1515

Klarnamiljardären lyfter 100 bolag som ska rädda världen

Klarnas grundare Niklas Adalberth har på några år seglat upp som Sveriges främsta ”impact investerare”. Nu listar hans stiftelse Norrsken 100 nordiska startupbolag vars affärsidé kan få en bestående positiv inverkan på världen. 

Norrskens grundare Niklas Adalberth och vd Erik Engellau-Nilsson.
Norrskens grundare Niklas Adalberth och vd Erik Engellau-Nilsson.

Uttrycket ”impact investment” förvirrar fortfarande många i näringslivet. Men egentligen är grundidén varken ny eller särskilt komplicerad. Det rör sig om investeringar i unga bolag vars affärsidé kan få en positiv bestående inverkan på världen. I många fall handlar det om innovationer inom förnybar energi, återvinning eller minskning av svinn.

”Vi tror att kraften i företagande och entreprenörskap kan vara nyckeln till att lösa de största samhällsutmaningarna”, säger Erik Engellau-Nilsson, vd för Norrsken Foundation. 

Stiftelsen grundades 2016 av Niklas Adalberth, en av de tre grundarna bakom betalbolaget Klarna. Han har personligen donerat 700 miljoner kronor till stiftelsen, pengar som ska räcka för att täcka löner, kontorshyra och annat i 40 år. I stiftelsens lokaler, Norrsken House på Birger Jarlsgatan, sitter 120 olika startups som jobbar för att lösa samhällsutmaningar med hjälp av ny teknik och entreprenörskap. Totalt tog de in 600 Mkr i riskkapital från externa investerare under 2018.

Norrsken har även en egen investeringsfond i vilken man tagit in 250 miljoner kronor. Pengarna kommer främst från miljardärer som Daniel Wellingtons grundare Filip Tysander, Mojangs medgundare Carl Manneh och Sebastian Knutsson från King. Totalt har Norrsken investerat i 16 bolag med världsförbättrande ambitioner. Några exempel är: flykting-apparna Welcomeapp och Just Arrived, Karma och Matsmart, som minskar svinn i matsektorn, och Kognity, som jobbar med digitala läroböcker. 

”I dag mäts framgång ofta enbart i termer av värdering och tillväxt. Vi tycker att man missar en dimension, nämligen påverkan som bolag har på samhället. Därför vill vi lyfta fram impact-startups, bolag vars själva affärsmodell är att lösa samhällsutmaningar eller miljö- och klimatproblem”, säger Erik Engellau-Nilsson.

För att lyfta fram positiva exempel har Norrsken gått igenom nordiska impactbolag och rankat dem baserat på potentialen till inverkan i affärsmodellen. De har tittat på hur användarupplevelsen och produkten ser ut, hur skalbar lösningen är och försökt uppskatta hur stora möjligheter grundarna bakom bolaget har att lyckas. 

Resultatet är Norrskens ”Impact 100”-lista som Niklas Adalberth presenterar under torsdagen, i samband med Di Impact Summit i Åre (se faktaruta). Drygt 60 procent av bolagen från Sverige medan resten kommer från övriga Norden. Fyra av tio bolag har kvinnliga grundare, vilket är en betydligt högre andel än i startupsektorn överlag. 

”Vi har samlat dessa bolag för att göra det enkelt för personer som letar efter syftesdrivna jobb och för att visa på den samlade positiva kraft som de här bolagen tillsammans utgör”, säger Erik Engellau-Nilsson.

Minst tre av bolagen, Trine, Eneo och Bright Sunday, jobbar med att påskynda övergången till hållbar energiproduktion. Men blandningen är stor. Doctrin jobbar med att effektivisera vården, Acuminor med att minska penningtvätt, och Grace Health har som mål att att bygga nya hälsolösningar för kvinnor i fattiga områden.

”Det här är startskottet på ett arbete som kommer att kulminera i Impact Week, som går av stapeln i slutet av september”, säger Erik Engellau-Nilsson.

Nästa månad öppnas Norrskens hemsida för nomineringar av andra företag som de har missat. Besökare inbjuds även att rösta fram kandidater till de som har chans att vinna under Impact Week.

Faktaruta: Norrskens Impact 100-lista:

1928 Diagnostics
29k
Acuminor
Add Truly
ADDI Medical
Alex Health
Altered
AppJobs
Be My Eyes
Bloodlink
Blue Call
Blueye
Bright Sunday
Brighter
BYON8
Cellink
Ceretai
CHOOOSE
Coala life
Cross Technology Solutions
Cuviva
Deligate
Develop Diverse
Differchat
Doctrin
Dragonbox
Drug Stars
EdQu
Einride
Elsa
Emmy Clothing Company
EMPE Diagnostics
Empower
Eneo
Engaging Care
Enyday
EpiShine
Fifth Corner Inc. Oy
Flow Neuroscience
Funzilife
Globhe
GoFrendly
Grace Health
Greeneley
Handiscover
Hygglo
ICEYE
Ignitia
Impactpool
JodaCare
Kamu Health
Kara Connect
Karma
Kognity
Kokoa
Learning to Sleep
Learnox
Listen
MapLauncher
Matsmart
Medituner
Meru Health
Mightifier
Miiskin
Mimbly
Minnmera
Monsenso
Nabobil
No isolation
Noona
Nord Sense
Normative
Northvolt
Nuuka
Nuvoair
Orbital Systems
Panion
PantaPå
Pawa
Prion
QuizRR
ResQ Club
Sellpy
Sidekick Health
Skymining
Someturva
Strawbees
The Good Fridge
Tibber
Too Good to Go
Total Ctrl
Trine
Trustrace
Used By
Visiba care
Welcome app
Whywaste
Winningtemp
Worldfavor
Woshapp


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?