1515
Annons

Klarnas förre toppchef tar klubban i Budbee

Budbolaget Budbee, vars värdering närmar sig ”unicorn”-status, har utsett Knut Frängsmyr till ny styrelseordförande. Det framgår av ett pressmeddelande.

Knut Frängsmyr, ny ordförande för budbolaget Budbee.
Knut Frängsmyr, ny ordförande för budbolaget Budbee.

Frängsmyr har varit styrelsemedlem i Budbee och ersätter grundare och vd Fredrik Hamilton som agerat tillförordnad ordförande. Hamilton återgår nu till att vara vanlig ledamot utöver sin vd-roll.

Frängsmyr har tidigare varit vice vd på Klarna, men lämnade posten under hösten 2021, efter sju år på posten och totalt nio år på bolaget, vilket Di Digital var först med att rapportera. Han uppger sig nu se fram emot att ”leverera på den ambitiösa tillväxtplan som Budbee följer”. 

I maj stod det klart att Budbee tagit in 400 miljoner kronor i riskkapital från existerande ägare som Kinnevik, H&M och Stena. Priset på de nyemitterade aktierna indikerade att värderingen på hela bolaget steg till 7,3 miljarder kronor. Bolaget närmar sig därmed ”unicorn”-status, det vill säga en värdering på över en miljard dollar.

”Till skillnad från marknaden så fortsätter vi att växa kraftigt”, sa bolagets kommunikationschef Ann Sonne till Di Digital då.

Budbee erbjuder både leveranser hem till dörren och för upphämtning i paketskåp inom e-handeln. 

King-veteranernas spelstudio säljs till leksaksjätte

De lämnade King för att starta eget. Redan efter tre år säljs spelstudion Nørdlight till den kanadensiska leksaksjätten Spin Master. 

Till höger: Nørdlights medgrundare Daniel Rapp, Simen Sandvaer och Olle Bäck.
Till höger: Nørdlights medgrundare Daniel Rapp, Simen Sandvaer och Olle Bäck.Foto:Montage

Efter åtta år på speljätten King lämnade Olle Bäck och Simen Sandvaer för att starta en egen spelstudio med större kreativ frihet. Tillsammans med Daniel och Magnus Rapp, som tidigare investerat i spelstudios från bland annat Skövde spelhögskola, samt Carl Bjerkne, tidigare produktchef och affärsutvecklare på King, lanserade de Nørdlight 2019. 

Sedan dess har man samarbetat med spelstudion Noid, som ägs av den kanadensiska speljätten Spin Master. Här har Nørdlight tagit fram och testat olika spelidéer kring ett mobilspel om Rubiks kub, vars varumärke ägs av Spin Master. 

I höstas gick även Spin Master och Almi in i Nørdlight efter en investering om totalt 10 miljoner kronor. Men nu är livet som självständig spelstudio över. Nørdlight säljs till Spin Master för hemlig summa. 

”Vi vill satsa helhjärtat på vårt samarbete med Spin Master och systerstudion Noid. Projektet vi gör med dem ser vi som början på ett spännande äventyr och att realisera ett stort projekt som Rubiks kub förtjänar och kräver stora muskler”, säger Nørdlights vd Olle Bäck. 

Ni betonade ju friheten i att vara självständiga när ni startade Nørdlight. Varför inte ta in pengar istället för att sälja?
”Vi har hittat ett så bra partnerskap med Spin Master och Noid. Vi känner oss trygga över att få ha kvar vår självständighet och delar samma värderingar kring att bygga spel och hur man behandlar anställda.” 

Största ägare vid försäljningen är grundarna Olle Bäck och Simen Sandvaer samt Daniel och Magnus Rapp via bolaget Double Dragon Innovation. 

Vid bolagets senaste kapitalanskaffning hösten 2021 värderades Nørdlight till 40 Mkr. Bolaget har tagit in runt 15 Mkr i riskkapital sedan start. 

På sikt ska Nørdlight avvecklas som ett eget aktiebolag för att bli en del av Spin Master. Även framöver kommer spelstudion fortsätta fokusera på arbetet med Rubiks kub. 

”Vårt mål är att det här spelet ska bli en lika självklar app som Candy Crush eller Clash och of Clans”, säger Olle Bäck. 

Under 2021 omsatte Nørdlight strax under 2 Mkr och gjorde en förlust på 237.000 kronor. Bolaget sysselsätter 12 medarbetare. Samtliga kommer att jobba kvar.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera