte bara som utvecklare. I ordet mjukvaruutveckling finns ordet ”mjuk”. Jag tycker vi ska våga ta fasta på det, avslutar han bestämt. 

Läs mer om Mpya här 

 

Mer från Mpya Digital

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mpya Digital och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?