1515

Klarna tecknar avtal med Daniel Wellington – säljer klockor på kredit

Filip Tysander är sedan tidigare delägare i Klarna. Nu tar hans klockimperium Daniel Wellington hjälp av den svenska betalraketen för att växa inom e-handeln i USA.

Filip Tysander och Sebastian Siemiatkowski.
Filip Tysander och Sebastian Siemiatkowski.Foto:Press och Evelina Carborn.

Klarna har tecknat ett avtal med det svenska klockföretaget Daniel Wellington. Samarbetet innebär att kunderna numera kan dela upp köpen av sina armbandsur och betala på kredit.

Enligt Klarna kommer köpet delas upp i 4 räntefria delbetalningar, som debiteras varannan vecka från konsumentens betalkort. Erbjudandet kommer i första hand att rikta sig till "lojala kunder" hos Daniel Wellington, som parterna beskriver det.

Klarnas kommunikationschef Johan Gustafsson förtydligar senare att det nya avtalet enbart gäller för USA. 

Det är en viktig tillväxtmarknad för Klarna, som missat sina interna målsättningar sedan etableringen 2015, enligt Di Digitals tidigare uppgifter. 

Filip Tysanders klockimperium omsatte 2,4 miljarder kronor under 2017, en årlig tillväxt motsvarande 17 procent, med en vinst efter skatt på drygt 700 miljoner kronor.

Enligt bolagets senaste årsredovisning, som Di Digital tagit del av, är strategin nu att Daniel Wellington ska minska antalet distributörer och i stället sälja sina klockor i egna butiker och via e-handel. 

Klarna har en stark position som betaltjänsteleverantör åt just nätbutiker i Europa. Sedan tidigare samarbetar bolaget med Daniel Wellington kring fakturabetalningar i regionen, enligt Johan Gustafsson.

Redan för flera år sedan investerade Filip Tysander i Klarna genom sitt privata ägarbolag JFT Holding. Klockmiljardären äger 0,26 procent av betalbolaget, enligt en färsk aktiebok som Di Digital tagit del av, som officiellt värderas till drygt 19,1 miljarder kronor. Det innebär att hans aktiepost i dagsläget är värd runt 50 Mkr.

Läs mer: Filip Tysander om klockmiljarderna: ”Jag har fingertoppskänsla” 


Innehåll från EOSAnnons

Med toppmoderna systemet siktar de mot att industrialisera den additiva tillverkningen i Europa

Personal från Prototal GTP i Ystad bredvid EOS P 500
Personal från Prototal GTP i Ystad bredvid EOS P 500

Prototal är Nordeuropas ledande leverantör inom additiv tillverkning, det som i folkmun kallas 3D-printing. Med siktet inställt på att bli marknadsledande i hela Europa har de tillsammans med teknikleverantörerna på EOS installerat det toppmoderna 3D-utskriftstsystem EOS P 500.

– Vi ser det här som en strategisk investering, säger Jan Löfving, vd på Prototal.

Prototal erbjuder additiva tillverkningstjänster inom ett brett spektrum av branscher. Med kunder inom allt från bland annat flyg och industri till medicin blir detaljkvalitet, repeterbarhet och produktivitet viktiga faktorer att tillgodose, något som det nya 3D-utskriftssystemet EOS P 500 möjliggör. Samarbetet med EOS utgör en del av Prototals tillväxtstrategi, där det långsiktiga målet är att industrialisera additiv tillverkning i Europa.

– Vi övervägde en mängd olika tillverkare när det var dags att välja det additiva tillverkningssystem som skulle ingå i vårt befintliga stall av maskiner. EOS P 500 valdes just tack vare dess förmåga att leverera 3D-utskrift i industriell skala utan att tumma på kvalitet, snabbhet och flexibilitet, säger Jan.

Kraftfull tvillinglaser möjliggör massproduktion

Tack vare en kraftfull tvillinglaser möjliggör EOS P 500 massproduktion av delar samt förmågan att effektivt applicera och komprimera polymermaterialet. Denna bygghastighet är dubbelt så hög som den som mäts i de maskiner som för närvarande finns på marknaden. Den innehåller också en rad optimerade tillbehör som minskar cykeltiderna och möjliggör byggtider som kan sträcka sig över flera sammanhängande dagar. EOS P 500 behöver heller inte rengöras och servas lika ofta som andra maskiner, vilket innebär förbättrad drifttid.

– Viktigast av allt är att de optimerade funktionerna sker utan att kompromissa med processtabiliteten och detaljkvaliteten. Detta tack vare en sofistikerad temperaturhantering som förbättrar måttnoggrannheten, materialegenskaperna och homogeniteten hos de tillverkade delarna, säger Jan.

– Prototals val av system är en ”perfect match”: ett toppmodernt AM-system för en toppmodern AM-tjänsteleverantör. Vårt långvariga samarbete med Prototal fortsätter och vi ser fram emot att ännu mer öka vårt strategiska partnerskap som kommer att sätta nya standarder för industriell 3D-utskriftsanvändning i Europa, avslutar Markus Glasser, Senior Vice President EMEA på EOS.

Läs mer om EOS P 500 här 

 

Mer från EOS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EOS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?