1515

Klarna-veteranen ska hjälpa storbankerna tackla bolåneutmanare

Nystartade fintechbolaget Stoer vill digitalisera storbankernas bolåneprocesser och förbättra deras försvar mot utmanarna på marknaden. Nu backas bolaget av tunga finansprofiler.

Pär Isaksson, vd och grundare av fintechbolaget Stoer.
Pär Isaksson, vd och grundare av fintechbolaget Stoer.Foto:Joey Abrait

Nya startupbolag håller på att skriva om spelreglerna på bolånemarknaden, som traditionellt har dominerats av storbankerna. När aktörer som uppstickaren Enkla rubbar balansen med låga räntor och snabba processer, måste bankerna uppdatera sina rutiner, menar Pär Isaksson, grundare och vd för det nystartade fintechbolaget Stoer.

”Ett modernt kundmöte är A och O. Jag tror att det är speciellt viktigt för den yngre generationen som är 25-30 år och ska köpa sitt första bolån. Det gäller oavsett om kundmötet sker i form av självbetjäning hemma i soffan eller på ett bankkontor”, säger han.

Läs mer: Enkla utmanar storbankerna med bolåneränta på 0,95 procent 

Stoers tjänst bygger på att erbjuda bankerna en digital infrastruktur som förenklar och effektiviserar bolåneprocessen i allt från ansökningar till appar och datahantering. Tjänsten integreras i bolånegivarens egna system och Stoer har inget eget varumärke gentemot kunden.

”Vi finns med i hela kundresan, från ansökan och under alla de 50 år som bolånet sedan lever. Därtill bygger vi även compliance (efterlevnad av regler, red anm). Man skulle kunna säga att vi är lika mycket ett regtechbolag som ett fintechbolag”, säger Pär Isaksson.

Med sig i grundarteamet har han en rad branchveteraner, däribland Mats Andersson, tidigare teknikchef på Nordea och Nasdaq, Lina Williamsson, tidigare chef för compliance på Klarna och Kjell Sundquist, före detta finanschef och styrelseledamot på Payex. Själv kommer Pär Isaksson från en bakgrund som it-chef på Klarna. 

”Jag var ansvarig för infrastrukturen som Klarna lanserade i England och USA och byggde den från grunden. Det var en lärorik resa som vi har med oss i bagaget när vi jobbar med Stoer”, säger han.

Läs mer: Bolåneutmanare driver på bankernas digitalisering: "Det är klart att vi påverkas" 

Stoer gör sig redo att lansera tjänsten skarpt i höst och expandera vidare i övriga Norden under 2019. För det krävs kapital. Nu tar bolaget in 10 miljoner kronor i en runda som leds av Swedbanks tidigare finanschef Göran Bronner tillsammans med Lancelots vd Sverker Thufvesson, Intentias grundare Björn Algkvist och Centigos grundare Kristian Liljefors.

”Vi har en drömuppsättning med affärsänglar som kompletterar varandra på ett fantastiskt sätt. Göran står för spetskompetens inom finans och Björn har en gedigen erfarenhet inom systemutveckling. Även Sverker och Kristian bidrar med råd och dåd i kommande rundor, men också i hur man bygger företag”, säger Pär Isaksson.

Kommentar: Lyckas Enkla börjar även Handelsbanken stänga kontor

Jonas Leijonhufvud, reporter Di Digital, kommenterar uppstickarnas hot mot storbankerna.
Jonas Leijonhufvud, reporter Di Digital, kommenterar uppstickarnas hot mot storbankerna.Foto:Amanda Lindgren

Innehåll från EOSAnnons

Industriell 3D-printing i metall öppnar upp för många nya möjligheter

Värmeväxlare, kopparapplikation och EOS Digital Factory.
Värmeväxlare, kopparapplikation och EOS Digital Factory.

Industriell 3D-printing, även kallat additiv tillverkning, är en precis, effektiv och tillförlitlig metod som klarar komplex design och är överlägsen traditionella tillverkningsmetoder när det kommer till att optimera produktion inom tillverkningsindustrin. Världsledande teknikleverantören EOS har nyligen inlett ett utvecklingspartnerskap med Audi, och det är bara ett av alla sätt där de hjälper kunder världen över med en mer effektiv produktion i både plast och metall.

EOS är internationellt ledande inom additiv tillverkning och erbjuder maskiner och support till servicebyråer och kunder inom stora tillverkningsindustrier som olja och gas, flyg-, fordon- och medicinteknik – industrier som står inför ständigt växande utmaningar såsom krav på resurseffektivitet, logistik och optimering.

Industriell 3D-tillverkning öppnar upp för många nya möjligheter och de senaste åren har intresset varit stort för just metall-3D-skrivare. EOS erbjuder, förutom 3D-skrivare, ett brett utbud av material som aluminium, titan, koppar och flertalet superlegeringar. Maskinerna finns i flera utföranden med en till fyra lasrar och varierande byggvolymer och automatiseringsgrad

– Med hjälp av en pulverbäddslaser appliceras tunna lager med metallpulver som sedan smälts till den geometri som användaren efterfrågar. En stor fördel med additiv tillverkning är att man kan skapa väldigt komplexa geometrier i ett stycke utan att behöva sätta samman flera komponenter. Pulverlagren är så tunna som 0,02-0,08 millimeter per lager, vilket ger ett väldigt precist resultat. Materialet och kraven på applikationen styr vilken lagertjockleck som används, säger Jesper Bjarneteg, Field Service Engineer, EOS.

Utvecklingspartnerskap med Audi

EOS M 400 är en av de större metallskrivarna i produktportföljen. Med 1000 watt lasereffekt är den optimal för serietillverkning av stora metalldelar, något som kommit väl till pass i och med samarbetet med Audi – som de benämner som ett utvecklingspartnerskap. Syftet är nämligen inte bara att bistå med system och processer, utan att även stötta dem med kunskap och utbildning i additiv tillverkning.

Jesper Bjarneteg tror att just kunskapen är central för att fler företag ska våga ta steget och investera i tekniken.

– Traditionell tillverkning är inte nödvändigtvis gynnsam men många är låsta till den design de haft innan. De vågar inte riktigt göra den stora investering det initialt är, även om de på längre sikt kommer vara en bra affär. Additiv tillverkning innebär stora materialbesparingar, kortare ledtider, större skalbarhet, effektivisering och optimering av produktionen. En annan fördel är att man slipper vara beroende av underleverantörer.

Ett helhetskoncept

Utvecklingen sker i en rasande fart och där man för fem år sedan använde tekniken för prototyper sker den nu i produktionsfas. I och med Industri 4.0 har EOS jobbat mot att digitalisera, effektivisera och analysera hela produktionsflödet.

– Vi har en lokal närvaro i Sverige och lång erfarenhet i branschen. Vi är inte bara maskinleverantör utan ger även support på en bredare skala och kan leverera ett helhetskoncept med stöttning hela vägen, avslutar Jesper.

Läs mer om EOS metall-3D-skrivare här 

Mer från EOS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EOS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?