1515

Klarnamiljardären lyfter 100 bolag som ska rädda världen

Klarnas grundare Niklas Adalberth har på några år seglat upp som Sveriges främsta ”impact investerare”. Nu listar hans stiftelse Norrsken 100 nordiska startupbolag vars affärsidé kan få en bestående positiv inverkan på världen. 

Norrskens grundare Niklas Adalberth och vd Erik Engellau-Nilsson.
Norrskens grundare Niklas Adalberth och vd Erik Engellau-Nilsson.

Uttrycket ”impact investment” förvirrar fortfarande många i näringslivet. Men egentligen är grundidén varken ny eller särskilt komplicerad. Det rör sig om investeringar i unga bolag vars affärsidé kan få en positiv bestående inverkan på världen. I många fall handlar det om innovationer inom förnybar energi, återvinning eller minskning av svinn.

”Vi tror att kraften i företagande och entreprenörskap kan vara nyckeln till att lösa de största samhällsutmaningarna”, säger Erik Engellau-Nilsson, vd för Norrsken Foundation. 

Stiftelsen grundades 2016 av Niklas Adalberth, en av de tre grundarna bakom betalbolaget Klarna. Han har personligen donerat 700 miljoner kronor till stiftelsen, pengar som ska räcka för att täcka löner, kontorshyra och annat i 40 år. I stiftelsens lokaler, Norrsken House på Birger Jarlsgatan, sitter 120 olika startups som jobbar för att lösa samhällsutmaningar med hjälp av ny teknik och entreprenörskap. Totalt tog de in 600 Mkr i riskkapital från externa investerare under 2018.

Norrsken har även en egen investeringsfond i vilken man tagit in 250 miljoner kronor. Pengarna kommer främst från miljardärer som Daniel Wellingtons grundare Filip Tysander, Mojangs medgundare Carl Manneh och Sebastian Knutsson från King. Totalt har Norrsken investerat i 16 bolag med världsförbättrande ambitioner. Några exempel är: flykting-apparna Welcomeapp och Just Arrived, Karma och Matsmart, som minskar svinn i matsektorn, och Kognity, som jobbar med digitala läroböcker. 

”I dag mäts framgång ofta enbart i termer av värdering och tillväxt. Vi tycker att man missar en dimension, nämligen påverkan som bolag har på samhället. Därför vill vi lyfta fram impact-startups, bolag vars själva affärsmodell är att lösa samhällsutmaningar eller miljö- och klimatproblem”, säger Erik Engellau-Nilsson.

För att lyfta fram positiva exempel har Norrsken gått igenom nordiska impactbolag och rankat dem baserat på potentialen till inverkan i affärsmodellen. De har tittat på hur användarupplevelsen och produkten ser ut, hur skalbar lösningen är och försökt uppskatta hur stora möjligheter grundarna bakom bolaget har att lyckas. 

Resultatet är Norrskens ”Impact 100”-lista som Niklas Adalberth presenterar under torsdagen, i samband med Di Impact Summit i Åre (se faktaruta). Drygt 60 procent av bolagen från Sverige medan resten kommer från övriga Norden. Fyra av tio bolag har kvinnliga grundare, vilket är en betydligt högre andel än i startupsektorn överlag. 

”Vi har samlat dessa bolag för att göra det enkelt för personer som letar efter syftesdrivna jobb och för att visa på den samlade positiva kraft som de här bolagen tillsammans utgör”, säger Erik Engellau-Nilsson.

Minst tre av bolagen, Trine, Eneo och Bright Sunday, jobbar med att påskynda övergången till hållbar energiproduktion. Men blandningen är stor. Doctrin jobbar med att effektivisera vården, Acuminor med att minska penningtvätt, och Grace Health har som mål att att bygga nya hälsolösningar för kvinnor i fattiga områden.

”Det här är startskottet på ett arbete som kommer att kulminera i Impact Week, som går av stapeln i slutet av september”, säger Erik Engellau-Nilsson.

Nästa månad öppnas Norrskens hemsida för nomineringar av andra företag som de har missat. Besökare inbjuds även att rösta fram kandidater till de som har chans att vinna under Impact Week.

Faktaruta: Norrskens Impact 100-lista:

1928 Diagnostics
29k
Acuminor
Add Truly
ADDI Medical
Alex Health
Altered
AppJobs
Be My Eyes
Bloodlink
Blue Call
Blueye
Bright Sunday
Brighter
BYON8
Cellink
Ceretai
CHOOOSE
Coala life
Cross Technology Solutions
Cuviva
Deligate
Develop Diverse
Differchat
Doctrin
Dragonbox
Drug Stars
EdQu
Einride
Elsa
Emmy Clothing Company
EMPE Diagnostics
Empower
Eneo
Engaging Care
Enyday
EpiShine
Fifth Corner Inc. Oy
Flow Neuroscience
Funzilife
Globhe
GoFrendly
Grace Health
Greeneley
Handiscover
Hygglo
ICEYE
Ignitia
Impactpool
JodaCare
Kamu Health
Kara Connect
Karma
Kognity
Kokoa
Learning to Sleep
Learnox
Listen
MapLauncher
Matsmart
Medituner
Meru Health
Mightifier
Miiskin
Mimbly
Minnmera
Monsenso
Nabobil
No isolation
Noona
Nord Sense
Normative
Northvolt
Nuuka
Nuvoair
Orbital Systems
Panion
PantaPå
Pawa
Prion
QuizRR
ResQ Club
Sellpy
Sidekick Health
Skymining
Someturva
Strawbees
The Good Fridge
Tibber
Too Good to Go
Total Ctrl
Trine
Trustrace
Used By
Visiba care
Welcome app
Whywaste
Winningtemp
Worldfavor
Woshapp


Innehåll från HogiaAnnons

Stora fördelar med branschspecifik lösning för HR, lön och ekonomi

System för HR, lön och ekonomi är något alla företag behöver för att få verksamheten att fungera. Men beroende på vilken bransch man verkar inom ser behoven olika ut. Hogia har specialiserat sig på just branschinriktad expertis för att kunna ge sina kunder bästa möjliga stöd oavsett vilka utmaningar området innebär.

Alla företag har sina egna unika utmaningar och samma gäller för olika branscher. Ekonomi-, personal- och lönesystem är en stor del av många verksamheters dagliga arbete och något som fungerar allra bäst när det är väl anpassat. Hogia har därför nischat sig inom skräddarsydda helhetslösningar för olika branscher. Hogiagruppen består av 30 bolag med olika expertisområden. 

– Alla vi branschbolag inom Hogia vill jobba så nära våra kunder som möjligt och vara pålästa kring utmaningarna de möter i sin vardag. Varje bolag har sin branschspecifika support som kan sina kunders avtal och allt som rör lön och ekonomi inom det området, berättar Malin Karmteg, Sales Manager på Hogia Professional Systems.

Växer och krymper med kunderna

Förutom att ha stenkoll på allt från handelsavtal till kollektivavtal så erbjuder Hogia en helhetslösning tack vare ett brett utbud av branschinriktade programvaror. Hogia har även goda relationer med externa samarbetspartners inom olika nischer.

– Vi vill att våra lösningar ska vara hållbara över tid och att vår relation med kunden är ett långsiktigt partnerskap. Kunden ska kunna växa eller krympa i storlek med oss, och vi hjälper dem oavsett vilken fas de befinner sig i. Att få stötta en kund som förvärvar ett nytt bolag, går in i ett nytt verksamhetsområde eller omvandlar delar av sin verksamhet och kunna bidra med vår kunskap är något vi brinner för, säger Caroline Alfredsson, Sales Manager på Hogia Industrial Systems. 

– Vi har en styrka i att vi erbjuder en helhet och ett väldigt brett utbud. Vi kan erbjuda en lösning med terminalsystem, löne- och ekonomisystem och ett transportplaneringsystem till exempel. Sedan så underlättar det att vi pratar kundernas språk och kan både avtalen och terminologin i branschen, fyller Peter Törnqvist, Bolagschef på Hogia Public Systems, i. 

Tillgänglig support

Det personliga är något som genomsyrar hela verksamheten och något som blir särskilt synligt i Hogias support. Medarbetarna sitter i Stenungsund och kan nås inom ett par minuter via både mejl och telefon. Man får också prata med samma team varje gång vilket bygger upp ett förtroende, förklarar Malin Karmteg.

– Många kollegor i branschen går ifrån den personliga supporten men vi tror starkt på att man vill kunna ringa in och prata med någon utan att det ska vara telefonkö och svårt att komma fram. Vi har märkt att detta skapar trygghet och en nära relation till kunderna, avslutar hon.

Läs mer om Hogias lösningar här 

Läs mer om Hogias hållbarhetsarbete här 

 

Mer från Hogia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hogia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?