1515

Klarna satsar på betallösning för nyhetssajter

Betallösningar för nyhetssajter kan vara början på en stor affär för Klarna. Det säger vd:n Sebastian Siemiatkowski som tittar på både Europa och USA som möjliga marknader.

Sebastian Siemiatkowski, vd för Klarna.
Sebastian Siemiatkowski, vd för Klarna.

Sebastian Siemiatkowski har själv varit väldigt engagerad i utvecklingen av den betallösning som Klarna nu rullar ut tillsammans med DN. Han säger att det rent ekonomiskt kanske inte varit det effektivaste att göra, men att just nyhetsmedia är något han själv brinner för.

“Vi är oerhört nöjda med vårt samarbete med DN, och det bästa är att vi tillsammans utvecklar en riktigt bra lösning som ger oss båda nya insikter om hur nyheter konsumeras, och hur betalningsviljan ser ut”, säger han. 

Läs även: Bonnier rullar ut betalläsning med Klarna

Utmaningarna har bland annat varit att få läsare att klicka på betalartiklar, något som många undviker på grund av tidigare krångliga betalväggar.

“Den förväntade uppfattningen att användaren måste ta fram sitt betalkort för att genomföra köpet räcker för att användaren inte bryr om sig om att klicka på betal-innehåll. Vi har därför arbetat med upplysa användarna att innehållet är mer tillgängligt än man förväntar sig”, säger Sebastian Siemiatkowski.

Klarna har testat såväl köp av enstaka artiklar som köp av kortare prenumerationer. Exakt hur stor skillnad deras betallösning gjort jämfört med tidigare vill han inte säga.

“Det är för tidigt att dra några definitiva slutsatser, men de resultat vi sett hittills är väldigt bra”, säger han. 

Även om utvecklingen av betallösningen kommer att fortsätta kommer Klarna också att erbjuda andra intresserade mediehus att börja använda betallösningen. 

“Om ytterligare medier är intresserade av ett samarbete vore det självklart roligt. Vi tror att vår lösning har stor potential globalt sett”. 

Ser ni USA eller Europa som den främsta marknaden?

“Både Europa och USA intressanta marknader för den här typen av betallösning, det beror på vilka medier som är snabbast att hoppa på”.

Sebastian Siemiatkowski säger att han inte tror att lösningen kommer att vara någon större intäktskälla för Klarna på kort sikt. Däremot kan det bli en viktig intäkt för tidningarna, enligt honom.

Kan Klarnas betallösning var lösningen på nyhetsbranschens kris?

“Det är uppenbart att medier framöver kommer att få allt större andel av sin trafik från mobiler, och de måste på ett framgångsrikt sätt kunna få intäkter på det innehåll man skapar. Inte minst i dessa tider av ad-blockers och när en stor del av trafiken samtidigt konsumeras på andra plattformar som exempelvis Facebook. Men det är ett stort pussel där Klarna är en av många pusselbitar”.


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?