1515

Klarna-grundaren ska digitalisera välgörenheten

Klarnas medgrundare Niklas Adalberth ska bli riskkapitalist. Men målet är inte att tjäna pengar – tvärtom. Nu startar han stiftelsen Norrsken som ska lösa de stora samhällsutmaningarna med ny teknik.

Niklas Adalberth startar stiftelsen Norrsken för att digitalisera välgörenhetssektorn.
Niklas Adalberth startar stiftelsen Norrsken för att digitalisera välgörenhetssektorn.

För drygt tio år sedan grundade Niklas Adalberth betalbolaget Klarna tillsammans med Sebastian Siemiatkowski och Victor Jacobsson. Bolagets framgångar har gjort alla tre till miljardärer. Niklas Adalberth lämnade i höstas posten som vice vd för Klarna för att istället lägga sin tid på projekt utan vinstintresse. Nu är han färdig med grunden för sin minst sagt ambitiösa satsning: Norrsken foundation.

"Det är en stiftelse som kombinerar ny teknik med målet att ge maximal samhällsnytta. Vi kommer att satsa på projekt som löper stor risk för att inte lyckas, men som om de lyckas kan ha verklig påverkan på samhällets utmaningar", säger han när Di Digital träffar honom på ett fik i Stockholm.

Läs mer: Grundaren Niklas Adalberth lämnar Klarna

Just insikten om att det behövs fler högriskprojekt inom välgörenhetsorganisationer är en viktig del i den organisation han nu bygger upp.

"Om en välgörenhetsorganisation satsar på något som inte lyckas riskerar de att förlora hela donationsbasen. Samtidigt är det knappast rädsla för att misslyckas som leder till kreativitet och nya innovationer. Vi kommer inte att vara beroende av donationer och kan därför vara mer våghalsiga", säger han.

Stiftelsen är grundad och finansieras av Niklas Adalberth (NTL) själv. Tidigare i veckan rapporterades det i flera medier att han var på väg att sälja hela sitt innehav i Klarna till ett värde av 2,6 miljarder. Det stämmer inte.

”Jag tror långsiktigt på Klarna och ett långsiktigt ägande i bolaget. Jag kommer att sälja en mindre del av mina aktier för att stoppa in i stiftelsen, men jag fortsätter mitt starka engagemang i Klarna genom styrelsen”, säger Niklas Adalberth.

Även en liten försäljning av aktier kommer att ge Norrsken en ordentlig grund att stå på. Ett tiotal personer har redan rekryterats och planen är att ha 30 heltidsanställda om ett år.

”Jag har haft förmånen att möta väldigt många duktiga personer på Klarna och i andra techbolag som vi handplockat för att jobba med oss. Vi letar nu främst efter programmerare och produktutvecklare till teamet”, säger han.

Läs mer: Techmiljardärer investerar i flyktingapp

Norrsken foundation kommer att bestå av tre delar. Den första delen är ett labb där man ska ta fram ett par egna projekt att arbeta med. Den andra delen är en verksamhet för att investera i socialt entreprenörskap. Den tredje delen är en inkubator där bolag som Norrsken har investerat i kommer att sitta.

Måttet kan vara att förbättra en miljard människors liv istället för att nå en viss värdering.

”I teknikvärlden pratar man om enhörningar, startupbolag som värderas till mer än en miljard dollar. Drömmen, på lång sikt, är att vi ska inspirera till att skapa motsvarande organisationer inom välgörenhet, där måttet kan vara att förbättra en miljard människors liv istället för att nå en viss värdering”, säger Niklas Adalberth.

Norrsken kommer precis som riskkapitalister och teknikbolag att arbeta med tydliga mål och milstolpar. Men istället för vinst eller tillväxt kommer målen att vara saker som förbättrad integration i Sverige eller räddade liv i fattiga världsdelar. Den övergripande ambitionen är att få ut maximal nytta för varje investerad krona. Det innebär också att projekten på sikt helst ska bära sig själva.

”Jag tror att det är bra om verksamheterna har intäkter och går runt, då blir den långsiktiga effekten större. Men vissa saker som vi gör kommer inte att ha någon intäktsmodell alls”, säger han.

Det här är det som känns meningsfullt att göra.

De verksamheter som Norrsken redan har investerat i – jobbtjänsten Just Arrived och integrationsappen Welcome – kommer att sitta i inkubatorn, liksom analysföretaget Flowminder. I Welcome investerade Niklas Adalberth tillsammans med Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert. Den typen av samarbeten ska det bli fler av.

”Jag vill bidra till att skapa ett ekosystem för socialt entreprenörskap. Att koppla ihop den svenska techsektorn med sociala entreprenörer är en del i det. Vi hoppas också på att samarbeta med universitet, myndigheter och välgörenhetsorganisationer”, säger han.

Läs mer: Klarna-grundare satsar miljoner på flyktingar

Ambitionen att göra riskfyllda investeringar innebär också att Norrsken kommer att ha ett långsiktigt perspektiv på sina bolag.

”I startupvärlden kan ett bolag gå tio år utan att göra vinst och ändå hyllas som en succé. Det krävs tålamod och fokus för att genomföra innovativa digitala satsningar. Att förändra miljarder människor liv gör man inte på några år”, säger han.

Är det här ett livsprojekt för dig?

”Det är så jag ser det nu i alla fall. Jag säger nej till alla externa styrelseuppdrag och investeringar i vinstdrivande bolag. Det här är det som känns meningsfullt att göra.”


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?