1515

Klarnas medgrundare tar plats i styrelsen för lastbilsutmanare

Svenska Einride utvecklar en fjärrstyrd ellastbil för godstransport. Nu träder Klarnas medgrundare Niklas Adalberth in i bolagets styrelse.

Niklas Adalberth går in i styrelsen för lastbilsbolaget Einride.
Niklas Adalberth går in i styrelsen för lastbilsbolaget Einride.Foto:Jack Mikrut

Lastbilsutmanaren Einride grundades av Robert Falck, Linnéa Kornehed och Filip Lilja 2016. På sikt är det tänkt att de eldrivna fordonen ska bli helt autonoma, men de styrs i dag av en operatör på distans. Bolaget har kundkontrakt med bland annat SKF, Oatly, Lidl och Electrolux.

Klarnas medgrundare Niklas Adalberths välgörande stiftelse Norrsken investerade tidigt i Einride. Norrsken var även med när Einride i maj i år genomförde sin största kapitalanskaffning hittills, på totalt 930 miljoner kronor.

Nu väljs Niklas Adalberth in som styrelseledamot i Einride.

”Vi har stöttat Einride sedan dag ett och jag är oerhört glad att nu kunna fördjupa samarbetet och fortsätta stödja Einride i deras uppdrag att förändra synen på vägtransporter, genom att göra den mer kostnadseffektiv, säker och hållbar. Einride uppdaterar inte bara gammal transport för att passa ett nytt syfte, utan stöper om framtidens frakt”, säger Niklas Adalberth i ett uttalande. 

Niklas Adalberth ersätter Christian Lagerling, medgrundare av GP Bullhound, som ledamot.

”Med Niklas passion för hållbarhet och omfattande kunskap om hur man snabbt kan skala ett bolag globalt, kommer han att spela en nyckelroll när vi fortsätter att bygga på vårt starka momentum. Vi är mycket tacksamma för Christians ovärderliga stöd de senaste tre åren och kommer hålla nära kontakt med honom”, meddelar Robert Falck, vd och medgrundare i Einride. 

Niklas Adalberth startade stiftelsen Norrsken 2016 för att lyfta den så kallade impact-sektorn, som består av bolag som främjar samhället och samtidigt ska tjäna pengar. Hittills ska han ha lagt över 1 miljard kronor av sina privata medel i projektet. Norrsken har också utmynnat i fonden Norrsken VC som dragit in externt kapital och som stängde med en storlek 1,2 miljarder tidigare i år.

Övriga i Einrides styrelse är ordföranden Anders Böös, Karin Markides, Ted Persson, Marek Kiisa, medgrundaren Linnéa Kornehed och Marc Llistosella.

Läs mer: Svenska lastbilsutmanaren tar in nästan 1 miljard – Maersk och Soros köper in sig

 


Innehåll från EOSAnnons

Industriell 3D-printing i metall öppnar upp för många nya möjligheter

Värmeväxlare, kopparapplikation och EOS Digital Factory.
Värmeväxlare, kopparapplikation och EOS Digital Factory.

Industriell 3D-printing, även kallat additiv tillverkning, är en precis, effektiv och tillförlitlig metod som klarar komplex design och är överlägsen traditionella tillverkningsmetoder när det kommer till att optimera produktion inom tillverkningsindustrin. Världsledande teknikleverantören EOS har nyligen inlett ett utvecklingspartnerskap med Audi, och det är bara ett av alla sätt där de hjälper kunder världen över med en mer effektiv produktion i både plast och metall.

EOS är internationellt ledande inom additiv tillverkning och erbjuder maskiner och support till servicebyråer och kunder inom stora tillverkningsindustrier som olja och gas, flyg-, fordon- och medicinteknik – industrier som står inför ständigt växande utmaningar såsom krav på resurseffektivitet, logistik och optimering.

Industriell 3D-tillverkning öppnar upp för många nya möjligheter och de senaste åren har intresset varit stort för just metall-3D-skrivare. EOS erbjuder, förutom 3D-skrivare, ett brett utbud av material som aluminium, titan, koppar och flertalet superlegeringar. Maskinerna finns i flera utföranden med en till fyra lasrar och varierande byggvolymer och automatiseringsgrad

– Med hjälp av en pulverbäddslaser appliceras tunna lager med metallpulver som sedan smälts till den geometri som användaren efterfrågar. En stor fördel med additiv tillverkning är att man kan skapa väldigt komplexa geometrier i ett stycke utan att behöva sätta samman flera komponenter. Pulverlagren är så tunna som 0,02-0,08 millimeter per lager, vilket ger ett väldigt precist resultat. Materialet och kraven på applikationen styr vilken lagertjockleck som används, säger Jesper Bjarneteg, Field Service Engineer, EOS.

Utvecklingspartnerskap med Audi

EOS M 400 är en av de större metallskrivarna i produktportföljen. Med 1000 watt lasereffekt är den optimal för serietillverkning av stora metalldelar, något som kommit väl till pass i och med samarbetet med Audi – som de benämner som ett utvecklingspartnerskap. Syftet är nämligen inte bara att bistå med system och processer, utan att även stötta dem med kunskap och utbildning i additiv tillverkning.

Jesper Bjarneteg tror att just kunskapen är central för att fler företag ska våga ta steget och investera i tekniken.

– Traditionell tillverkning är inte nödvändigtvis gynnsam men många är låsta till den design de haft innan. De vågar inte riktigt göra den stora investering det initialt är, även om de på längre sikt kommer vara en bra affär. Additiv tillverkning innebär stora materialbesparingar, kortare ledtider, större skalbarhet, effektivisering och optimering av produktionen. En annan fördel är att man slipper vara beroende av underleverantörer.

Ett helhetskoncept

Utvecklingen sker i en rasande fart och där man för fem år sedan använde tekniken för prototyper sker den nu i produktionsfas. I och med Industri 4.0 har EOS jobbat mot att digitalisera, effektivisera och analysera hela produktionsflödet.

– Vi har en lokal närvaro i Sverige och lång erfarenhet i branschen. Vi är inte bara maskinleverantör utan ger även support på en bredare skala och kan leverera ett helhetskoncept med stöttning hela vägen, avslutar Jesper.

Läs mer om EOS metall-3D-skrivare här 

Mer från EOS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EOS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?