1515
Annons

Klarna utreds för behandling av personuppgifter

Klarnas kassalösning ifrågasätts av användare i anmälningar som kommit in till Integritetsskyddsmyndigheten, IMY.

Anledningen är att Klarna fyller i användares uppgifter automatiskt, utan att de har loggat in.

Sebastian Siemiatkowski och hans Klarna utreds av IMY.
Sebastian Siemiatkowski och hans Klarna utreds av IMY.

Den som e-handlar frekvent med Klarna behöver sällan logga in med lösenord eller bank-id i ett första skede av en betalning. Istället kan det räcka med ett personnummer eller en kombination av postnummer och e-postadress för att presenteras med fullständiga leveransuppgifter och förvalda betalalternativ.

Förfarandet har ifrågasatts tidigare, men Klarna uppger att det är en avancerad identifieringsprocess som sker i bakgrunden och att det är svårt för bedragare att få fram kunders adressuppgifter eller betalalternativ bara genom att uppge någon annans personnummer.

Nu kommer bolaget att behöva förklara samma sak för Integritetsskyddsmyndigheten, IMY – tidigare Datainspektionen – som ska ta ställning till om bolagets hantering av uppgifterna strider mot dataskyddsförordningen gdpr.

IMY meddelade under måndagen att de inlett en tillsyn av Klarna efter klagomål från kunder i Sverige, Tyskland och Finland.

Klagomålen rör, enligt ett pressmeddelande, hur tjänsten hämtar och fyller i personuppgifter efter att e-hadelskunden bara uppgett en viss personuppgift, till exempel postnummer.

”Gdpr stärker enskildas rättigheter. Bland annat har enskilda rätt att lämna in klagomål till sin nationella dataskyddsmyndighet. Sedan början av 2021 har IMY ett stort fokus på att utreda klagomål från enskilda”, säger Ana Maria Orellana Zamorano, som deltar i granskningen av Klarna i ett pressmeddelande.

Klarna skriver i ett mejl att de generellt välkomna utredningar. 

”Det är en möjlighet att få guidning i hur vi kan bli ännu bättre och ytterligare stärka konsumentskyddet. Vi kommer självklart att bistå IMY under processen”, säger Filippa Bolz från bolagets kommunikationsavdelning.

Klarna vill dock inte kommentera klagomålen om autoifyllnad specifikt.

Läs mer: Klarna straffas med mångmiljonbelopp 


Innehåll från PaypalAnnons

PayPal fortsätter satsa på Sverige efter Zettleköpet – Därför ska du jobba här

Det finns många anledningar till att PayPal investerar i Sverige och ännu fler anledningar att ansluta sig till Stockholmskontoret för att arbeta med framtidens teknologi, enligt Jonas Breding, chef för norra Europa på PayPal.

Fyra år efter köpet av Zettle fortsätter PayPal att satsa på Stockholm för att utveckla sömlösa betallösningar som används av allt fler bolag och kunder världen runt.

Varför satsar PayPal på Sverige?

–  Zettle hade inte kunnat skapas på någon annan plats. Vi hade följt dem i flera år innan uppköpet och visste hur mycket talang som fanns i bolaget. Visst var vi ute efter Zettles briljanta tekniska lösningar, men också efter den kultur som låg bakom. Det gör det helt naturligt att fortsätta satsa här i Stockholm, säger Jonas.

PayPal finns i 200 länder med 429 miljoner användarkonton och har över 30 000 anställda på fler än 50 kontor i fler än 30 länder. 

Vad är det som utmärker Sverige som teknikland?

– Det finns duktiga utvecklare över hela världen, men i Sverige finns det kunskap som är kopplad till mer än kod. Här finns en bredare förståelse för utveckling där design, användarvänlighet och andra kompetenser spelar stor roll. Man förstår helheten i det problem som ska lösas, hur kundupplevelsen blir så bra som möjligt, vilket Zettle har varit ett klockrent exempel på ända sedan starten.

Det pågår en konstant rekrytering i Sverige från PayPals sida och bolaget har nyligen börjat välkomna medarbetarna till det nya kontoret på Regeringsgatan mitt i centrala Stockholm för att arbeta enligt en hybridmodell där de jobbar både på kontoret och distans.

Varför ska man söka sig till PayPal i Sverige?

– Här får du den perfekta kombinationen av en svensk, öppen arbetskultur där man uppmuntras att ta egna initiativ och en internationell, kulturell mångfald som de flesta bolag bara kan drömma om - vi har nog ett hundratal nationaliteter representerade. Tillsammans med de otroliga förmåner du får ta del av redan som nyanställd blir det en fantastisk arbetsplats.

PayPal arbetar med en rad olika förmåner för sina medarbetare, dels för att säkra deras ekonomiska trygghet men även för det fysiska och psykiska välmåendet. Anställda erbjuds bland annat en månads extra betald ledighet vart femte år för att helt logga ut från den digitala världen och reflektera över sina karriärsambitioner. Jonas har själv precis kommit hem från fyra veckors bergsklättring i Nepal men det är inte förmånerna utan framför allt att få jobba med den absolut senaste teknologin och framtiden som han lockas av.  

– Oavsett vilken funktion du har så arbetar du i vissa delar med forskning och att tänka långsiktigt. På ett lönsamt bolag av den här storleken, som fokuserar på avancerad teknologi, arbetar du med det nyupptäckta - det handlar hela tiden om trender och framtida trender. Våra hack weeks är ett bra exempel. Utvecklarveckor som hålls flera gånger om året där alla bolagets funktioner ingår i olika team. Vi använder den senaste teknologin för att på sju dagar utveckla innovationer så långt att de, i vissa fall, kan tas direkt till marknaden. 

Läs mer här 

Mer från Paypal

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Paypal och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?