1515

Klarna i ny miljardaffär – slukar tyskt bolag

Klarna köper den tyska startupen Stocard för drygt en miljard kronor. Förvärvet sker bara veckor efter att det svenska fintechbolaget lagt vantarna på ett annat europeiskt bolag i miljardklassen.

Klarnas vd och medgrundare Sebastian Siemiatkowski.
Klarnas vd och medgrundare Sebastian Siemiatkowski.Foto:Josefine Stenersen

Det tyska startup-bolaget Stocards slogan är ”Din mobila plånbok”. Affärsidén är att samla alla konsumentens kort på samma plats.

När Klarna nu förvärvar bolaget landar köpesumman på 110 miljoner euro, vilket motsvarar omkring 1,1 miljarder svenska kronor. Det rapporterar nyhetssajten Breakit, som hänvisar till  EU-Startups. Enligt sistnämnda nyhetssajt kan Klarnas motiv till förvärvet vara att sälja Klarna-kortet till Stocards 60 miljoner användare.

Klarna har i nuläget inte kommunicerat förvärvet, men vd:n och medgrundaren Sebastian Siemiatkowski har delat EU-Startups artikel om förvärvet på Twitter

Läs mer: Miljardregn över Klarnas chefer och anställda 

Årets första halva har varit minst sagt intensivt för det svenska fintechbolaget. Nyheten om förvärvet av det tyska bolaget kommer bara några veckor efter att Klarna köpt upp det brittiska e-handelsbolaget Hero. Enligt Wall Street Journal låg köpesumman på motsvarande 1,4 miljarder svenska kronor. 

I mars, när Klarna in 8,5 miljarder kronor i nytt kapital, erhöll bolaget en värdering på motsvarande 262 miljader svenska kronor. Värderingen gjorde Klarna till Europas högst värderade fintechbolag. 

Tidigare i somras kunde Di Digital rapportera att Klarna tog in ytterligare 5,3 miljarder kronor i en investeringsrunda som den japanska fonden Softbank tog täten i. Kapitaltillskottet gav Klarna en värdering på svindlande 377 miljarder kronor. Vd:n och medgrundaren Sebastian Siemiatkowskis kvarvarande andel på cirka 7 procent blev därmed värd drygt 26 miljarder kronor.

Läs mer: Klarna går ikapp Nordea och värderas till 377 miljarder kronor 

 


Innehåll från SavelendAnnons

Enastående framgångsrikt Q2 för SaveLend

Efter sommarens börsnotering har har P2P-investeringsplattformen SaveLend haft fortsatt vind i seglet, med stora onboardingar och rekordmånga nya kunder.

– Vi ser det stora intresset som ett kvitto på att detta är ett vinnande koncept, säger vd Ludwig Pettersson.

Läs mer om SaveLends plattform 

Under sommaren börsnoterades investerings- och sparplattformen SaveLend med en överteckning på cirka 680 procent och har nu över 2000 aktieägare. Sedan dess har såväl investerare som aktieägare på plattformen ökat. 

Dessutom har fastighetsförvaltaren Fastum och fackförbundet Akavia genomgått framgångsrik onboarding på faktureringsplattformen och bidragit med kraftigt ökade transaktionsvolymer.

– Vi har haft tydliga finansiella mål på att växa 25 procent organiskt varje år – dessa mål kommer vi att överträffa och vi ser fram emot att sätta upp nya mål inför nästa år. Det fanns en viss oro för att en så stark utveckling skulle anstränga vår organisation, men vi har upprätthållit vår leveranskapacitet utan problem, även under hög belastning. Därmed har vi också fått bekräftelse på plattformarnas skalbarhet.

Överträffar uttalad målsättning

Nyfikenheten på kreditinvesteringar blir allt större, vilket SaveLends peer-to-peer-plattform är ett levande bevis på. Krediter anses vara ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta och avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde än andra tillgångsslag, eftersom det inte är avhängigt börsen i samma utsträckning. Detta har resulterat i att vi kontinuerligt har överträffat vår uttalade målsättning om att leverera 7-9 procents avkastning, vilket vi givetvis avser fortsätta med, betonar Ludwig.

Under augusti presenterades också SaveLends mycket positiva resultat för Q2. Plattformens samlade kapital ökade till 373 miljoner kronor jämfört med 222 miljoner kronor 2020, och snittavkastningen på utlånat kapital låg fortsatt mycket högt, på 10,7 procent. Samtidigt ökade nettoomsättningen med hela 75 procent. 

Med Europa som sitt spelfält

För närvarande är SaveLend aktiva i Sverige, Finland och Polen, vilka är stora marknader för kreditinvesteringar. Fokus ligger i dagsläget på att fortsätta befästa sin närvaro här, men i framtiden är målet att göra hela Europa till företagets spelfält. Ludwig konstaterar dock att det förutsätter en välutvecklad bankinfrastruktur, med fortsatt fokus på automatisering och bra tillgång till kreditdata. 

– Det finns alltid mycket att tänka på när man etablerar sig på nya marknader, men vi har en effektiv och smart modell med enorm potential. Det kommer att bli spännande att vidareutveckla den, avslutar Ludwig.

Sätt igång att investera i SaveLend 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?