1515
Annons

Klarnachef tar klubban i miljardvärderad snabbväxare

Klarnas expansionschef Camilla Giesecke blir ny ordförande i det miljardvärderade rakhyvelsbolaget Estrid. Hon ersätter investeraren och styrelseproffset Susanna Campbell.

Från vänster: Susanna Campbell på Estrids kontor, Estrids nya ordförande Camilla Giesecke och bolagets produkter.
Från vänster: Susanna Campbell på Estrids kontor, Estrids nya ordförande Camilla Giesecke och bolagets produkter.

”Camilla är jätteduktig och har en superrelevant erfarenhet”, kommenterar Susanna Campbell.

Hon uppger att hon blir kvar som ledamot i styrelsen.

”Jag lämnar ordförandeposten i Estrid på grund av tidsbrist, men sitter kvar i styrelsen. Jag är ju engagerad i flera hållbarhetssatsningar, bland annat Northvolt, som tar mycket tid och jag behöver få en mer rimlig arbetsbörda”, förklarar hon.

Ska du behålla dina aktier i bolaget?

”Estrid är ett jättebra bolag som jag tror stenhårt på. Jag har inga planer på att sälja andelar.”

Estrids nya styrelseordförande, Camilla Giesecke, är i dag expansionschef och tillförordnad operativ chef på betaljätten Klarna, där hon tidigare har varit finanschef. Hon uppges även ha stor erfarenhet av styrelsearbete i andra bolag.

”Camillas gedigna erfarenhet av styrelsearbete, tillsammans med sin spetskompetens inom expansion gör henne ytterst passande för posten som ordförande i detta skede”, säger Ben Eliass, vd och medgrundare på Estrid i ett uttalande.

Camilla Giesecke säger sig se fram emot att bana vägen för Estrids internationella expansion.

”Estrid befinner sig i en expansiv spännande fas. Jag ser fram emot att ta över ordförandeskapet och bistå Ben Eliass och ledningsgruppen med att ta över ännu fler marknader ”, säger Camilla Giesecke i ett uttalande.

Estrids affärsidé går ut på att sälja färgglada rakhyvlar på prenumerationsbasis. Bolaget, som grundades 2019, är idag verksamt på 16 marknader. Under 2021 ökade omsättningen med 93 procent till 225,9 Mkr.

Susanna Campbell vill inte sia om Estrids omsättning i år men uppger att bolaget ”växer på bra”. 

Tillväxten är dock inte gratis. Rörelseförlusten uppgick till 75,9 miljoner kronor 2021. I årsredovisningen för 2021 står posten ”Övriga externa kostnader”, vilket troligtvis till stor del består av marknadsföring, för 64 procent av utgifterna. 

För att fortsätta växa snabbt förlitar sig Estrid på riskkapital. 

I april i fjol tog bolaget in 150 Mkr i en finansieringsrunda som värderade bolaget till ungefär en miljard kronor innan tillskottet. 

Bland delägarna märks Cristina Stenbecks och Susanna Campbells gemensamma bolag Camsten, med 5,4 procent av aktierna. Andra kända investerare är Johan Blomqvist från Altor, spelmiljardären Fredrik Westers bolag Kichi Invest och Krygrundaren Josefin Landgård.

Innehåll från SEBAnnons

Här hyllas nytänkare och pionjärer inom hållbart entreprenörskap

Rafael Bermejo, från stiftelsen IFS, har i mer än ett kvarts sekel delat ut utmärkelsen Årets Nybyggare till framgångsrika företagare med utländsk bakgrund. Nu firas han själv som en av pristagarna vid The Next Awards, SEB:s tävling för att hylla hållbart entreprenörskap.

– Det känns fantastiskt. Det är faktiskt första gången som vi får ett pris för vårt arbete. Vi är bara en katalysator för massor av extremt, hårt arbetande, kreativa och duktiga människor som kommer från andra länder. Jag ser priset som ett sätt att hedra dem också, sade Rafael Bermejo vid prisutdelningen i september.

Priset The Next Awards instiftades 2021 med syftet att hylla nytänkare och pionjärer som kan skapa en bestående positiv förändring.

– Under mer än 165 år har SEB stöttat entreprenörskap i alla dess former. Det är en del av vår historia och grunden för välstånd och sysselsättning. Syftet med The Next Awards är att fira de entreprenörer som har utmärkt sig under de senaste tolv månaderna, att få se deras glädje smitta av sig och inspirera andra, sade SEB:s vd Johan Torgeby under finalen.

Priset delas ut i tre kategorier: ”New Ideas” som hyllar nytänkande idéer och initiativ, ”Transformation” som lyfter fram företag som gjort en betydande förändring och det tredje priset ”Community” går till föreningar och organisationer som gör skillnad genom att lösa olika samhällsproblem.

Det är i den sistnämnda kategorin som Rafael Bermejo och stiftelsen IFS belönas med en utmärkelse, som förutom äran består av en prischeck på 250 000 kronor, som vid finalen överlämnades av Johan Torgeby.

Biogummi från restprodukter i skogen

Vinnare i kategorin New Ideas blev Henrik Otendal, vd för företaget Reselo, som har utvecklat ett biogummi baserat på restprodukter från skogsindustrin.

– Vi använder rester som man i dag bara eldar upp och gör ett gummi av dessa. Det kan ersätta syntetiskt, fossilbaserat gummi i allt från skor till kläder och träningsutrustning, berättar han.

Som vinnare får Reselo en plats i SEB:s tillväxtprogram Greenhouse med skräddarsydd rådgivning anpassad till företaget.

– Att driva en startup är en ständig kamp för att komma igenom bruset och få kunder. Det här priset här ger oss extra synlighet och hjälper oss med det, säger Henrik Otendal.

Pristagarna i The Next Awards.
Pristagarna i The Next Awards.

Självrengörande golv för djurhållning

Priset i kategorin Transformation gick till företaget Moving Floor, som representerades av systrarna Peg Söderberg, vd, och Katja Lindvall, vice vd. Företaget utvecklar ett självrengörande system för djurhållning, som i dag exporteras över hela världen. De kallar sig själva för Sveriges långsammaste startupbolag. Idén väcktes redan 1996 av deras far Tommy Lindvall, som insåg att om djuren inte kan förflytta sig från sin gödsel måste golvet förflytta sig under djuren.

– Vi gör automatisk rengöring för lantbrukets djur vilket minskar gårdarnas klimatutsläpp och ger friskare djur genom minskad antibiotikaanvändning, säger Katja Lindvall.

Är du intresserad av att delta? Här kan du ansöka till The Next Awards 2023.   

 

Mer från SEB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEB och ej en artikel av Dagens industri

Spelutmanaren öppnar lyxkontor i London

LONDON. På bara några år har Sharkmob blivit en av Sveriges största arbetsgivare i spelsektorn, nu öppnar bolaget ett nytt kontor på exklusiv adress i London.

Med sin kinesiska ägare Tencent i ryggen skyndar bolaget på med att utveckla två nya spel samtidigt.

”Vi ska växa med upp till 200–250 anställda här”, säger Sharkmobs vd Fredrik Rundqvist.

Sharkmobs grundare vd:n Fredrik Rundqvist och Martin Hultberg, ip- och kommunikationschef, i ett gamingrum på nya kontoret i London.
Sharkmobs grundare vd:n Fredrik Rundqvist och Martin Hultberg, ip- och kommunikationschef, i ett gamingrum på nya kontoret i London.Foto:Richard Ryan
Medarbetare spelar Bloodhunt på Sharkmobs nya kontor i London.Foto:Richard Ryan
Medarbetare spelar Bloodhunt på Sharkmobs nya kontor i London.Foto:Richard Ryan
Cecilia Bäckman, finanschef på Avalanche.
Cecilia Bäckman, finanschef på Avalanche.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera