1515

Klarnagrundarens fond investerar i energisnåla datacenter

Ökad digitalisering kan å ena sidan bidra till att rädda klimatet genom minskat resande. Å andra sidan orsakar utbyggnad av energislukande datacenter till nya utsläpp. Därför investerar nu Klarnagrundaren Niklas Adalberths riskkapitalfond Norrsken VC i teknik för klimatsmarta datahallar.

De fyra grundarna och delägarna i Norrsken VC är (fr v) David Frykman, Agate Freimane, Niklas Adalberth och Tove Larsson.
De fyra grundarna och delägarna i Norrsken VC är (fr v) David Frykman, Agate Freimane, Niklas Adalberth och Tove Larsson.Foto:Evelina Carborn

Det Barcelonabaserade bolaget Submer har utvecklat en lösning som innebär att behovet av energi till datacenter halveras, enligt bolagets uppgifter. Dessutom minskar användningen av vatten för kylning av utrustningen med upp till 99 procent.

”Dataanvändningen använder mer och mer av den globala tillgången av el. Just nu är det en procent och det förväntas öka kraftigt. En starkt bidragande faktor är att kylningen av datacenter görs på ett traditionellt och ineffektivt sätt, i de allra flesta fall med luftkonditionering”, säger Alexander Danielsson, ansvarig för investeringen hos Norrsken VC.

Förenklat beskrivet går Submers teknik ut på att hårdvaran förvaras i en vätska med speciella egenskaper, som kyler ner utrustningen.

”Hårdvaran sänks ner i vad som ser ut som ett badkar med icke-ledande olja, som är biologiskt nedbrytbar. I den miljön är kravet på kylning mycket lägre. Submer har hittat en särskild komposition av oljan som passar för syftet och dessutom gör att hårdvaran håller mycket längre än annars.”

Den nya tekniken innebär också att datacenter i framtiden kan byggas mer kompakta och därmed även kräver mindre ytor än idag.

Submer grundades 2015 och uppger att de har kunder som Airbus och datacenterföretaget Digital Realty med huvudkontor i San Francisco.

Nu går riskkapitalfonden Norrsken VC tillsammans med en grupp internationella investerare in med drygt 100 miljoner kronor (tolv miljoner dollar) i Submer. Norrsken VC har startats av Klarnagrundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken och är en miljardfond för investeringar i så kallade impact-bolag, det vill säga bolag som förutom att göra ekonomisk vinst också ska bidra till miljö- och samhällsnytta.

Läs mer: Han skapar miljardfond – ska rädda världen 

Att investeringen gjorts mitt under coronapandemin har påverkat processen, berättar Tove Larsson som är en av fyra grundare och delägare i Norrsken VC tillsammans med Niklas Adalberth.

Det gäller särskilt när det kommer till fondens arbete med att syna bolagets teknik, kommersiella potential och möjligheterna att expandera.

”Sedan vi lanserade Norrsken VC har vi sett ett större inflöde av idéer från andra länder runt om i världen. Det ställer nya krav på oss som investerare, särskilt under coronatider när vi ska jobba med bolag som är långt hemifrån. Vi har därför behövt vara kreativa för att kunna göra det i allra största utsträckning på distans – men det har samtidigt minskat avståndet till andra marknader, så vi kommer att jobba vidare med det även efter corona. På det sättet har avstånden krympt, eftersom man ändå träffar alla digitalt”, säger Tove Larsson.

Läs mer: Storbankerna kliver in i Norrskens miljardfond 

 


Innehåll från SeavusAnnons

8 tips för en smidig migration till Atlassian Cloud

Många känner redan till det faktum att Atlassian slutade att sälja sina lokala licenser från och med februari 2021. Om ni använder några Atlassian-verktyg med hosting så innebär det alltså att ni kan behöva byta till molnet snart. Oavsett storleken på er organisation så kan migrationsprocessen till Atlassian Cloud verka komplicerad och till och med läskig i vissa fall. Med rätt strategi, planering och utvärdering kan dock migrationen till molnet bli stressfri och utan driftstörningar. 

Som en auktoriserad Atlassian Enterprise Gold Solution-partner har Seavus certifierade ingenjörer kunskap och insikter om vad ni måste tänka på och förbereda för innan ni påbörjar migrationsprocessen, samt hur ni drar nytta av den.

Här kommer några av de bästa tipsen från Seavus experter, och ni bör vara uppmärksamma på dem när ni migrerar till Atlassian Cloud:

1.  Kolla upp juridiska problem med datalagring

Det första ni måste göra är att kolla upp eventuella juridiska problem som kan uppstå i samband med koppling till datalagring i Atlassian Cloud. Det är väldigt viktigt att tackla och lösa alla dessa problem innan ni börjar planera migrationsprocessen. Detta gör att ni kan vara säkra på att ni faktiskt kan byta till molnet innan ni påbörjar de förberedande aktiviteterna.

2. Informera användare om den kommande migrationen

Eftersom Atlassians verktyg oftast används på daglig basis är det av yttersta vikt att man informerar alla användare om den kommande migrationen och förbereder dem på de associerade förändringarna. Ni måste informera alla intressenter och användare att en migration till molnet planeras och vad de kan vänta sig av processen. Det ger dem tid att vänja sig vid tanken och förbereda sig på de kommande förändringarna. Vidare kommer detta även förbereda dem på UAT-delen.

3. Utvärdera er Atlassian-produkts tillgänglighet i molnet

Det är rekommenderat att öronmärka lite tid åt att utvärdera alla appar ni använder ovanpå Atlassian-produkterna och kontrollera deras tillgänglighet i molnet. Om något tillägg inte är tillgängligt så måste ni kolla upp och planera andra alternativ.

4. Bestäm användarautentisering 

När det kommer till autentisering av användare så måste ni slå fast önskad användarautentisering för molnet. Om SSO (single-sign-on) behövs måste molnsidan ställas in för det.

5. Planera användarmigration

En av sakerna ni måste vara uppmärksamma på är att bestämma hur ni ska migrera användare samt bekräfta migrationsvägen för användarna.

6. Välj rätt migrationsmetod

Ni måste se till att välja rätt migrationsmetod baserat på produkterna ni migrerar och huruvida ni redan har något på molnsidan.

7. Glöm inte att köra en testmigration

När ni migrerar till molnet är det viktigt att köra minst en testmigration efter vilken ett UAT genomförs.

8. Följ alla ändringar

Att migrera till molnet är en process, och därför är det fördelaktigt att ha en plats där man följer all relevant information. Vidare ska ni ta fram en steg för steg-bok för er test- och produktionsmigration.

Som ni redan vet är planering nyckeln till framgång vid migration till molnet. Om ni vill lära er mer om hur man gör denna process smidig, kostnadseffektiv och mindre tidskrävande så ska ni ansluta er till oss vid Atlassian Clould-workshop: Hur man förbereder en framgångsrik molnmigration 

 

Mer från Seavus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Seavus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?